Efter mange år som lokalt samlingspunkt og underholdningstradition har Erritsø Dilettanterne besluttet at tage en pause. Medlemmerne har igennem mere end et årti leveret utallige forestillinger, som ikke blot har glædet publikum, men også givet økonomisk støtte til EGIF’s ungdomsafdeling. Men nu er tiden kommet til at sætte dilettantgruppen på orlov og give stafetten videre til nye kræfter.

Ildsjælen Michael Kristensen stopper som instruktør. Arkivfoto: AVISEN

Instruktør Michael Kristensen, der har stået i spidsen for Erritsø Dilettanterne i over et år, fortæller om beslutningen og tankerne bag pausen.

– Det hold, der har været med de seneste 12-15 år, er også blevet 12-15 år ældre, og livet ser anderledes ud for de fleste af os nu. Jeg ved godt, at Flemming Fænø stod på de skrå brædder i Erritsø Forsamlingshus i mere end 50 år, men så mange år bliver det ikke for mig, siger Michael Kristensen med respekt for Flemmings store indsats.

Han forklarer, at gruppen tidligere har haft år med to-tre forestillinger og endda haft perioder med op til ti forestillinger om året og omkring 1.000 gæster. Michael Kristensen fremhæver, at de dedikerede dilettanter kommer fra forskellige baggrunde, men alle er meget travle folk. Alle har ydet en stærk fælles indsats for Erritsø Dilettanterne, og det, der fulgte med.

– Det er et stærkt hold, som er vokset tæt sammen gennem årene. Det at stå på scenen er specielt. Der er stor forskel på at “passe sit arbejde”, og så overskride de grænser, der ligger i at stå på en scene foran et levende publikum. Det har rykket mange, og det har været en fornøjelse at stå i spidsen for de rejser og se gode venner og bekendte blomstre på scenen, slår Michael Kristensen fast.

Fire intense måneder om året

At deltage i Erritsø Dilettanterne kræver en stor indsats. Hvert år har medlemmerne investeret omkring fire måneder i at få forestillingerne op at stå.

– Fra man starter med prøverne, til man står på scenen, går der måneder. Det kræver utallige øveaftener og engagerede ildsjæle – både dem på scenen og dem, der hjælper bag kulisserne. Fra læseprøver til spotlyset, samtidig med, at man skal passe arbejde og familie. Det er helt unikt og spændende, siger Michael Kristensen.

Netop derfor føler han, at det er tid til, at nye kræfter med friske ideer og energi tager over.

– Nu er spørgsmålet, hvem der skal overtage stafetten. Jeg er sikker på, at der findes gode folk med den nødvendige energi og tid til det, men det tager naturligvis tid at finde dem. Derfor sætter vi nu projektet på pause, hvilket betyder, at der nok ikke bliver en forestilling i 2025, siger han med vemod. Folk skal have tid til at sætte sig ind i, hvad Erritsø Dilettanterne er. En dansk kulturhistorie fortalt i levende live i et levende lokalsamfund.

En stærk tradition og et dedikeret team

Siden Erritsø Dilettanterne startede op i 1918 har de lokale forestillinger været en fast del af lokalsamfundet. Michael Kristensen overtog instruktørrollen og har ført traditionen videre med et engageret hold af skuespillere og hjælpere.

– Vi har haft nogle fantastiske mennesker med på holdet gennem årene, og de har hver især bidraget med noget helt særligt, fortæller Michael Kristensen.

Med sin egen fortid hos BT Gulve har Michael Kristensen også været vært for flere øveaftener i sine tidligere kontorlokaler på Nørre Alle, hvilket har været en praktisk og hyggelig løsning for gruppen, inden det gik løs i de historiske rammer i forsamlingshuset i Erritsø.

Overskuddet har støttet de unge

Udover at skabe underholdning for lokalbefolkningen har Erritsø Dilettanterne også bidraget til det lokale idrætsliv ved at donere deres overskud til EGIF’s ungdomsafdeling.

– Det har været dejligt at kunne give noget tilbage til lokalsamfundet. Vi har set det som en fælles indsats, hvor vi både underholder og støtter op om de unge, siger Kristensen og udtrykker håb om, at nye kræfter vil tage over og føre traditionen videre.

Med Erritsø Dilettanterne på orlov står en lokal kulturarv midlertidigt stille, men Michael Kristensen håber, at andre vil tage initiativet til at genoplive forestillingerne i fremtiden.

– Det kræver bare et par ildsjæle med tid og overskud, så kan man få det hele til at køre igen, siger han og ser frem til at se nye ansigter træde frem på scenen, når Erritsø Dilettanterne en dag vender tilbage.

For nu siger Erritsø Dilettanterne farvel på ubestemt tid, men deres aftryk i lokalsamfundet og de mange minder, de har skabt gennem årene, vil leve videre.