Der findes forskellige steder rundt omkring i Fredericias villakvarterer 33 træhuse, som har en særlig historie bag sig. Det er de såkaldte Finnehuse, og de stammer fra slutningen af 1940’erne og starten af 1950’erne. På denne tid var der en stor mangel på boliger, både i Fredericia og i Danmark generelt. Anden Verdenskrig var overstået, men det tog flere år før samfundet var klar til en almindelig hverdag igen. Under verdenskrigen var det nærmest umuligt at skaffe byggematerialer, og derfor var næsten alt byggeri stoppet i de år. Det skabte en kæmpe udfordring med boligmangel, som man måtte håndtere i efterkrigstiden. 

Fredericia Kommune blev stormet af ansøgninger fra boligsøgende familier, og for at imødekomme bare en smule af disse ansøgninger, besluttede man sig i 1946 for at købe finske træhuse, der hurtigt kunne opsættes. I første omgang indkøbte man ti huse. De blev opført ved Ernavej og Grethevej. Allerede inden de var færdige, blev der dog indkøbt yderligere 11 huse og siden flere endnu. De blev efterhånden opført ved Annavej, Bodilsvej og Indlodsvej samt Holbergsvej, 6. Julivej, Carit Etlarsvej, Egernvej, Elsesvej, Grønlandsvej, Indre Ringvej, Jagtvej, Jeppe Aakærsvej, Johannevej og Nymarksvej. Ved 6. Julivej blev finnehuset opført som en vuggestue, der fik navnet Voldly.

Finnehusene var gode bygninger at købe. Der var flere forskellige modeller og typer. Husene var over gulvniveauet opført fuldstændigt i træ, og bestod af en række forskellige elementer. Elementerne i husene bestod af trærammer, hvor der skulle monteres en udvendig træbeklædning samt adskillige lag isolering. Det gav nogle rigtig godt isolerede huse, og dermed også ret populære huse. Det var dog også nogle ret små huse, hvis vi sammenligner med nutidens forhold. De største finnehuse var på 77 m2, mens de mindste kun var på 56 m2.

Finnehusene opstod i Fredericia, og i en del andre danske byer. Der var nemlig tale om en regeringsaftale mellem Danmark og Finland, hvor Finland skulle sælge træ til bygning af huse i Danmark, mens Danmark skulle sælge fødevarer til Finland, der var meget trængte efter Vinterkrigen med Rusland og afslutningen af Anden Verdenskrig, hvor Finland blev dømt til at betale en stor krigsskadeserstatning til Rusland.

Langt de fleste finnehuse i Fredericia står stadig. Der er kun nedrevet et af de 33 huse, og de har derfor fungeret som hjem for mange fredericianere de sidste godt 80 år. Oprindeligt var det ofte ansatte ved DSB, håndværkere eller andre med fast arbejde og dermed også fast indkomst, der kunne købe finnehusene. Siden er de handlet mange gange, og af og til ombygget eller renoveret.

Husene findes dog stadig på deres pladser, og adskiller sig jo klart fra de almindelige villaer, der ligger som naboer til dem, for de har stadig deres udseende som træhuse. Hvis I vil læse mere om dette særlige hjørne af Fredericias bolighistorie, kan man dykke ned i det i en artikel i Fredericiabogen fra 2015, hvor Kirsten Berntsen og Per Skovsen har skrevet artiklen: ”Finnehusene i Fredericia”

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her