(Foto: Pixabay)

I sidste uge oplevede store dele af Trekantsområdet et voldsomt uvejr med intense tordenbyger og talrige lynnedslag. Med udsigt til, at sådanne vejrfænomener kan blive en del af en længere periode, deler Jarl Vagn Hansen, direktør for TrekantBrand, sine erfaringer og giver vigtige råd til, hvordan man som borger bedst beskytter sig mod de farer, som kraftige tordenvejr kan medføre.

Direktør hos TrekantBrand, Jarl Vagn Hansen

Med de stigende temperaturer og klimaforandringerne i baghovedet ser vi nu en tendens til, at tordenvejr ikke kun bliver hyppigere, men også mere kraftfulde.

– Alt andet lige, når tordenvejr bliver kraftigere og voldsommere end tidligere, øges sandsynligheden for lynnedslag, og dermed også risikoen for lynbrande, siger Jarl Vagn Hansen.

Den øgede risiko kræver, at vi i højere grad forbereder os på de potentielle skader, der kan opstå i forbindelse med lyn.

Risikoen for lynbrande stiger

Når lynene rammer, kan det medføre alvorlige skader på bygninger, især hvis lynet rammer direkte ned i en bolig.

– Hvis et lyn rammer et hus, vil der normalt være en skade, og ofte en større skade på huset. Det kan både være fysisk skade på taget, og det kan også ødelægge alle elinstallationerne, fordi strømmen vandrer ned i jorden, forklarer Jarl Vagn Hansen. Denne type skader kan være særligt udbredte i ældre huse, hvor elinstallationerne måske ikke er opdaterede, og hvor der stadig findes jernrør til vand og varme, som strømmen kan vandre langs.

Borgere, der oplever lynnedslag, reagerer ofte hurtigt ved at ringe til 112, hvilket er det rette at gøre, da lynnedslag kan have skjulte konsekvenser.

– Hvis der sker et lynnedslag, og det rammer folks hus, ringer de typisk 112, fordi de for det første er blevet forskrækkede. Men det er ikke nødvendigvis fordi, der er synlig ild, siger Hansen.

Han påpeger, at det ofte kan lugte brændt, eller at stikkontakterne kan hoppe ud af væggen, uden at der nødvendigvis er en synlig brand. Her træder beredskabet til for at undersøge, om der er opstået en skjult brand inde i husets konstruktion, hvilket kan være særligt farligt, da elledningerne løber inde i væggene.

Forberedelse og forebyggelse er nøglen

Selvom lynets ødelæggende kraft kan føre til betydelige skader, kan mange af disse undgås gennem grundig forberedelse og korrekt vedligeholdelse af hjemmets installationer. Jarl Vagn Hansen opfordrer til, at borgerne sikrer, at deres elinstallationer er i orden, og at de ikke forsøger at ordne elarbejde selv.

– De bedste råd er, at man ikke skal fuske med strømmen derhjemme. Det bedste er, at ens elarbejde er udført af en autoriseret elektriker, så man er sikker på, at det er korrekt, siger han.

Dette er afgørende for at undgå farlige situationer som kortslutninger eller endda elektriske stød, som kan være livstruende. Derudover understreger Hansen, at korrekt installerede sikkerhedssystemer kan forhindre mange af de problemer, som et lynnedslag kan forårsage. For eksempel kan et korrekt installeret relæ forhindre, at huset bliver strømløst under et uvejr, hvilket ellers kan føre til omfattende skader og farlige situationer.

Ingen grund til frygt

Selvom klimaforandringerne og de deraf følgende vejrudfordringer kan virke skræmmende, er der ingen grund til at være bange for at bo i Danmark, forsikrer Jarl Vagn Hansen.

– Man skal dog ikke være bange for at bo i Danmark, fordi lynene ofte rammer det højeste punkt, og der er som regel træer eller andet ved siden af, som de rammer i stedet. Men i og med at der kommer flere lyn, og de bliver kraftigere, øges risikoen for, at det rammer på et tidspunkt.

Han opfordrer til, at borgerne tager de nødvendige forholdsregler for at beskytte sig selv og deres hjem, så de er forberedt, hvis uheldet skulle være ude. Det indebærer blandt andet at sikre, at alle elinstallationer er korrekt installeret og vedligeholdt.