Debatten om Fredericia Tyrkisk Kulturforening og deres beslutning om at betale kommunale tilskud tilbage fortsætter med at skabe reaktioner i Fredericia Byråd. Enhedslistens Cecilie Roed Schultz fokuserer på foreningens tilknytning til moskéen, som hun ser som den reelle årsag til problemerne.
Turan Savas har i et Facebook-opslag meddelt, at kulturforeningen ikke længere vil have status som folkeoplysende forening, og at de vil tilbagebetale alt det kommunale tilskud foreningen har fået.
– Jeg tænker, at det ikke lyder som om, det er et valg, de har haft meget indflydelse på. Det er jo ikke kulturforeningen, der har været problemet, men det faktum, at den er forbundet med moskéen, siger Cecilie Roed Schultz.
Cecilie Roed Schultz udtrykker også forsigtighed med at udtale sig yderligere, da hun ikke har fået fuld information om situationen endnu. Hun påpeger dog, at tilbagebetalingen af tilskuddene sandsynligvis ville være blevet krævet uanset foreningens beslutning.
– Så jeg vil helst ikke udtale mig, før jeg har fået mere information. Det er ikke noget, jeg er blevet orienteret om, men som jeg forstår det, ville de blive bedt om at betale pengene tilbage under alle omstændigheder, siger Schultz.
Hun påpeger dog, at det kan være svært at skelne klart mellem økonomien, når der kun er ét samlet regnskab.
– Det lyder som om, de har givet op på at argumentere for, hvorfor tingene ikke er blevet blandet sammen, men hvis det er ét samlet regnskab, der er blevet indleveret, så er det jo svært at adskille, siger Cecilie Roed Schultz.
Hvorvidt der skal ske en ændring i procedureren, når man tildeler midler, vil Schultz lade andre vurdere.
– Jeg har aldrig siddet i udvalget i de 11 år, jeg har været i byrådet, så jeg har svært ved at vide præcis, hvad procedurerne normalt er. Men jeg synes, noget af det, der gør Danmark stærkt, er vores foreningskultur og tillidskultur, så det ville være en skam at ændre for meget på det, siger hun.
Cecilie Roed Schultz understreger, at det er positivt, at systemet har afsløret de uregelmæssigheder, der måtte være, men understreger, at hun ikke har tilstrækkelig viden om procedurerne til at sige, om de bør ændres.
– Jeg synes, det er fint, at der kræves regnskaber, og systemet er jo så finmasket, at det her er blevet opdaget på den ene eller den anden måde. Men jeg har svært ved at sige, om procedurerne skal ændres, når jeg ikke kender dem godt nok, slutter hun.
Sagen om Fredericia Tyrkisk Kulturforening har tydeliggjort behovet for klarhed omkring økonomien i foreningslivet. Mens foreningen har valgt at betale pengene tilbage og trække sig som folkeoplysende forening, fortsætter debatten om, hvordan sådanne sager bedst håndteres fremadrettet.