Som led i Middelfart Kommunes initiativ “Politiker i praktik” har byrådsmedlem Christian Lynggaard Pedersen fra Det Konservative Folkeparti brugt de seneste uger på at besøge flere frivillige foreninger i kommunen.

Initiativet, der giver politikere mulighed for at opleve frivilligt socialt arbejde på nært hold, har vist sig særligt gavnligt for både politikere og frivillige – for Christian Lynggaard Pedersen har det indtil videre betydet besøg hos både Frivilligcenter Fredericia-Middelfart og Middelfart Mandegruppe, en del af Kræftens Bekæmpelse, mens han på lørdag skal mødes med ADHD-foreningen i Middelfart.

Mødet med Middelfart Mandegruppe

Hos Middelfart Mandegruppe fik Christian Lynggaard Pedersen muligheden for at møde mænd, der enten har eller har haft kræft, og som bruger gruppen til at støtte hinanden i en hverdag præget af sygdom. Gruppen er et frirum, hvor mændene kan dele deres oplevelser og tanker i fortrolige rammer. For byrådspolitikeren var det en helt særlig oplevelse at få et nærmere kendskab til denne form for fællesskab.

– Vi sad sammen med, jeg tror, 7-8 mænd, som alle kæmper med nogenlunde de samme problemer og udfordringer. Der blev lavet sjov, men der var også en alvorlig tone til tider. Det er et frirum for dem, hvor de kan dele deres oplevelser, fortæller han og lægger vægt på, at det netop er denne form for fællesskab, som vi som samfund skal understøtte. 

– Det er fantastisk, at de har den mulighed, siger han og fremhæver videre det store engagement fra de frivillige, der udgør selve rygraden i arbejdet.

– Det er ildsjælearbejde, og jeg synes nærmest, der burde være en pris til dem, der arbejder med sådan noget, for det er en kæmpe opgave.

Besøget hos Selvhjælp Fredericia-Middelfart

En anden forening, Christian Lynggaard Pedersen har besøgt, er Selvhjælp Fredericia-Middelfart, hvor han først fik en grundig introduktion til deres arbejde med selvhjælpsgrupper. For daglig leder Christina Olesen har praktikopholdet været en mulighed for at vise politikere, hvordan frivillige organisationer fungerer i praksis.

– Vi var selvfølgelig meget glade for at have ham i praktik hos os. Jeg synes, det var en meget positiv oplevelse. Det gav os en god mulighed for at fortælle mere om vores arbejde i Selvhjælp og hvad vores frivillige laver, samt hvilken gavn det har for borgerne i Middelfart Kommune, siger Christina Olesen og fortsætter:

– Det er vigtigt for os, at de ikke kun mødes med os på rådhuset, men at de kommer ud til vores egne lokaler og får et indblik i de rammer, vi arbejder under – både fysisk og organisatorisk.

Et særligt fokusområde Selvhjælp Fredericia-Middelfart arbejder på i øjeblikket, og gerne vil vise frem, er skolefravær blandt børn og unge, et emne, der også fangede Christian Lynggaard Pedersens interesse, hvilket Christina Olesen særligt lagde mærke til.

– Der er mange forskellige emner, man kan mødes om, men skolefravær er noget, der ofte bliver nævnt som en udfordring. Så det kigger vi nærmere på, og det var også noget, Christian var meget interesseret i at høre om. Han er særligt optaget af børn og unge, og det talte vi meget med ham om, forklarer Christina Olesen, der oplevede en politiker, der var meget engageret i foreningens behov.

Selvhjælp Fredericia-Middelfart har en partnerskabsaftale med kommunen, og som en del af samtalen blev der også diskuteret muligheder for at sikre en mere stabil grundfinansiering. 

– Hvis vi skal videreudvikle vores tilbud, diskuterer vi også mulighederne for at få forhøjet grundfinansieringen, fortæller Christina.

Ser frem til mødet med ADHD-foreningen

Næste skridt i praktikforløbet for Christian Lynggaard Pedersen er et møde med ADHD-foreningen i Middelfart. Her ser han frem til at lære mere om, hvordan foreningen arbejder med at støtte borgere med ADHD og deres pårørende.

– Jeg har altid haft den tilgang, at jeg går ind til det med en åben pande. Selvfølgelig researcher jeg lidt om, hvem jeg skal møde, men jeg lader stadig foreningen præsentere sig selv, så jeg ikke går ind med forudindtagede meninger. Jeg er meget spændt på at møde ADHD-foreningen, siger Lynggaard Pedersen og tilføjer, at ADHD er et område, han personligt har mindre kendskab til, men ser frem til at få større indsigt i. 

– Jeg kender ikke meget til ADHD selv, men det er netop derfor, jeg ser frem til at lære mere om det.

En vigtig indsats

For Christian Lynggaard Pedersen har praktikforløbet indtil videre været en værdifuld oplevelse, og han har da også fået et større indblik i det frivillige arbejde, der foregår i Middelfart Kommune. Han er imponeret over den store indsats, de frivillige yder, og understreger, at det stykke arbejde de udøver, er vigtigt for samfundets sammenhængskraft.

– Jeg vil gerne sende en kæmpe ros til dem, der arbejder med det her – både de frivillige og dem, der deltager i grupperne. Det er et arbejde, der skaber noget virkelig positivt for mange mennesker, og det er meget samfundsrelevant, siger han og fremhæver den forebyggende effekt, som mange af de initiativer, han selv har mødt, har. 

– Det hele skal ikke handle om kroner og øre, men forebyggelse sparer altså også samfundet penge på længere sigt. Jeg synes, at det er vigtigt at støtte sådanne initiativer økonomisk og skabe gode rammer for dem på forhånd, afslutter byrådspolitikeren.