Middelfart Kommune placerer sig som nr. 32 i DI’s årlige undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er en fremgang i forhold til sidste år, hvor kommunen blev nr. 43.
– Vi er glade for, at Middelfart går frem i vores undersøgelse. Mange af de lokale virksomheder giver udtryk for, at Middelfart generelt er en erhvervsvenlig kommune. Vi kan også se, at mange virksomheder gerne vil anbefale Middelfart Kommune til andre virksomheder, siger bestyrelsesleder for DI Trekantområdet, Pia Jakobsgaard-Iversen, markedsdirektør i Rambøll Danmark.
DI undersøger hvert år, hvor erhvervsvenlige kommunerne er ved bl.a. at spørge de lokale virksomheder, hvordan de oplever kommunens indsats indenfor en række forskellige kategorier.
I kategorien ”Arbejdskraft” bliver Middelfart Kommune placeret som nr. 14 blandt kommunerne i hele landet. Kategorien omhandler både virksomhedernes oplevelse af samarbejdet med det lokale jobcenter, som får en placering som nr. 21, og kommunens indsats for at tiltrække og sikre kvalificeret arbejdskraft, som bliver placeret som nr. 25.
– I en tid, hvor virksomheder over hele landet mangler kvalificeret arbejdskraft, er det vigtigt, at der er et godt samarbejde mellem virksomheder og de lokale jobcentre. Her ligger Middelfart ganske fornuftigt, siger Pia Jakobsgaard-Iversen.
Et andet forhold, som er vigtigt i forhold til at skaffe kvalificeret arbejdskraft, er antallet af unge, der vælger en erhvervsuddannelse. Her er der en markant stigning i Middelfart. I 2023 var ca. 21 procent af eleverne i 9. og 10. klasse, der søgte ind på en erhvervsuddannelse. I år er den andel steget til ca. 27 procent.
– Vi er glade for at se, at det er lykkedes at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Vi ved, at Middelfart Kommune har gjort en stor indsats på dette område, bl.a. gennem den årlige Craft Festival, hvor der bliver sat fokus på det gode håndværk. Det er et initiativ, som vi i DI Trekantområdet gerne ser, at andre kommuner lader sig inspirere af, siger Pia Jakobsgaard-Iversen.
Når det gælder et for virksomhederne vigtigt område som sagsbehandling, klarer Middelfart sig også godt. For eksempel er virksomhederne blevet mere tilfredse med sagsbehandlingen af byggesager, hvor kommunen nu placerer sig som nr. 20 – en fremgang fra sidste år, hvor den blev placeret som nr. 50.
Til gengæld klarer Middelfart sig ikke helt så godt i kategorierne “Brug af private leverandører”, hvor kommunen bliver nr. 83, samt i kategorien “Information og dialog”, hvor kommunen bliver nr. 54.
I kategorien “Grøn udvikling” har Middelfart Kommune en betydelig fremgang fra en 67. plads til en 41. plads i 2024. Virksomhederne krediterer kommunens indsats for at fremme klimavenlig el og varme samt for et øget fokus på bæredygtige transportformer.
Fakta om Lokal Erhvervsvenlighed 2024:
- DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2024, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 15. år i træk, at DI foretager en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
- 7.479 virksomheder inden for DI’s brancher, herunder fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen.
- Undersøgelsen er sammensat af to typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder og statistik. Disse to typer vægter lige meget i kategorierne.
- Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
- 91 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De syv kommuner, Samsø, Langeland, Ærø, Læsø, Dragør, Vallensbæk og Fanø, deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.