Bent Frandsen har været en nøglefigur i Middelfarts kulturliv, især som pioner bag “Rock under Broen”. Fra idéer i Ungdomshuset til at etablere festivalen i 1990, har han skabt en varig musikalsk tradition. Trods økonomiske udfordringer, især under coronakrisen, har han sikret festivalens overlevelse med støtte fra sponsorer og publikummer. Frandsen har også stået bag projekter som Restaurant Marsvinet og store koncerter, hvilket har cementeret hans betydning for byens kultur.

For mange i Middelfart er Ungdomshuset et af de legendariske steder, hvor mange venskaber og forbindelser blev skabt. Det gælder også for en af byens store legender, Bent Frandsen, der i tidernes morgen mødte Bent Ove Hansen der.

– Bent Ove var en mand, der havde fantastisk mange ideer. Han gav mig inspiration til, at nu skulle vi til at lave en hal koncert. Det var i slutningen af 1970’erne og begyndelsen af 1980’erne, og i klubregi fik vi så en kæmpe succes med det. På det tidspunkt var der heller ikke noget i Fredericia; der var en gammel kultur. Det havde han set. Så han ville holde en udendørs koncert på en parkeringsplads. Men der var en masse træer, som han ville fælde. Og så endte det med, at vi holdt en koncert med Kim Larsen, fortæller Bent.

På selve koncertdagen var der styrtende regn fra morgen til aften. Bent Frandsen erindrer, at der kom mennesker, men det var ikke godt for økonomien. Alligevel var der kommet blod på tanden, så Bent Ove begyndte at snakke om pladsen under broen. I 1989 blev det til noget med hele tre bands: TV-2, Fielfraz og Johnny Madsen. Den koncert gik til gengæld rigtig godt.

Foto: AVISEN

– Det kostede 60 kroner at komme ind til koncerten. Det gik økonomisk rigtig godt, og vi kaldte det for superkoncert. Men hvis vi skulle lave noget fremadrettet, mente Bent Ove, at det skulle hedde Rock under broen. Sådan kom det til at hedde i 1990, og det gik også rigtig godt. Men allerede i 1991 fik vi noget frygteligt vejr igen. Det er jo svært, når man lige er startet op. På det tidspunkt var jeg pladsformand, så jeg måtte køre ud og smide sand på pladsen. Men det gav faktisk et underskud. Dengang var der heller ikke mange af de faciliteter, der nu findes til koncerter og festivaler, så vi måtte selv finde løsninger på mange ting omkring toiletter, strøm og lignende. Men i sidste ende fik vi løst det hele, også det med økonomien, og så kørte det ellers bare derfra.

Som en af pionererne bag Rock under broen etablerede Frandsen sig i Middelfarts kulturelle liv, hvor han fik musik og koncerter helt ind under huden. Undervejs løb Rock under broen ind i økonomiske problemer igen midt i nullerne, og han blev derfor formand. For ham handlede det om at finde løsninger og holde festivalen i live. Heldigvis var der stor opbakning i Middelfart, hvilket også gav økonomiske muligheder for at få ordnet situationen. De penge, man havde lånt i de dårlige år, blev betalt tilbage i de gode. Det kulminerede med et overskud på 4 millioner kroner i 2006. På det tidspunkt var Bent Frandsen ved at køre træt, da arbejdet med at få alle ender til at hænge sammen på den voksende festival var stort. Han blev afløst, men i 2009 endte det galt, da Rock under broen gik konkurs.

Redet af thansen og Danbunkering

– Redningen kom fra thansen og Danbunkering. De lagde et beløb som sikkerhed hen over to år. Der kom også et nyt hold til, der skulle løse opgaven, forklarer Bent.

Fra 2010 kom Frandsen igen til at spille en central rolle i styringen af Rock under broen. I 2011 opnåede festivalen et lille overskud, og han blev atter formand. Det fortsatte han med indtil 2022, hvor han afleverede et solidt økonomisk fundament og stor publikumssucces. Han lægger dog ikke skjul på, at det kræver en stor indsats og nerver af stål. Selvom festivalen år efter år klarede sig godt, var det kun et spørgsmål om tid, før man risikerede at ramme en mur igen. Dette skete under nedlukningen i coronakrisen.

– Jamen, vi var på toppen af verden, da vi præsenterede programmet for det år. Samtidig havde vi fået en koncert med Aerosmith på plads, og vi kunne ikke få armene ned af begejstring. Så da vi pludselig modtog beskeden om, at koncerter ikke kunne afholdes, faldt alt fra hinanden. Udover at vi havde regninger, der skulle betales, havde mange koncertgæster også ret til at få deres penge tilbage. Situationen var virkelig alvorlig.

Men opbakningen til Rock under Broen var stor, også fra publikum. Rigtig mange valgte at holde fast i deres billetter og ikke kræve pengene tilbage. Nogle donerede også deres beløb, hvilket var afgørende for projektet. Bent Frandsen måtte desuden i gang med en kæmpe indsats for at skaffe penge fra staten, hvilket involverede en række dokumentationskrav og forskellige regler. Forløbet stod på i to år, indtil man i 2023 endelig kunne genåbne festivalen.

– Rock under Broen står nu på et fantastisk solidt fundament, som er skabt af mange mennesker helt tilbage fra 1990. Det er i dag blevet en kulturinstitution. Der er koncertgæster, der kom første gang i 1990, men som fortsat kommer år efter år. Jeg tror også, at man i år vil opnå et rigtig godt resultat, siger Frandsen.

Men selv da han stoppede som formand for Rock under Broen, kunne han ikke lade være med at starte nye eventyr. Han gik ind i åbningen af Restaurant Marsvinet på Marinaen i Middelfart, hvor koncerter, underholdning og mad kombineres. Det er blevet en stor succes. Ved siden af det har han været med til Middelfart Jazzfestival og har også afviklet en storkoncert med Take That på Hindsgavl. Af samme grund er han også kendt i byen som en stor kulturel figur, men det tager han dog meget ydmygt.

– Jeg er da stolt over det, hvis folk kan se, at jeg har været med til at gøre en forskel. Men jeg synes, at rejsen har været enormt spændende. Vi har fået bygget en masse op, der egentlig kan føres tilbage til tiden i begyndelsen af 1980’erne med Ungdomshuset. At det skulle blive så stort, havde vi næppe troet på dengang. Så jo, jeg er meget taknemmelig for det hele, ikke mindst den opbakning, vi har fået gennem årene.

Læs flere artikler i Middelfart MAGASINET her