Ved byrådsmødet i går mandag stillede Søren Ørgård Hansen, formand for Vends Herreds Lærerkreds, spørgsmål om den nyligt vedtagne budgetaftale for 2025-2028. Han udtrykte sin taknemmelighed for, at byrådet har valgt at investere i folkeskolen, men han understregede, at der stadig er udfordringer, som kræver yderligere handling.

– Tak for et godt budget. Da jeg startede som formand her den 1. april, fik jeg at vide af dem, der opstillede og valgte mig, at min største sejr højst sandsynligt ville være, når der ikke var besparelser, udtalte Søren Ørgård Hansen, og fortsatte:

– Jeg vil gerne takke byrådet for at have investeret i et løft af folkeskolen. Det er virkelig positivt, at man vil gribe ind for at stoppe den kraftige blødning fra det almindelige område til specialundervisningen.

Den nyligt vedtagne budgetaftale for 2025-2028 i Middelfart Kommune indebærer en markant investering i folkeskolen, hvor 27,5 millioner kroner over de næste fire år skal sikre, at flere elever kan rummes i almenfællesskabet. Beløber fordeles med 11 millioner kroner i 2025, 8,25 millioner kroner i 2026, 5,5 millioner kroner i 2027 og 2,75 millioner kroner i 2028​.

Søren Ørgård Hansen spurgte ind til, om byrådet anså denne investering som tilstrækkelig:

– Mit spørgsmål er derfor: Når man i dag konstaterer, at vi har investeret i folkeskolen og betragter det som en afgrænset investering, mener vi så stadig, at vi alle har et fælles ansvar for at løfte opgaven i folkeskolen, også økonomisk, fremover? spurgte han.

Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen svarede på Sørens spørgsmål med en bekræftelse af, at byrådet fortsat har et fælles ansvar for at sikre kvaliteten i folkeskolen.

– Ja, det har vi. Vi er alle sammen interesserede i at have så god en skole som overhovedet muligt, og det er det, vi stræber efter, udtalte borgmesteren.

Johannes Lundsfryd anerkendte også de udfordringer, der ligger forude, herunder behovet for både ekstra midler og omfordeling af eksisterende midler:

– Der er jo en dimension, der handler om ekstra midler, og en anden, der handler om omfordeling af midler. Det kræver noget at stå inde for det, men nogle gange er man nødt til at stå fast for at få tingene gennemført, forklarede han.

Hvorefter formanden for lærerforeningen udbrud:

– Det glæder jeg mig til. Fantastisk!

Spørgsmål rejst om den toårige budgetaftale

Søren Ørgård Hansen var dog ikke færdig endnu; han havde stadig et yderligere spørgsmål om den toårige budgetaftale, som er et nyt tiltag i Middelfart Kommune. Han fandt det underligt, at budgettet strækker sig over en valgperiode:

– For mig er det underligt, at man vedtager et toårigt budget midt i en valgperiode, hvor mange vil have brug for at diskutere de økonomiske prioriteringer, sagde han.

Samtidig var der en smule latter i salen, og enkelte byrådsmedlemmer udmundede et “ja”.

Borgmesteren svarede hertil, at der er både fordele og ulemper ved en toårig budgetaftale.

– Det, vi har valgt at prioritere her, er den økonomiske sikkerhed og tryghed, der følger med, når man har et budget, som gælder både for resten af året og hele 2025 og 2026. Det giver en klar plan for de kommende to et halvt år, så længe der ikke sker noget uventet, forklarede Johannes Lundsfryd Jensen.

Søren Ørgård Hansen opfordrede til sidst byrådet til fortsat at have mod til at investere i folkeskolens fremtid.