Af indlysende grunde kæmper den nye borgmester og den socialdemokratiske gruppeformand for at sikre, at historien om de katastrofale budgetforhandlinger, de stod i spidsen for, bliver så skånsom for dem som muligt. Desværre har de nu også valgt at ofre kommunaldirektøren på alteret for at redde stumperne af den historie.

“Det burde kommunaldirektøren måske have gjort,” lyder det fra borgmester Christian Bro, når han skal redegøre for, hvorfor knap 20 millioner kroners ekstra råderum ikke blev oplyst til de øvrige partier under de forligste budgetforhandlinger. Udover at det er en ansvarsforflygtigelse af værste skuffe at negligere sin egen forpligtelse til at skabe et tillidsfuldt forhandlingsklima, afslører det også en enorm brist i opfattelsen af forvaltningens rolle i det politiske maskinrum.

Det er netop ikke kommunaldirektøren, eller nogen som helst andre direktører i en forvaltning, der skal stå på mål for forhandlingerne mellem partierne. Forvaltningen skal udelukkende fungere som informationskilde og serviceorgan for de folkevalgte.

Derfor er det ekstra problematisk, når Christian Bro bruger forvaltningens øverste chef som undskyldning for mangelfulde oplysninger. Det er borgmesteren og hans egne, der skal sørge for, at alle partier er oplyst efter bedste evne. Det er velkendt i danske kommuner, at borgmesterposten giver borgmesterpartiet en række særlige fordele og privilegier, men reelt er det ikke noget, der kan eller skal bruges mod andre politiske partier. Tværtimod skal borgmesteren selv sørge for, at alle byrådsmedlemmer er informeret fyldestgørende om alt. Selvom han kan have et tæt samarbejde med en kommunaldirektør, ved den øverste embedsmand godt, at han skal leve op til kommunallovgivningen og sikre, at samtlige byrådsmedlemmer bliver betjent.

Hele det socialdemokratiske projekt med at pakke sig ind og gemme sig bag embedsfolk er forfejlet på et højere plan. Man må tage det politiske ansvar – hele vejen. Nu kæmper man naturligvis om historien. Hvordan kan man forklare, at man er kommet i mindretal? At støttepartierne, der bragte en til magten, har vendt ryggen til? Det er nu, metoderne bag forhandlingsprocessen kommer frem. Her er de andre partier mildest talt ikke enige med den socialdemokratiske historieskrivning.

Men ansvar forpligter. I sidste ende skal det ansvar også tages af en borgmester, ikke af en kommunaldirektør. Det er upassende at bringe kommunaldirektøren ind i det politiske spil, specielt på nuværende tidspunkt, hvor kampen om historien raser for alvor.

Kommunaldirektøren fortjener en undskyldning fra borgmesteren.

Det manglede bare.

Læs også