Socialdemokratiets håndtering af budgetforhandlingerne i Fredericia har bragt dem i en situation, hvor de har trådt forkert ved at kopiere andres arbejde, ikke sikre, at alle relevante oplysninger er til rådighed for alle, og ikke se tilbage på tidligere genåbnede budgetter og de fejl, der blev begået der. Nu hvor dette er offentligt, forsøger man at vinde medfølelse ved at indtage en offerrolle i stedet for at tage ansvar for egne handlinger.

At være en dårlig taber er ikke kun et spørgsmål om at reagere dårligt på modgang; det er ofte et tegn på manglende vilje eller evne til at lære af sine fejl. Nok derfor bortforklarer Socialdemokratiet egne fejl eller slet ikke ser dem. De bebrejder eksterne faktorer og forsøger i nogle tilfælde at fremstille sig selv som ofre.

Socialdemokratiet undgår konstant at tage ansvar for deres egne fejl og nægter at erkende, hvad de kunne have gjort bedre, hvilket får dem til at stagnerere i deres udvikling. Det betyder, at de samme fejl bliver gentaget, og at der ikke skabes plads til innovation eller forbedring.

At lære af fejl kræver ydmyghed og åbenhed, ikke hovmod. Det kræver, at man erkender, at man ikke er fejlfri, og at der altid er plads til forbedring. Dette kan være svært, især for dem, der er vant til succes, men det er en af de vigtigste egenskaber, man kan udvikle.

Vi, der laver noget, har også smutter i ny og næ; det er en del af læringen i livet.

Poul Rand, kandidat til kommunalvalget 2025