Efter mere end 40 år på Christiansborg har Pia Kjærsgaard, en af de mest markante skikkelser i dansk politik, meddelt, at hun ikke vil genopstille ved næste valg. For Susanne Eilersen, lokalpolitiker fra Dansk Folkeparti i Fredericia, er hendes afsked en betydningsfuld begivenhed.

Foto: AVISEN

– Man skal gå, når man er elsket og respekteret, siger Pia Kjærsgaard i et interview med TV2 om hendes beslutning om at forlade Folketinget efter mere end fire årtier i dansk politik. Med sin afgang markerer hun afslutningen på en tid, der efterlader mange medlemmer fyldt med respekt over hendes indsats og betydning for partiet.

En af dem, der er særligt berørt, er Susanne Eilersen, der selv sidder i Fredericia Byråd. Eilersen har set op til Pia Kjærsgaard siden partiets tidlige dage, hvor hendes politiske engagement blev direkte påvirket af de værdier som Kjærsgaard kom med og hendes stålsatte holdninger.

– Det var hende, der fik mig ind i politik, for da hun stiftede Dansk Folkeparti, ramte hun mig dybt med mange af de ting, hun stod for, og det, hun kom fra, fortæller Eilersen.

Pia Kjærsgaard startede sin politiske karriere som medlem af Fremskridtspartiet i 1984, hvor hun hurtigt blev en fremtrædende figur. Men det var først i 1995, da hun var med til at stifte Dansk Folkeparti, at hendes politiske visioner virkelig begyndte at forme den danske debat. Hendes mål om at skabe et parti, der talte for “de almindelige danskere,” blev her hurtigt realiseret gennem et fast fokus på emner som ældrepolitik, udlændingepolitik og EU-skepsis. Og det er netop Pia Kjærsgaards fokus på den “almindelige borger”, der har været en stor inspiration for Susanne Eilersen selv, da hun selv besluttede at gå ind i politik.

– Hun viste mig at man kan være en helt almindelig borger og stadig engagere sig politisk, siger Susanne Eilersen.

Kjærsgaard selv har ofte peget på betydningen af hendes baggrund som hjemmehjælper i formningen af hendes politiske værdier.

– Da jeg havde første arbejdsdag i Folketinget, havde jeg været på arbejde som hjemmehjælper natten inden. Det har nok også fyldt meget i mig, at jeg havde den baggrund. De ældre skal have det bedre. Det har jeg altid ment, siger hun i partiets pressemeddelse, og påpegede at dette har været en af hjørnestenene i hendes politik gennem årene.

Kampen for danskernes interesse

Imens har Pia Kjærsgaard også været kendt for sin vilje til at tage de svære kampe.

– Hun har aldrig vaklet. Hun har betalt en meget høj pris for at stå fast på sine politiske holdninger, især omkring udlændingepolitikken, forklarer Eilersen med en respekt i stemmen.

– Hun har måttet leve under beskyttelse af PET og har oplevet truende situationer, som da hun blev forfulgt på Nørrebro og måtte gemme sig i en bank. Alligevel har hun været ukuelig, og det beundrer jeg hende for, fortsætter hun.

Det er ingen hemmelighed, at Kjærsgaard som markant politisk skikkelse til tider har været en kontroversiel figur i Danmark. Alligevel fortæller Susanne Eilersen, at hun også har vist en mere personlig side frem til tider. Eilersen beskriver hende som både hård i politik, men blød i det private.

– Jeg har også lært hende at kende personligt, og hun er et meget varmt og følsomt menneske. Ligeså hård som hun kan være, når det drejer sig om politik, ligeså blød er hun, når det kommer til hende selv og de bløde værdier. Hun tænker altid på andre, siger Eilersen og bemærker:

– Hun har hjulpet utrolig mange i partiet gennem årene, men det hører man bare ikke så meget om.

Susanne Eilersen har oplevet denne dobbeltsidighed på nært hold og fremhæver, hvordan Kjærsgaards evne til at balancere mellem fasthed i politik og omsorg i det personlige liv ligeledes har gjort et stærkt indtryk på hende.

– Vi er blevet utroligt tætte og fortrolige de senere år, også privat. Det sætter jeg stor pris på, fortæller hun stolt.

Betydningen af Pia Kjærsgaards beslutning

Eilersen forstår og respekterer Kjærsgaards beslutning om at trække sig tilbage.

– Jeg forstår godt, at hun takker af nu. Hun har været i politik i mange år, og man bliver jo ældre. Hun gør alting på en velovervejet måde. Hun forberedte sin tilbagetræden fra partiet grundigt, og jeg er sikker på, at hun også har forberedt sig grundigt på dette, siger hun.

Kjærsgaard selv har udtalt, at hun føler sig elsket og respekteret, både af sit bagland, partiet og en stor del af befolkningen.

– Jeg føler mig meget elsket af mit bagland og af partiet. Og også af en pæn del af befolkningen, vil jeg gerne have lov til at sige. Så det er nu. Efter 40 år på Christiansborg.

Selvom Eilersen anerkender, at det vil være mærkeligt at se Dansk Folkeparti uden Kjærsgaard i front, er hun sikker på, at Kjærsgaards arv vil fortsætte med at præge partiets fremtid.

– Jeg tror ikke, hun kan helt lade være; selvom hun stopper, vil hun stadig være aktiv på en eller anden måde, men i et tempo, hvor hun kan holde fri, når hun ønsker det. Det kan jeg godt forstå, siger hun.

– Hun har tjent Danmark i 40 år, og det skylder vi hende en stor tak for, bemærker hun og understreger den påvirkning, Pia Kjærsgaard har haft på det moderne Danmark i dag – en indflydelse, som heller ikke er gået ubemærket hen hos Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt.

De to politikere fremhæver begge i deres afsked til den tidligere formand, hvordan hendes konsekvente linje har været med til at forme dansk udlændingepolitik og sikre, at landet har undgået de såkaldte “svenske tilstande” – en henvisning til de udfordringer, Sverige har stået over for i forhold til integration og sikkerhed.

– Man kan ikke overvurdere Pias indflydelse på det moderne Danmark. Det er for eksempel hendes fortjeneste, at der ikke er svenske tilstande i Danmark, bemærker Messerschmidt til DR, mens Susanne Eilersen er enig:

– Selvom vi har vores udfordringer og problemer, har vi undgået at få svenske tilstande, og det skyldes hendes stålsatte udlændingepolitik, tilføjer hun.

Afsked med politisk frontfigur

I sin besked om sin beslutning på Facebook fremhæver Pia Kjærsgaard betydningen af hans opbakning:

– Den allerstørste tak skal tilfalde min mand Henrik, for uden hans store støtte og tålmodighed havde dette aldrig været muligt, skriver hun.

Støtten bemærkes også af Susanne Eilersen, som afslutter med at sende sine bedste ønsker til parret:

– Jeg ønsker hende og Henrik mange gode år sammen.

Og så slutter Susanne Eilersen af med at udtrykke sin største dybe taknemmelighed og respekt for Pia Kjærsgaards indsats gennem årene.

– Hun har altid været mit politiske forbillede, siger hun, og fortsætter til sidst en smule vemodigt men ærefuldt:

– Vi har meget at takke hende for i Danmark.

For Susanne Eilersen og mange andre i partiet vil Kjærsgaards arv altså fortsat leve videre, selv efter hendes formelle tilbagetræden fra det politiske liv.