Vi har brug for at øge elevernes trivsel i folkeskolen, styrke medarbejdernes arbejdsmiljø og skabe bedre rammer for, at der tages hånd om de mest udsatte elever i folkeskolen. I Fredericia har vi stor gavn af de frivilliges bidrag indenfor en lang række velfærdsområder, og derfor bør frivillige også bidrage til at styrke folkeskolen. Derfor bør vi undersøge et muligt samarbejde med frivillige, der kan bidrage i undervisningen, så trivslen, arbejdsmiljøet og kvaliteten styrkes.
Det Konservative Folkeparti arbejder for at løfte kvaliteten i skolerne, hvor der både er fokus på elevernes trivsel og medarbejdernes arbejdsmiljø, hvilket i øvrigt også er forudsætningen for, at karakterniveauet øges og folkeskolen er attraktiv.
Med det seneste budgetforlig, er der da også forskellige tiltag, som er et skridt i den rigtige retning, bl.a. et klasseloft på 24 elever.
Men for at styrke folkeskolen endnu mere, foreslår Det Konservative Folkeparti nu, at Fredericia Kommune etablerer et samarbejde med organisationen Skolens Venner, hvor frivillige bidrager i undervisningen som et sæt ekstra hænder, der kan støtte i enten det faglige eller sociale, til gavn for både elever, lærere og forældre. Det kan bidrage til at skabe mere ro og trivsel i undervisningen, mulighed for at tage hånd om de mest udsatte elever, forebygge skolevægring og give lærerne bedre mulighed for at fokusere på deres kerneopgave.
Det Konservative Folkeparti ser det som naturligt, at der er et samarbejde mellem kommune og civilsamfund omkring velfærdsopgaverne. Det er et nyttigt bidrag, som kan have stor værdi og effekt, og hvor der samtidig kan skabes nye fællesskaber på tværs af generationer.
Det er en væsentlig del af et velfungerende velfærdssamfund, at vi har velfungerende familier velfungerende elever i skolerne, og medarbejdere der har mulighed for at fokusere på deres kerneopgave. Og vi kan stadig gøre langt mere for at forebygge at unge havner i mistrivsel i en grad der påvirker deres skolegang og sociale fællesskaber. Dette kan frivilligheden i høj grad bidrage til, og erfaringen fra andre kommuner viser da også synlige effekter.
Vi ser gerne en retning, hvor der er meget mere fokus på at tage hånd om de unge, som ikke nødvendigvis trives med de boglige fag, men som stadig skal have mulighed for en succesoplevelse i folkeskolen. Det kan inddragelse af frivillige også bidrage til, da det er et supplement til undervisningen, hvor der f.eks. kan være mere tid til at lytte eller have tid til enkelte elever. Frivillige kan være ét bidrag til at løse noget af det pres og de udfordringer, der kan være i elevernes og medarbejdernes hverdag.
For Det Konservative Folkeparti er det et mål, at vi skaber rammer i skolerne, hvor eleverne får mulighed for at præstere deres bedste, og hvor medarbejdernes arbejdsmiljø styrkes. Derfor fremsætter vi et forslag til Børne- og Skoleudvalget om undersøgelse af et muligt samarbejde med frivillige, som kan bidrage til at styrke folkeskolen i Fredericia.
Kirsten Hassing Nielsen, byrådsmedlem og næstformand Senior- og Socialudvalget for Det Konservative Folkeparti