Poul Rand, formand for Liberal Alliance i Fredericia, udtrykker sin overraskelse over den seneste udvikling, men han ser positivt på det opgør, der nu finder sted mod det socialdemokratiske monopol i kommunen.

– Socialdemokratiet er under påvirkning fra fagforeningerne, hvilket skaber en ubalance i deres politiske syn på Fredericia. I Liberal Alliance ønsker vi at forbedre budgetprocessen med fokus på effektivitet og økonomisk ansvarlighed. Det er ikke altid muligt, når bestemte faggruppers interesser vejer tungt. Derfor er det, der er sket, en fordel for Fredericia, siger Rand.

Poul Rand er tydelig, når han taler om årets budgetforlig i Fredericia. Budgettet, der er indgået uden Socialdemokratiet, repræsenterer et historisk skifte i samarbejdsmønstrene i byrådet.

– Jeg vil gerne fremhæve, at vi mødes som fugle på taget. De store fugle repræsenterer de dominerende aktører, mens de små fugle er mere i ånden. Når der pludselig spares seks millioner her og der i runde tal, så er det noget, der er skudt ud i luften. Jeg er dog glad for, at de røde partier er blevet mere forhandlingsvillige og åbne for at samarbejde økonomisk forsvarligt, siger Rand.

Ifølge Rand er der sket en tankemæssig udvikling i byrådet, som Liberal Alliance kan bidrage positivt til:

– Der er ikke kommet nye partier eller personer ind i byrådet, men den betonstatistiske tankegang er blevet afløst af en mere pragmatisk tilgang. Det brede samarbejde er altid det bedste, og denne gang er det bredere samarbejde til gavn for velfærden, siger Rand.

Han understreger, at samarbejde er en kerneværdi for Liberal Alliance:

– Vi kan samarbejde med alle. Der er ingen tvivl om, at der er et politisk systemskifte på vej med hensyn til alder, som også fremgår af det nye forlig. Der er blevet tænkt mere nyt, og man skeler ikke længere til, hvad der altid er blevet gjort, og det er en god ting. Vi ønsker at se flere yngre kræfter komme ind, da de kan tilføre en ny tankegang til fremtidens samarbejde. Vi har en ung generation i Liberal Alliance; nu kan jeg ikke påstå, at jeg tilhører den yngre generation. Jeg bliver nok den ældste, der stiller op, men der er ingen tvivl om den åbne tankegang, siger Poul Rand.

Selvom Rand er tilfreds med mange elementer i budgetforliget, ser han stadig områder med forbedringsmuligheder:

– Der er ikke undgået besparelser på de sårbare områder; de er bare blevet mindre. Uanset hvad skal pengene jo findes et sted. Men jeg mener, det er en fejl, at man ikke har adskilt skoleområdet fra det specialiserede område. Der er ingen grund til, at de to ting skal sammenlægges. Det er en politisk beslutning, og hvert år bliver det specialiserede område skadet. Skolen er specialiseret, og de to områder skal adskilles – det kan ikke gå hurtigt nok, fastslår Poul Rand.

Som en ny aktør på den politiske scene i Fredericia er Liberal Alliance klar til at tage ansvar efter næste valg:

– Hvis vi kommer i byrådet, og vi forventer selvfølgelig en fornuftig repræsentation til næste valg, skal vi se nærmere på tallene igen. Og så vil jeg også holde øje med de månedlige opfølgningsmøder, som de siger, de skal have. Om de virkelig bliver til noget, og om de kan overholde det, afslutter Poul Rand.