Fredericia Tyrkisk Kulturforening står til at skulle betale alle de kommunale tilskud tilbage, som Fredericia Kommune har givet foreningen. Det kan AVISEN afsløre. Dermed fortsætter skandalesagerne i socialdemokratiske byrådsgruppe.

Weekendavisen kunne i september afsløre, at det socialdemokratiske byrådsmedlem, Turan Savas, havde flere kasketter på, når han både var medlem af borgmesterpartiet, Fredericia Tyrkisk Kulturforening og Fredericia Moské. Borgmester, Christian Bro, har endnu ikke reageret offentligt på kritikken endnu. Weekendavisen skrev samtidig, at der er tætte forbindelser til den tyrkiske præsident Erdogans netværk af moskéer i Danmark. Nu udvikler sagen sig yderligere:

Fredericia Tyrkisk Kulturforening står nu over for store konsekvenser, efter at ministeriets undersøgelse, der lige nu er i høring, samtidig har kommunalforvaltningen i Fredericia anbefalet at trække foreningens godkendelse som folkeoplysende forening tilbage. Dette sker på baggrund af et tilsynsbesøg, der afslørede manglende særskilte regnskaber mellem Fredericia Tyrkisk Kulturforening og Fredericia Moské, på trods af deres forskellige CVR-numre. Foreningen har nu frem til den 17. oktober 2024 til at indsende yderligere dokumentation, før den endelige beslutning træffes den 24. oktober.

Sagen tog sin begyndelse i august, hvor der blev rettet opmærksomhed mod Fredericia Tyrkisk Kulturforening, som modtager kommunal støtte under kategorien “folkeoplysende forening”. Kultur- og Idrætsudvalgsformand, Peder Tind (V), som igangsatte undersøgelsen, udtrykte allerede tidligere bekymring over, at de kommunale midler potentielt kunne være blevet brugt til formål, der falder uden for rammerne af folkeoplysende aktiviteter.

– Forvaltningen blev bedt om at kigge nærmere på, om midlerne er brugt korrekt, da det er vigtigt, at vi kan sikre, at støtten udelukkende er gået til de godkendte aktiviteter, sagde Tind.

Byrådet er orienteret om afgørelse

Den 3. oktober 2024 blev byrådet orienteret om, at der i forbindelse med et skærpet tilsynsbesøg var kommet afgørende oplysninger frem. Det viste sig, at Fredericia Tyrkisk Kulturforening og Fredericia Moské ikke fører særskilte regnskaber, selvom de har hver deres CVR-nummer.

Dette rejser alvorlige spørgsmål om den økonomiske styring i foreningen. Derfor anbefaler forvaltningen en tilbagekaldelse af foreningens status som folkeoplysende forening. Med denne tilbagekaldelse følger også et krav om tilbagebetaling af kommunale midler, der tidligere er modtaget af foreningen.

Selvom sagen ser alvorlig ud for foreningen, har de nu en frist frem til den 17. oktober til at indsende yderligere dokumentation, som kan belyse sagen og muligvis ændre udfaldet. Dokumentationen vil blive vurderet af forvaltningen, som herefter vil komme med en endelig indstilling til Folkeoplysningsrådet den 24. oktober.Samme dag vil Kultur- og Idrætsudvalget tage stilling til, om foreningen kan forblive godkendt som folkeoplysende.

Gruppeformand afventer endelig afgørelse

Søren Larsen (A). Foto AVISEN

Det er kun få år siden, at den socialdemokratiske byrådsgruppe fra 2017-2021 dækkede over skandalesagen med Lars Ejby Pedersen (A), der havde sin hustru siddende som topchef i kommunalforvaltningen, hvilket efter afsløringer førte til en afskedigelse, så det er ikke nyt for socialdemokraterne, at der kan være problemer med armslængden hos deres byrådsmedlemmer i forhold til forvaltningen. I den aktuelle sag vil gruppeformand for Socialdemokratiet i Fredericia, Søren Larsen, tog ikke drage konklusioner endnu:

– Vi har ikke drøftet eventuelle konsekvenser i Socialdemokratiet endnu. Jeg har en forventning om, at man følger gældende regler, men indtil der er en endelig afgørelse, vil jeg ikke drage konklusioner, siger Søren Larsen.

Skulle Fredericia Tyrkisk Kulturforening miste deres status og blive pålagt at tilbagebetale støtten, vil det også kunne få en bredere politisk og økonomisk betydning for foreningens aktiviteter i kommunen. Foreningen har i flere år modtaget betydelige beløb i støtte som en folkeoplysende forening, og denne støtte har været med til at sikre foreningens aktiviteter og eksistensgrundlag. Tab af midlerne kan derfor have alvorlige konsekvenser for både Fredericia Tyrkisk Kulturforening og Fredericia Moské, der deler lokaler og organisatoriske ressourcer.

Sagen kommer i kølvandet på en større debat, som blev startet af det socialdemokratiske folketingsmedlem Frederik Vad, der påpegede, at medlemskab af foreninger, statsborgerskab og uddannelse ikke er en garanti for god integration, fordi de kulturelle og åndelige bånd samt sympati for det etniske hjemland kunne bestå, selv i ekstreme situationer, hvor det danske kulturpas tidligere blev betragtet som en mulighed for at bryde disse bånd.

– Det er Socialdemokratiet, der er blevet infiltreret. Frederik Vad har fuldstændig ret, men hans eget parti er en del af problemet, så jeg synes, at han burde holde sin fine tale en gang til. Bare inde på sit eget gruppeværelse, siger Morten Messerschmidt derfor til Weekendavisen efter afsløringen af sagen i Fredericia.

Savas vil fortsat ikke kommentere på sagen

Turan Savas (A) modtager Ridderkorset for sin indsats i Fredericia Byråd. Foto: AVISEN

Det socialdemokratiske byrådsmedlem, Turan Savas, vil fortsat ikke kommentere på sagen. Han siger til AVISEN lørdag formiddag:

– Jeg har ingen kommentar. Jeg skal orientere i kulturforeningen på et ekstraordinært møde i weekenden først, siger han.

Udvalgsformand: Vi kræver pengene tilbage

Peder Tind er skuffet. Foto: AVISEN

Peder Tind (V), formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Fredericia, understreger fra start, hvor alvorlig sagen om Fredericia Tyrkisk Kulturforening er.

– Først og fremmest er det naturligvis alvorligt. Det er også grunden til, at forvaltningen har brugt så mange ressourcer på at udføre dette grundige arbejde. Så det er alvorligt, det er den ene del. Den anden del er, at forvaltningen konsekvent indstiller, at man skal fratage retten som folkeoplysende forening fra foreningen, og at der skal ske tilbagebetaling af midlerne, hvis det bliver udfaldet, forklarer han.

Forvaltningens grundige arbejde har ført til, at der nu er en partshøring i gang, som løber frem til den 17. oktober, hvor foreningen kan indsende indsigelser, der vil indgå i den samlede vurdering.

– Det er vigtigt for mig at understrege, at der nu er en partshøring, som løber frem til den 17. oktober, hvor Fredericia Tyrkisk Kulturforening har mulighed for at komme med deres indsigelser. Disse vil indgå i den samlede vurdering, som vi i Kultur- og Idrætsudvalget samt Folkeoplysningsrådet skal tage stilling til, slår Tind fast.

Det er yderst sjældent, at der kommer en sag om, at en forening risikerer at miste en folkeoplysende status. Det vidner ifølge Tind om, hvor alvorlig sagen er.

– Det er meget sjældent – eller nærmest aldrig – at man hører om en forening, der potentielt står over for at miste deres folkeoplysende status og de tilhørende midler. Det sætter det hele i perspektiv og viser, hvor alvorlig sagen er.. Det er alvorligt, at der er kommet en indstilling om tilbagebetaling af offentlige tilskud. Det drejer sig om en væsentlig del af de midler, de har modtaget gennem årene, og derfor er det en yderst alvorlig sag, siger Peder Tind.

Peder Tind understreger, at kommunen ser med stor alvor på sagen og håndterer den med den nødvendige omhu og opmærksomhed, idet det er en situation, som kræver både grundighed og ansvarlighed fra kommunens side.

– Det er selvfølgelig også noget, som vi som kommune tager meget alvorligt. Forvaltningen har gennemgået sagen nøje og er nu kommet med disse konklusioner. Jeg er meget tilfreds med, at forvaltningen har været både dygtig og grundig i deres arbejde, for beslutningen, vi skal træffe den 24. oktober, skal være så velbelyst som muligt. Når vi træffer en beslutning, skal der ikke være nogen tvivl, fortæller Tind.

På trods af den pågående partshøring er Tind af den opfattelse, at forvaltningens indstilling er både tydelig og meget klar, og at der allerede nu tegner sig et klart billede af, hvilken vej beslutningen sandsynligvis vil gå:

– Som det er nu, er vi i en partshøringsfase, som vi skal respektere. Men indstillingen er klar, som byrådet også blev orienteret om i torsdags via mail. Det anbefales, at midlerne tilbagekaldes, og at foreningen mister retten til at være folkeoplysende. Det er en meget alvorlig konklusion, og jeg er glad for, at vi har arbejdet grundigt med denne sag. siger Peder Tind.

Samtidig slår udvalgsformanden fast, at han er skuffet over sagen, da det er et form for tillidsbrud, hvis der ikke partshøringen ændrer på indstillingen.

– Jeg er virkelig skuffet over, at vi står her i dag. Vi har endnu ikke truffet den endelige beslutning, men det skal vi selvfølgelig se nærmere på den 24. oktober, når partshøringen er afsluttet. Men der er ingen tvivl om, at jeg er skuffet over, at vi er havnet i denne situation. Jeg er også meget ærgerlig over, at forvaltningen har været nødt til at bruge så mange ressourcer på at undersøge området for folkeoplysning. Dette område bygger i høj grad på tillid – en tillid, der handler om, at vi har tillid til hinanden, og at vi sammen skaber et stærkt foreningsliv og mange aktiviteter for vores borgere. Derfor er det også et klart tillidsbrud, når vi står i en situation som denne, fortæller Peder Tind.

Han fremhæver, at der er tale om betydelige beløb, og at en af hovedårsagerne er manglen på adskilte regnskaber mellem moskéen og kulturforeningen.

– Vi taler heller ikke om et uvæsentligt beløb – det er et stort beløb, og det er vigtigt at understrege. En af årsagerne til denne situation er, at foreningen har haft to CVR-numre – en moské og en kulturforening på samme adresse. De har haft to CVR-numre, men kun ført ét regnskab. Man kan altså ikke se, hvor pengene præcist er gået hen.

Afslutningsvis pointerer han, at det er politikerne, der skal træffe beslutningen, og at pengene skal tilbage til kommunen, hvis ikke indstillingen ændres efter partshøringen.

– Når partshøringsfasen er afsluttet, vil vi træffe de nødvendige beslutninger. Det er en rigtig ærgerlig situation, men det er samtidig vores ansvar som politikere at træffe disse beslutninger. Pengene skal tilbage til kommunen, som det ser ud nu, og det har jeg sagt fra starten af, da denne undersøgelse blev iværksat – det er noget, vi har fokuseret på. Nu er vi nået til det punkt, hvor der foreligger en klar indstilling fra forvaltningen. Partshøringen varer i 14 dage, og når den er overstået, vil vi træffe den endelige beslutning. Jeg er meget skuffet over denne situation, slutter Peder Tind.

Læs også: Fredericia Moské under ministeriets lup