Kolding Kommune voksede med 1.071 personer i 2022. Det skete bl.a. på grund af rekordstor tilflytning fra andre kommuner og et fald i fraflytningen – bl.a. flyttede færre 18-24-årige ud af kommunen.
Befolkningskurven er for alvor knækket og på vej opad i en fart, der ikke er set i nyere tid i Kolding Kommune.
I alt boede der ved årsskiftet 94.546 borgere i kommunen, hvilket er 1.071 personer flere end samme tid for et år siden. Det er samtidig den højeste vækst i befolkningstallet, så langt opgørelserne strækker sig tilbage. Det år, der kommer tættest på, er 2015, hvor der var et plus i regnskabet på 781 borgere. Derfra dykkede kurven, for de seneste to år at være steget igen. Men den tog altså et eksplosionsagtigt spring fra 425 i 2021 til over det dobbelte sidste år.
– Det er en helt fantastisk udvikling. Det glæder mig enormt, at flere vælger både at slå sig ned i vores dejlige kommune og at blive her. Noget tyder på, at vi har fat i den lange ende, og at flere og flere får øjnene op for alle de muligheder, der er ved at bo og have sit hverdags- og fritidsliv i Kolding, Vamdrup, Christiansfeld, Lunderskov og alle vores andre byer og lokalsamfund, pointerer borgmester Knud Erik Langhoff.
Flere end nogensinde er flyttet til Kolding
Væksten er bl.a. sket ved, at rigtigt mange er flyttet hertil fra udlandet. Men det er også værd at bemærke, at flere er flyttet til Kolding Kommune fra andre kommuner i landet. Faktisk er antallet af tilflyttere det største, det er muligt at måle tilbage i tiden. Hele 4.849 personer flyttede til Kolding Kommune i 2022. Det er 114 personer flere end året før.
Samtidig flyttede færre borgere fra Kolding Kommune til andre kommuner i landet. Fraflytningen faldt i 2022 med 176 personer i forhold til året før. Her er det bemærkelsesværdigt, at tallene også viser et fald i antallet af de 18-24-årige, der flytter fra Kolding Kommune. I 2022 flyttede 1.649 personer i den aldersgruppe ud af kommunen. Det er 49 færre end året før.
Der er altså flere, der bliver i kommunen i den aldersgruppe, hvor man ellers typisk ser den største fraflytning.
– Man ser jo ofte, at de unge rejser ud for at tage deres uddannelse. Det er ikke bare et fænomen, vi ser her i Kolding. Det ser man i de fleste kommuner. Men vi er i gang med en række indsatser i vores campusmiljø, der skal gøre det synligt for de unge, at det er attraktivt også for dem at blive her i Kolding og tage deres uddannelse. Og noget kunne tyde på, at vi også her er på rette spor. Det er en meget vigtig udvikling, påpeger borgmester Knud Erik Langhoff.
Josefine: Kolding har et hyggeligt studiemiljø
En af de unge, der er blevet i Kolding for at læse til finansbachelor på IBA, er Josefine Skov. Hun er student fra IBC og valgte Kolding frem for Aarhus, hvor mange af hendes gymnasiekammerater tog til.
– Jeg skal være ejendomsmægler, og den bedste uddannelsesmulighed til mig var på IBA, som jeg også havde hørt godt om. Men jeg valgte også at blive, fordi jeg godt kan lide Kolding. Byen er hverken for stor eller for lille, og det er et mere hyggeligt og intimt studiemiljø. Og jeg kan virkelig mærke, at der er sket noget i de halvandet år, jeg har læst her. Det er som om, flere har fået øjnene op for, at Kolding også er en studieby. Der er kommet flere uddannelser til med flere studerende, og der er et større fokus på at lave et godt studiemiljø på tværs af uddannelserne. Så jeg vil klart anbefale andre at læse i Kolding, siger Josefine Skov.