Middelfart Kommune oplever i 2024 en stigning i antallet af borgere, der modtager ledighedsydelse, en ydelse rettet mod personer visiteret til fleksjob men endnu uden beskæftigelse. Kommunens Beskæftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalg har gennemgået en ny analyse, der ser på udviklingen fra 2019 til 2024, og som også belyser situationen sammenlignet med resten af landet​.

Ifølge analysen er antallet af fleksjobvisiterede steget støt i både Middelfart og på landsplan, og dermed også andelen af ledighedsydelsesmodtagere. Hvor Middelfart tidligere lå lavere end landsgennemsnittet i andelen af borgere på ledighedsydelse, er denne forskel udlignet i 2024. En væsentlig del af stigningen i antallet af ledighedsydelsesmodtagere i Middelfart skyldes længerevarende sager – både nyoprettede og mere komplekse forløb.

Virksomhedspraktik som aktivering

Analysen viser, at Middelfart Kommune har en høj andel af borgere i virksomhedsrettede forløb som praktik, sammenlignet med resten af landet. Hele 34 procent af ledighedsydelsesmodtagerne i Middelfart deltager i virksomhedspraktik, mens aktivering gennem vejledning og opkvalificering som kurser ligger væsentligt lavere end landsgennemsnittet, hvor dette udgør 44 procent af aktiveringstilbuddene. Der anvendes derimod ingen løntilskud i Middelfart for denne gruppe, hvilket er på linje med den beskedne anvendelse i resten af landet.

Trods indsatsen viser tallene, at kun 42 procent af dem, der afslutter et virksomhedspraktikforløb i Middelfart, opnår efterfølgende beskæftigelse, hvilket er lavere end landsgennemsnittet på 45 procent. Dog oplevede Middelfart en højere beskæftigelsesgrad i både 2022 og 2023, hvor 53 procent og 50 procent af borgerne kom i job efter et virksomhedsrettet forløb, sammenlignet med 49 og 47 procent på landsplan​.

Særlige brancher og beskæftigelseseffekt

Middelfart Kommunes analyse viser, at beskæftigelseseffekten varierer på tværs af brancher. Forløb i sundhedssektoren samt offentlig administration og undervisning har en højere beskæftigelseseffekt, hvor hele 41 procent af borgerne får job. Derimod er effekten markant lavere for brancher som hoteller og restauranter, hvor kun 14 procent opnår beskæftigelse efter praktik. For sammenligning har branchen “rejsebureau, rengøring og operationel service” i Middelfart en høj beskæftigelsesgrad på 40 procent.

For at håndtere stigningen i antallet af ledighedsydelsessager fremlagde forvaltningen en handleplan med forslag til yderligere indsatsområder, der fokuserer på at øge beskæftigelsen blandt de ledige fleksjobvisiterede. Målet er at optimere aktiveringsindsatsen og sikre, at flere borgere kan overgå til fleksjob hurtigere og opnå længerevarende beskæftigelse.