Det er en idyllisk dag på Oktobervej i Fredericia. Solen skinner, og det er her, vi møder Lars Stenør Larsen. Han er i færd med at slå græs i sin velplejede have, da vi kommer forbi. Med et venligt smil og en kort pause fra græsslåningen, giver han sit syn på det emne, der har optaget hele området: kolonihavernes status som helårsboliger.

– Det er pisse træls, siger han med et skævt smil. Jeg har boet her i ti år, og der har aldrig været problemer før nu.

Konflikten, Lars refererer til, handler om Fredericia Kommunes beslutning om at politianmelde 55 grundejere for ulovligt at bo hele året rundt i deres kolonihavehuse. Dette strider imod lokalplanen, som kun tillader huse op til 80 kvadratmeter og 21 kvadratmeter til skure.

– Jeg håber, vi finder ud af at bo her, og det bliver helårsgrund, siger Lars, og hans håb er ikke uden grund.

Lars’ stemme føjer sig til koret af grundejere, der har udfordret kommunens beslutning. Grundejerne har påpeget, at på nærliggende veje som Nymarksvej tillades helårsbeboelse, og der er planer om at opføre et autismecenter i nabolaget. De undrer sig over, hvorfor deres huse ikke også kan betragtes som helårsboliger.

– Grundene har størrelse til det, og vejen er til helårsbeboelse, siger Lars og fortsætter med at slå græsset.

Disse grundejere er blevet politianmeldt, på trods af at de har bidraget til kommunen gennem skattebetalinger og har boet der i årtier. I mange tilfælde har kommunen endda givet dispensation til ophold og adresse i området, hvilket har forvirret grundejerne yderligere.

På trods af de mange udfordringer og den usikkerhed, konflikten har medført, er Lars og hans naboer fast besluttede på at kæmpe for deres ret til at bo i deres hjem hele året rundt. De er fast besluttede på at køre sagen, uanset hvad det vil koste.

– Økonomien afgører ikke noget for os. Vi kører sagen ligegyldigt hvad, har Brian Dahl, formanden for Grundejerforeningen af 1956, tidligere udtalt.

Mens græsset falder til Lars’ græsslåmaskine, og fuglenes kvidren fra hækkene, er det klart, at denne kamp om kolonihaverne er langt fra er ovre. Den handler om mere end bare lokalplaner og bopælsregler. Den handler om menneskers hjem, deres rettigheder, og om hvordan kommunale beslutninger kan påvirke folks hverdag og livskvalitet.

Lars udtrykker en holdning, der synes at være delt af mange i området.

– Vi elsker vores hjem og vores samfund her. Vi håber bare, at vi kan fortsætte med at bo her, som vi altid har gjort, siger han.

I midten af denne uenighed står Fredericia Kommune, som påpeger, at de kun håndhæver de eksisterende regler og lokalplaner. De mener, at det er nødvendigt at tage hensyn til støjforholdene omkring Crossbridge Energy, som ligger tæt på området. Men dette argument er blevet stærkt bestridt af beboerne, herunder Lars, der insisterer på, at støjen ikke er et problem.

Konflikten om helårsbeboelse i kolonihavehusene på Oktobervej og omkring Egeskovvej i Fredericia er langt fra afklaret. Men én ting er sikkert: grundejerne, herunder Lars, er fast besluttede på at stå sammen i denne kamp for deres hjem og deres rettigheder.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her