For samfundsfagseleverne på Fredericia Gymnasium har det amerikanske valg fyldt en stor del af efteråret. Tirsdag var flere af gymnasiets klasser i Panorama Biografen, hvor de så filmen The Apprentice som et led i undervisningsforløbet om USA’s politiske system og valgkamp.
Blandt eleverne i salen var Freja og Nicoline fra 2.E, som i september også var på studietur til Washington D.C., hvor de fik mulighed for at opleve den amerikanske politiske kultur tæt på.
For Nicoline har undervisningsforløbet i forbindelse med valget været både lærerigt og spændende.
– Det har været meget spændende. Det har gjort det ekstra interessant, at vi også har været i Washington. Det passede godt sammen med, at forløbet har kørt både før og efter vores studietur til Washington D.C., fortæller hun og fremhæver, hvordan studieturen har givet en dybere forståelse af emnet.
De seneste måneder har debatten om det amerikanske valg fyldt meget i medierne, og eleverne har fulgt nøje med. Nicoline påpeger, at det nærmest har været umuligt at undgå valgdækningen.
– Det har været lidt svært at undgå. Der har virkelig været meget i medierne, siger hun.
Freja tilføjer, at lærerne også har opfordret eleverne til at engagere sig i dækningen af valget.
– Ja, en lille smule. Men det er faktisk smart, fordi det får os til at følge med, siger hun, og både hun og Nicoline understreger, at den intense fokus på det amerikanske valg har vakt en oprigtig interesse hos dem.
Freja og Nicoline er enige om, at det amerikanske valg ikke kun er interessant på grund af det politiske drama, men også fordi udfaldet kan have global betydning.
– Det er spændende, især når man går så meget i dybden med et emne. Det gør det mere interessant. Nu sidder vi her i Vesteuropa, men USA har stor indflydelse, og det kan få betydning for verdenssituationen, siger Nicoline og uddyber, at USA’s rolle som supermagt også gør valget relevant for danskerne.
Polarisering og kontraster mellem kandidaterne
De to gymnasieelever har gennem arbejdet i klassen og på studieturen fået et indblik i polariseringen i USA og de markante forskelle mellem de to præsidentkandidater.
– Ja, de er jo meget forskellige. Og det er også meget spændende at se, hvor meget opmærksomhed der er i USA på grund af de store forskelle. Det skaber splid i familier og blandt venner, forklarer Freja, der har oplevet polariseringen i USA på tæt hold.
Nicoline påpeger, at netop de markante forskelle mellem de amerikanske politiske fløje kan føre til konflikter, især hvis en kandidat vinder, som den anden fløj ikke anerkender.
– Vi har snakket meget om, hvordan kandidaterne ville reagere. Hvis for eksempel Harris vandt, ville Trump nok ikke acceptere det. Han ville sikkert sige, at han havde vundet, ligesom han gjorde sidste gang. Det ville nok skabe nogle problemer, siger hun og henviser til de potentielle konsekvenser, hvis valgresultatet bliver omstridt.
Studietur til Washington skabte dybere forståelse
For både Freja og Nicoline har besøget i Washington givet en bedre forståelse af de politiske og kulturelle spændinger, der præger USA.
– Ja, man kan tydeligt mærke, at der er stor forskel blandt befolkningen. Polariseringen er meget tydelig, fortæller Freja og understreger, at forskellen mellem amerikanske byer og regioner er slående.
Nicoline tilføjer, at hun selv har oplevet de kulturelle kontraster mellem de politisk “blå” og “røde” områder.
– Jeg har både været i Washington, som jo er en ‘blå’ by, og i sydlige stater som Arkansas og Florida, hvor man også kan mærke de kulturelle forskelle. Det gør polariseringen mere tydelig, når folk er så forskellige, forklarer hun.
Lærer: Et spændende tema at arbejde med
Samfundsfagslærer Niels Martin Vind ser det amerikanske valg som en oplagt mulighed for at engagere eleverne i politiske temaer, der rækker ud over Danmarks grænser.
– Det er spændende at arbejde med, og som lærer er det noget, der er fedt at finde undervisningsmateriale til, når vi har sådan et tema som det her, siger Vind, der understreger, at elevernes engagement både i klassen og på studieturen har været inspirerende at følge.
Han forklarer også, at filmvisningen i Panorama Biografen blev mulig, da biografen selv henvendte sig med tilbuddet.
– Måden det kom i stand på med filmen var, at Panorama Biografen selv henvendte sig, og det takkede vi naturligvis ja til, fortæller Vind, der oplever, at film kan være et effektivt redskab til at formidle komplekse temaer som amerikansk politik og valgkamp.
Undervisningsforløbet om det amerikanske valg har givet eleverne en dybere indsigt i USA’s politiske system og de sociale spændinger, som valget trækker frem. For Freja og Nicoline har de mange diskussioner, mediedækningen og studieturen gjort valget til et nærværende og relevant emne, selvom det finder sted på den anden side af Atlanten.