Han fik Fredericias Idrætspris i 1972 foran 10.000 tilskuere, der var til speedway på Fredericia Stadion. Han har været medlem af Fredericia Cykel Club siden 1967. I dag er han formand for Elbohallens forretningsudvalg og ansat som ejendomsmægler hos John Frandsen. Ugens Kurt er Niels Henry Andersen.

Niels Henry er en travl mand. Når den ikke står på arbejde, så tager han gerne en tur på jernhesten og så står den ellers på frivilligt arbejde i Elbohallens forretningsudvalg.

Netop i den forbindelse mødtes Niels Henry og jeg ved Erritsø Idrætscenter for nogen tid siden, hvor Fredericia Kommune fremlagde, at de investerer 27 mio. kr. af sted til selvejende haller og foreninger. Heraf gik de omkring tre mio. kr. til Elbohallen, som står klar til en markant udvidelse.

Efter at have haft god varme de sidste par gange, hvor jeg har lavet Ugens Kurt, er den klassiske danske sommer med svingende temperatur kommet. Derfor var det igen tid til at foretage den klassiske sorte kaffe. Sådan en var Niels Henry også til.

Efter at have talt lidt om den nylige offentliggørelse af Elbohallens projekt, gik vi ellers igang med at tale om 67-årig Niels Henrys liv.

Til dagligt bor han i Fredericia, og bortset fra en afstikker til Randers, har han boet i Fredericia siden han flyttede til byen som to-årig. I dag bor Niels Henry i Taulov hvor has kæreste også har hus. Han har to drenge, der begge har oplevet markante efterspil efter ulykker. 

Niels Henry husker ikke meget fra de to første år, som han tilbragte i fødebyen Aarhus. Til gengæld kan han huske folkeskoletiden, som han først tilbragte på Skjoldborgvejens Skole.

Normalt blev klasserne delt efter 5. klasse,“Det var en fin skoletid, men jeg vil virkelig gerne anerkende vores klasselærer, der hed Sørensen. Normalt blev man lagt sammen i 5. klasse, men han sørgede for, at vi forblev C-klasse frem til 7. klasse. Det var vi rigtig glade for,” siger Niels Henry og fortsætter:

“Jeg kom i det, der hedder første real på Skansevejens Skole og gjorde min skolegang færdig der. Jeg blev efterfølgende indstillet til gymnasiet, men grundet min families økonomiske situation var det vigtigere at komme ud at tjene penge hurtigt. Derfor startede jeg i lære som tømrer hos A.O. Jensen,” siger Niels Henry.

Det er noget af en anden boldgade end den Niels Henry arbejder i i dag. Arbejdet som tømrer fortsatte han efterfølgende, og han var blandt andet hos Jorton. I 80’erne havde han forretningen “Cykelbiksen” i Taulov, men den endte med at gå konkurs efter nogle år, og så kom han tilbage til tømrerfaget, hvor han blandt andet kom til at arbejde for J. & B. Entreprise.

Ret hurtigt kom der forandringer efter tømreren. Efter en del efteruddannelse på bl. a. Fredericia Handelsskole, startede Niels Henry som salgskonsulent i Villadsens Fabriker, hvor det var tagdækning, der var hoved indsatsen. I slutningen af halvfemserne kom han til  J. & B. Entreprise, hvor han endte med at få ansvar for salg og projektudvikling i det sydlige Danmark. En stilling han fik udfordring i, her skulle man finde skønne bygninger der kunne rumme mennesker.

I slutningen af 90’erne tog Niels Henry uddannelsen som merkonom og han videreuddannede sig til ejendomsmægler og valuar. Det færdiggjorde Niels Henry i 2004.

“Det var en sen alder at gøre det i, ja, men på den måde havde jeg en masse erfaring som jeg kunne tage med i bagagen, og jeg har altid interesseret mig indenfor det fag,” forklarer Niels Henry, der stiftede mæglerfirmaet Domisil i 2005:

“Det var fedt at have sit eget, men det var rigtig hårdt. Især da finanskrisen kom i 2008.”

Frem til 2015 havde Niels Henry Domisil, grundet udviklingen i ejendomsmæglerbranchen solgte han det til John Frandsen.

“Det var oppe i tiden med internettet, og hvis man skulle ud at lave noget andet end en amatørhjemmeside skulle man ud at smide mange penge efter det. Derfor var det en god løsning at sælge firmaet,” siger Niels Henry, som ikke mærkede til, at han kom til en ejendomsmæglerkæde:

“Der er godt nok i alt 30 John Frandsen-butikker, men de er selvstændige på mange måder.”

Med en dåbsattest, der siger 67 år, er det oplagt at tænke, hvornår man ikke skal være på arbejdsmarkedet mere, men for Niels Henry er det ikke noget, der fylder.

“Jeg ved ikke hvornår jeg stopper. Jeg er glad for at arbejde, og så længe jeg er det fortsætter jeg,” fortæller han.

Niels Henry og cykling

Niels Henry er et kapital for sig, når det kommer til fredericiansk cykelhistorie. Siden 1967 har han været medlem af Fredericia Cycle Club, og det skete faktisk ved lidt af en tilfældighed.

“Jeg var ikke særlig god til fodbold. Jeg blev altid valgt som en af de sidste, når man skulle vælge hold,” siger Niels Henry og griner.

“Jeg kom med til et cykelløb for amatører. Løbet, der var arrangeret af Fredericia Cykel Club, var en 20 km enkelstart, som jeg vandt. Formanden for klubben spurgte efterfølgende min far om jeg ikke skulle være medlem af klubben,” siger Niels Henry.

Det skulle vise sig at være en god idé. Niels Henry havde flair for at cykle, og de “rutinerede rotter” kom efter ham, da han blev nummer tre ved et A-klasseløb.

“Den efterfølgende søndag i Sønderborg var de lidt efter mig og prøvede at få mig ud i vinden, og på den måde sat af. Det lykkedes ikke, da jeg kom med dem hjem,” siger Niels Henry og smiler.

Det højeste niveau Niels Henry cyklede på var i A-klassen for Fredericia Cycle Club, og der blev lagt mærke til hans præstationer på den to hjulede.

“Jeg fik Fredericias idrætspris i 1972. Jeg havde været i Odense til et løb, men jeg måtte ikke komme med bussen hjem. Jeg fik ikke at vide hvorfor, men blev kørt hen på Fredericia Stadion på Baldersvej. Der var et speedwayløb, hvor Ole Olsen og co. kørte, og der var 10.000 tilskuere til stede. Jeg blev kaldt ind og fik at vide, at jeg havde vundet årets idrætspris. Det er en oplevelse jeg aldrig glemmer,” fortæller Niels Henry.

Udover cykling har Niels Henry en generel forkærlighed for sport. Han var med til at stifte den lokale tandemcykelklub, og det kom ham til gavn i 1992, da han vandt DM i cykeltandem med den ene af sønnerne. Derudover var Niels Henry også med til at stifte Taulov BMX-klub.

“Den ligger jo ved siden af Elbohallen, hvor jeg sidder i forretningsudvalget,” siger han.

Og apropos Elbohallen. Der er Niels Henry formand for forretningsudvalget, og derfor er han en glad mand for tiden efter, at det blev offentliggjort de får 3 mio. kr. af Fredericia Kommune til deres projekt.

“Vi har arbejdet på det i mange år, og derfor er det rigtig dejligt, at det nu bliver en realitet,” forklarer Niels-Henry.

Politisk karriere

Ikke nok med, at Niels Henry er engageret i idræt, så har han også været politisk aktiv.

“Jeg har altid interesseret mig for politik. Jeg har været med i Socialdemokratiets hovedbestyrelse, og har også været amts- og kredsformand,” siger Niels Henry, der også stillede op til Europaparlamentet for Socialdemokratiet:

“Den eneste valgkamp jeg tabte var sgu min egen,” siger Niels Henry og fortæller, at han som aktiv i politik var med, da Poul Nielson var valgt til folketinget i Fredericia-kredsen.

Den dag i dag er Niels Henry ikke længere politisk  aktiv, men han følger skarpt med på sidelinjen, da politik er noget, der står ham nært.

Niels Henry er en mand med meget på hjertet, og vi kunne have talt endnu længere, men med en arbejdsdag, der skulle hænge sammen, gik vi hvert til sit efter en god snak og ønskede hinanden en god dag.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her