Med det trusselsbillede som Danmark står overfor, er det regeringens holdning, at det er nødvendigt med en stærk og robust indsats i grænseområdet. Terrortruslen er fortsat alvorlig og skærpet inden for det i forvejen høje trusselsniveau, bl.a. som følge af sager om opfattede krænkelser af islam samt konflikten mellem Israel og militante grupper i Palæstina. Center for Terroranalyse i Politiets Efterretningstjeneste vurderer, at disse dynamikker fortsat vil få afgørende betydning for trusselsbilledet i 2024. Bl.a. derfor har regeringen i dag meddelt EU-Kommissionen, at Danmark genindfører grænsekontrollen mod Tyskland i en ny midlertidig periode på seks måneder.
Regeringen besluttede i april 2023 at omlægge grænseindsatsen mod Tyskland, så indsatsen i højere grad fokuserer på den kriminalitetsbekæmpende indsats i grænseområderne frem for indrejsekontrol. Denne model videreføres med genindførelsen af grænsekontrollen i en ny midlertidig periode.
Efter knapt et år med den omlagte grænseindsats er det politiets vurdering, at den nye planlægning og tilrettelæggelse af den samlede grænseindsats har styrket den kriminalitetsbekæmpende indsats i baglandet og samarbejdet på tværs af politikredsene væsentligt.
– Danskernes tryghed og sikkerhed er en kerneprioritet for regeringen. Det er regeringens vurdering, at det aktuelle trusselsbillede gør det nødvendigt at opretholde den midlertidige grænsekontrol mod Tyskland. Tysk politis anholdelse i sidste måned af to mænd, der er mistænkt for at planlægge terror i området omkring det svenske Riksdagen som hævn for koranafbrændingerne i 2023, viser med al tydelighed, hvor alvorlig trusselsbilledet er, og at grænsekontrol mod Tyskland fortsat er nødvendig. Samtidig er det vigtigt for regeringen, at grænseindsatsen tilrettelægges bedst muligt, og at den er til mindst mulig gene for ganske almindelige borgere i grænselandet. Derfor omlagde vi sidste år den midlertidige grænsekontrol. Det har gjort livet lettere for pendlerne samtidig med, at den kriminalitetsbekæmpende indsats mod grænseoverskridende kriminalitet er styrket, siger justitsminister Peter Hummelgaard.
Den omlagte grænsekontrol har styrket bekæmpelse af kriminalitet i grænseområderne
Den styrkede kriminalitetsbekæmpende indsats tager bl.a. udgangspunkt i en styrket overvågning af grænsen og grænselandet, herunder med øget anvendelse af automatisk nummerpladegenkendelse (ANPG) og på sigt også droner langs den dansk/tyske landegrænse.
Som led i omlægningen af den midlertidige grænsekontrol blev der pr. 1. oktober 2023 oprettet en ny efterforskningsenhed i Syd- og Sønderjyllands Politi, som skal styrke indsatsen mod den grænseoverskridende kriminalitet. Enheden arbejder bl.a. med at opspore omrejsende kriminelle grupper, der opholder sig i Danmark.