Middelfart går forrest: Byer vi har lyst til at blive ældre i

0

SENIOR. Når man langsomt træder ud af sit hjem en tidlig forårsmorgen, sætter foden forsigtigt på fortovet og begiver sig afsted mod byens centrum, bør man føle sig velkommen. Man bør mærke, at gaden er klar til at tage imod én – uanset om synet svigter, fødderne gør ondt eller knæene føles lidt stive. Det bør føles trygt, varmt og velkendt at bevæge sig gennem byen. Præcis dét er tanken bag en ny, ambitiøs indsats fra Middelfart Kommune, der skal sikre, at byens rum bliver steder, hvor det ikke blot er muligt, men også en glæde, at blive ældre.

Kommunen har netop offentliggjort en omfattende rapport med titlen »Udvikling af seniorvenlige byrum«, der på baggrund af en grundig analyse giver konkrete anbefalinger til, hvordan byens områder og forbindelser kan indrettes, så seniorer føler sig både trygge og hjemme. Bag rapporten står en stor gruppe lokale seniorer, eksperter, arkitekter og ikke mindst Ældrerådet i Middelfart Kommune, der har arbejdet tæt sammen om at afdække behovene hos kommunens voksende gruppe af ældre borgere.

»Vi har brugt meget tid på at lytte til seniorernes fortællinger og erfaringer. Deres ønsker og behov er grundstenen i rapporten, og det har givet os et fantastisk godt grundlag for at skabe byrum, der understøtter livsglæde og fællesskab,« fortæller Ole Juel Jakobsen, formand for Ældrerådet i Middelfart Kommune, og fortsætter:

»Det handler ikke bare om at gøre byerne mere praktiske – det handler om at skabe rum, hvor man har lyst til at blive ved med at deltage i livet.«

Livsglæde, tryghed og fællesskab

Rapporten fremhæver fem helt centrale anbefalinger, som Middelfart Kommune allerede nu vil tage med i deres fremtidige byplanlægning.

For det første understreges det, at seniorer ikke kan behandles som én homogen gruppe. Tværtimod er deres livssituationer vidt forskellige, påvirket af både alder, helbred og interesser, og derfor kræver det stedspecifikke løsninger, baseret på lokale ønsker og dialog.

Derudover er det vigtigt at understøtte det aktive og selvhjulpne seniorliv. Det skal være let at komme rundt, hvad enten man er til fods, på cykel eller med hjælpemidler, så man frit kan deltage i aktiviteter, møde andre mennesker og bevare sin selvstændighed – også uden at eje en bil.

Rapporten lægger også vægt på, at byens rum bør afspejle lokal identitet og historie. Når man bliver ældre, skaber genkendelige elementer og velkendte fortællinger en stærk følelse af tilhørsforhold. Et byrum med identitet giver tryghed og inviterer til at blive hængende lidt længere.

»Æstetikken betyder utrolig meget,« fremhæver rapporten. Smukke og velplejede omgivelser stimulerer sanserne positivt, giver livskvalitet og gør, at man får lyst til at sætte sig ned, se sig omkring og nyde tilværelsen. Byens skønhed skal ikke kun findes i store parker og torve, men også i små grønne åndehuller, blomstrende bede og velplejede bænke, der inviterer til hvilepauser.

Endelig understreges vigtigheden af, at byrummet er skabt til menneskelige møder. Seniorlivet kan være både aktivt og socialt, men også ensomt. Derfor bør der være rig mulighed for både planlagte og spontane møder. Det kræver gode siddepladser, læ for vejr og vind, og nærhed til dagligdagens funktioner som butikker, lægehuse og aktivitetshuse.

Skræddersyede løsninger

Rapporten er også en klar anerkendelse af, at Middelfart Kommune består af vidt forskellige områder med forskellige behov. I Middelfart by handler det især om at forbedre fortovene langs Jernbanegade og Havnegade med sikrere overgangssteder, mere behagelig belægning og grønne områder, der gør gåturen til en fornøjelse. I Strib ønsker man at styrke havneområdet som samlingspunkt med mulighed for at slå sig ned og nyde udsigten, mens man i Nørre Aaby vil skabe tættere forbindelser mellem boligerne og centrum, så færre seniorer føler sig isolerede.

I kommunens mindre landsbyer som Brenderup, Harndrup og Fjelsted vil man etablere flere små, lokale mødesteder tæt på boligerne. Her handler det om at skabe rum for spontane møder, der kan give følelsen af nærvær, selv hvis man ikke længere er så mobil.

Ikke kun godt for seniorer

Selvom initiativet udspringer af ønsket om at gøre byrummene mere seniorvenlige, vil de foreslåede forbedringer komme alle aldersgrupper til gode. Ved at indføre principperne om universelt design bliver byerne rare og trygge at færdes i, uanset alder og fysiske forudsætninger.

Med rapporten håber Middelfart Kommune at inspirere andre til at tage lignende initiativer. Visionen er klar:

»Vi ønsker, at vores byer bliver steder, hvor man ikke bare kan blive gammel – men også steder, hvor man glæder sig til det.«