Middelfart blandt Fyns førende i hjerteløbere

0
Foto: AVISEN

SUNDHED. Når hjertet pludselig holder op med at slå, tæller hvert minut, og hjælpen fra frivillige hjerteløbere kan betyde forskellen på liv og død. TrygFondens seneste kvartalsrapport, der offentliggøres i dag, viser en tydelig positiv udvikling på Fyn, hvor stadig flere frivillige melder sig til at hjælpe ved hjertestop uden for hospital.

I Middelfart Kommune er man blandt de bedst dækkede kommuner på Fyn, når det handler om frivillige hjerteløbere. I øjeblikket er der 356 aktive hjerteløbere i Middelfart, hvilket svarer til 883 hjerteløbere pr. 100.000 indbyggere. Det placerer Middelfart en smule over det fynske gennemsnit på 750, men stadig under landsgennemsnittet på 968 aktive hjerteløbere pr. 100.000 indbyggere.

Flere fynboer træder til som hjerteløbere

På hele Fyn er antallet af aktive hjerteløbere steget fra 3.570 ved udgangen af januar til 3.805 ved udgangen af marts, en fremgang som TrygFonden glæder sig over.

I første kvartal af 2025 er Hjerteløberordningen blevet aktiveret 778 gange på landsplan, hvoraf 262 af disse aktiveringer er sket i Region Syddanmark. Her er mindst én hjerteløber mødt frem i samtlige tilfælde, hvor alarmen er blevet udløst.

Grethe Thomas, der er projektchef i TrygFonden, glæder sig over det store engagement:

– Vi er meget tilfredse med, at der er hjerteløbere klar i stort set alle de tilfælde, hvor Hjerteløberordningen bliver aktiveret. Det viser, at vi er godt dækket ind med hjerteløbere. Så selvom vi fortsætter vores rekruttering af hjerteløbere, så er det da rørende, at over 1 pct. af den voksne danske befolkning hver dag er klar til at blive alarmeret et sted i Danmark. Og lige så fantastisk er det, at 75 hjerteløbere hver dag og nat smider, hvad de har i hænderne for at redde et andet menneskes liv, siger Grethe Thomas.

TrygFonden understreger samtidig, at det ikke kun handler om antallet af hjerteløbere, men også om adgangen til hjertestartere. Lige nu findes der knap 26.000 registrerede hjertestartere i Danmark, hvoraf 72 procent er tilgængelige hele døgnet rundt.

I Region Syddanmark er Haderslev Kommune bedst dækket ind med hele 976 aktive hjerteløbere pr. 100.000 indbyggere, mens Middelfart altså følger lige efter blandt de fynske kommuner sammen med Odense.

Sidste år overlevede 644 danskere et hjertestop uden for hospital, hvilket svarer til 14,4 procent af alle tilfælde, hvor der blev forsøgt genoplivning. Prognosen for de overlevende er generelt god – hele 96 procent vender tilbage til et godt liv uden svære neurologiske skader.

TrygFonden arbejder fortsat på at øge antallet af aktive hjerteløbere og opfordrer også til, at flere hjertestartere bliver gjort tilgængelige døgnet rundt.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her