I årevis har Fortum, tidligere kendt som Kommunekemi, advaret om de konsekvenser, en ny CO2-afgift kunne få for virksomhedens fremtid. Nu står det dog klart, at virksomheden fortsætter sine aktiviteter under forbedrede forhold, hvilket har bragt stor lettelse hos Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V).

”Der er flere årsager til, at dette er så vigtigt. For det første er der tale om en kæmpestor arbejdsplads i Nyborg, som beskæftiger mange mennesker. Det er rigtig glædeligt, at opkøbet og de investeringer, der er gjort i fremtiden, gør det muligt at fortsætte med at drive virksomheden, og at vi nu også har en afgiftsstruktur, som vi har kæmpet for at undgå. Uden den ville vi risikere, at en virksomhed som Fortum ikke kunne eksistere,” siger Kenneth Muhs.

Han fremhæver også virksomhedens betydning for affaldshåndtering i Danmark. ”Danmark har et ansvar for at kunne behandle vores erhvervsaffald. Det er noget, vi kan gøre i Nyborg på en forsvarlig og dygtig måde, og det har vi kunnet siden 70’erne, hvor kommunerne etablerede det gamle Kommunekemi.”

Ifølge Kenneth Muhs er det ikke kun et lokalt anliggende, men også en national prioritet at have teknologien og kapaciteten til at håndtere affald. ”Vi har også en forpligtelse som nation til at sikre, at vi kan håndtere det affald, vi selv producerer, og det kan vi i Danmark. Den næste del handler om, at teknologien, der skal drive den grønne omstilling, både i forhold til CO2-reduktion og affaldshåndtering, er en teknologi, som netop denne type virksomhed kan levere.”

Borgmesteren roser også den nye ejerkreds bag virksomheden og deres investeringer. ”Det er en kæmpe koncern, der har opkøbt virksomheden, efter at Fortum solgte sin del. Som borgmester er jeg utrolig glad for, at vi har fastholdt en afgiftsstruktur, der gør, at en virksomhed som Fortum kan blive ved med at eksistere. Det er en virksomhed, der er afgørende både nationalt og lokalt, og det er en stor sejr, at det er lykkedes at få det på plads.”

Muhs forklarer, hvordan Nyborg Kommune har arbejdet intensivt for at påvirke beslutningstagere. ”Vi har været til fortræde for udvalget på Christiansborg og har haft ture til Christiansborg sammen med virksomheden for at fortælle om de udfordringer, CO2-afgiften medførte, da den blev vedtaget. Vi har også inviteret ministre til Nyborg, og politikere har været på besøg. Sammen med Fortum har vi haft mange besøgende, som vi har fortalt om virksomheden, men også om den forpligtelse, vi som nation har til at kunne behandle vores erhvervsaffald. Det ville være skadeligt for os, hvis vi begyndte at eksportere vores affald i stedet for at behandle det selv.”

Han fremhæver den fælles indsats som afgørende for resultatet. ”Sammen med Fortum og mange andre gode kræfter har vi arbejdet på at sikre, at det her fastholdes. Fortum har også været meget dygtige til at arbejde for det, fordi det er vigtigt, og vi glæder os meget over, at vi nu kan sikre, at vi bevarer disse mange arbejdspladser. Det er en af de største virksomheder, vi har, og derfor gør vi alt, hvad vi kan for at beskytte den. Virksomheden har både samfundsmæssig, arbejdsmæssig og teknologisk værdi, og det er afgørende for fremtiden.”

Kenneth Muhs er lettet over, at den massive indsats har båret frugt, og at Fortum nu kan fortsætte som en af Nyborgs vigtigste virksomheder. Han ser frem til, at virksomheden både lokalt og nationalt vil spille en central rolle i den grønne omstilling.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her