TRAFIK. Køerne vokser i Kolding – ikke mindst på Jens Holms Vej, hvor trafikken allerede er massiv med mere end 17.000 køretøjer i døgnet. Prognoserne viser, at antallet kun vil stige, hvilket presser borgernes tålmodighed.
Derfor kræver gruppen „Kolding Kan Mere‟ handling fra Kolding Byråd, som ifølge gruppen allerede har vedtaget en visionsplan for havneområdet, der netop indeholder løsninger på både trafik- og klimaproblemerne.
Gruppen har samlet visionen i en simpel ligning:
„Trafikløsning + klimaløsning + finansiering = Kom nu Kolding.‟
Flyt trafikken væk fra inderhavnen
Et af gruppens konkrete forslag er at flytte den tunge trafik væk fra inderhavnen. Dermed kan inderhavnen fredeliggøres og omdannes til en attraktiv bydel, der binder havn og midtby sammen – måske endda med et havnebad eller mulighed for flydende koncerter.
I stedet foreslås en såkaldt „klimavej‟, der kan tage den primære trafik med over 17.000 køretøjer dagligt samt håndtere intern trafik på havnen. Denne klimavej kan samtidig fungere som klimasikring mod stormflod, der allerede flere gange har ramt Kolding hårdt.
Inspirationen er hentet fra Randers, hvor man allerede arbejder på en lignende løsning med en klimavej, der også kan åbnes for sejlende trafik, så lystbåde fortsat kan sejle helt ind til inderhavnen.
Finansiering via byudvikling
Kolding Kan Mere erkender, at store infrastrukturløsninger koster penge. Derfor peger de på, at finansieringen skal findes gennem byudvikling på havneområdet. Gruppen foreslår, at en fjerdedel af havneområdet – primært inderhavnen – omdannes til boliger, kultur og liberalt erhverv, hvilket vil skabe et stort økonomisk potentiale.
Eksperter har ifølge gruppen beregnet, at en sådan udvikling vil kunne generere over 100 millioner kroner årligt i skatteindtægter mod blot 2,7 millioner kroner fra erhvervshavnen i dag. Hertil kommer store engangsindtægter fra salg af byggeretter.
De penge kan bruges til at etablere klimavejen, forbedre infrastrukturen og gøre inderhavnen til et attraktivt område med brede promenader og direkte adgang til fjorden.
„Kom nu Kolding!‟
Gruppen udtrykker frustration over, at der trods byrådets vedtagne visionsplan ikke sker noget konkret. De efterlyser derfor handling og opfordrer Kolding Byråd til at prioritere projektet højt på det kommende budget.
Budskabet fra gruppen er tydeligt:
„Kom nu Kolding – vi kan mere!‟