Middelfart Kommune har på to år oplevet en dramatisk tilbagegang på Beskæftigelsesministeriets benchmarkmåling. Kommunen, som i oktober 2022 lå i landets top 10 med en 6. plads, er i den seneste måling fra oktober 2024 rykket ned til en placering som nummer 49 blandt landets 98 kommuner.
Kommunens tilbagegang skyldes blandt andet lavere tilkendelser af førtidspension samt en svagere udvikling på områder som A-dagpenge, kontanthjælp, ressourceforløb, ledighedsydelse og sygedagpenge.
Lavere tilgang til førtidspension udfordrer målingerne
Ifølge analysen, der ligger til grund for beskæftigelsesmålingen, er en af hovedårsagerne til Middelfarts fald i placering, at andelen af borgere på førtidspension i kommunen ikke er steget på linje med landsgennemsnittet. På landsplan er andelen af personer på førtidspension steget fra 7,7 procent til 8,2 procent i perioden 2021-2024. I Middelfart er andelen forblevet stort set uændret. Hvis kommunen havde fulgt den nationale udvikling, ville der ifølge Middelfart Kommune i dag være 117 flere personer på førtidspension.
Kommunen vurderer, at den stabile tilgang til førtidspensioner kan betyde, at flere borgere bliver fastholdt i længerevarende forløb som sygedagpenge og ressourceforløb i stedet for at overgå til den permanente ydelse. Denne fastholdelse på midlertidige ydelser kan påvirke kommunens udgifter negativt og give flere borgere en usikker situation med gentagne afklaringsforløb.
Udfordringer for tidligere topplaceringer
Middelfart har historisk haft en lavere andel borgere på A-dagpenge og kontanthjælp sammenlignet med andre kommuner. I oktober 2022 lå Middelfart på en 32. plads i kategorien for A-dagpenge og en 9. plads for kontanthjælp. Siden da er kommunen imidlertid faldet til en 49. plads for begge ydelseskategorier, og forspringet, som tidligere adskilte Middelfart fra landsgennemsnittet, er blevet væsentligt reduceret. Tallene viser, at mens kommunen tidligere havde færre borgere på disse ydelser end forventet, har denne forskel udlignet sig over tid.
Ifølge forvaltningen skyldes dette en mindre positiv udvikling for flere af de midlertidige ydelser. På kontanthjælpsområdet har Middelfart for eksempel i hele perioden 2021-2024 haft en lavere andel af fuldtidspersoner sammenlignet med landsgennemsnittet, men forskellen mellem kommunens andel og landsniveauet er blevet mindre, hvilket har påvirket benchmarkmålingen negativt.
Derudover har udviklingen i sygedagpenge og jobafklaring også haft en negativ effekt på Middelfarts placering. I benchmarkmålingen fra oktober 2022 lå kommunen på en 27. plads på dette område, men i den nyeste måling er placeringen faldet til nummer 52. Tidligere havde Middelfart en lidt lavere andel af borgere på sygedagpenge og jobafklaring sammenlignet med landsgennemsnittet. Nu ligger kommunens andel 0,6 procentpoint over gennemsnittet, og flere borgere fastholdes i længerevarende sygeforløb, hvilket bidrager til et øget pres på kommunens ressourcer.
Særligt fokus på ressourcestærke og fleksjobvisiterede
Analysen viser, at Middelfart i perioden har oplevet en mindre positiv udvikling på ledighedsydelse og ressourceforløb sammenlignet med andre kommuner. Ledighedsydelse gives til borgere, der er visiteret til fleksjob, men endnu ikke har fundet en ansættelse. Her har Middelfart set en mindre positiv udvikling end landsgennemsnittet, hvilket også bidrager til kommunens samlede tilbagegang i beskæftigelsesmålingen.
Ifølge forvaltningen kan den mindre positive udvikling også skyldes, at kommunen arbejder på at fastholde et beskæftigelsesperspektiv for borgerne i stedet for at tilkende førtidspension. I praksis betyder det, at flere borgere gennemgår ressourceforløb med mål om at komme tættere på arbejdsmarkedet, men da beskæftigelseseffekten har været begrænset, fastholdes en del borgere på midlertidige ydelser.
Middelfart Kommune anerkender, at tilbagegangen i beskæftigelsesmålingerne er en udfordring. Beskæftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget har derfor taget analysen til efterretning og arbejder nu på at finde løsninger, der kan styrke beskæftigelsen og mindske antallet af borgere på langvarige ydelser. Med øget fokus på hurtigere afklaringsforløb, styrket aktivering og nye strategier for håndtering af sygedagpengemodtagere og fleksjobvisiterede, håber kommunen at kunne genopbygge sin placering i beskæftigelsesmålingerne.