Middelfart Kommune skal nu i gang med at etablere solcelleanlægget ved Fyllested.

Efter en omfattende proces med inddragelse af lokale beboere og flere offentlige høringer er anlægget nu godkendt, og planerne er klar til at blive sat i gang. Solcelleparken vil dække et område på 126 hektar, hvoraf 90 hektar vil blive anvendt til solceller, der skal bidrage væsentligt til kommunens mål om at være klimaneutral inden 2050.

Under høringsperioden modtog kommunen 22 høringssvar, hvoraf flere borgere udtrykte bekymringer over projektets indvirkning på naturen og det lokale miljø. En borger skrev blandt andet:

– Vi frygter, at solcelleanlægget vil skabe skyggeeffekter over de beskyttede naturområder og dermed skade biodiversiteten.

Som svar på den bekymring, som mange beboere har udtrykt omkring det nye solcelleanlæg, der skal etableres, blev det besluttet at øge afstandene fra beskyttet natur til solpanelerne, hvilket skulle minimere risikoen for negativ påvirkning af miljøet.

Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen anerkender den omhyggelige proces, der har været forud for vedtagelsen, og understreger vigtigheden af både lokal inddragelse og den grønne omstilling:

– Vi har haft en lang proces med tæt involvering af de lokale beboere, og jeg synes, at projektejerne har lyttet til de ønsker, der har været, når det handler om for eksempel at skabe bedre rekreative områder, udtaler han.

Et andet høringssvar fra en lokal beboer udtrykte bekymring over den tunge trafik under anlægsfasen:

– Anlægsarbejdet vil medføre en massiv stigning i tung transport gennem vores område, hvilket vil påvirke vores dagligdag negativt.

For at imødekomme disse bekymringer blev der indarbejdet bestemmelser i lokalplanen, der sikrer midlertidige vejadgange og regler for tung transport, som skal minimere generne for de omkringliggende beboere, mens arbejdet med anlægget står på.

Solcelleanlægget er en del af Middelfart Kommunes overordnede strategi for vedvarende energi, og anlægget forventes at kunne producere omkring 109 GWh grøn strøm årligt, der vil dække store dele af kommunens energiforbrug. Selvom anlægget primært er en teknologisk installation, er der også taget hensyn til det lokale miljø og landskab. Projektet inkluderer blandt andet etablering af faunapassager og rekreative områder, som skal sikre den her balance mellem teknologisk udvikling og naturbeskyttelse.

Borgmesteren understreger, at det altid er et dilemma at balancere grøn omstilling med lokale hensyn:

– Det er vigtigt og flugter godt med byrådets ambition om, at vi får mere vedvarende energi fra sol og vind. Det er glædeligt, at vi nu tager et stort skridt i forbindelse med vedtagelsen af lokalplanen for Fyllested. Det er altid et dilemma, for på den ene side har vi som samfund brug for den grønne omstilling, og samtidig ved vi, at nogle af de nærmeste naboer kan blive berørt, siger han.

Middelfart Kommune har dog forsøgt at afbøde de negative virkninger for de berørte naboer gennem forskellige kompensationsordninger, herunder midler fra den grønne pulje. Borgmesteren erkender stadig, at det ikke altid er nok til at gøre alle tilfredse, men fremhæver vigtigheden af de grønne tiltag:

– Vi forsøger at kompensere med forskellige ordninger fra den grønne pulje og erstatninger til naboer, velvidende at det ikke altid er nok til, at alle er tilfredse, afslutter han.