Ugens Kurt, Stephan Klavsen. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN

Stephan Klavsen er en mand, som igennem tiden har haft mange kasketter på i frivillighedens øjemed. Blandt andet er han kendt, som en af opstartsmændene i HK Ultras og har igennem mange år arrangeret stævner i Fredericia KFUM. Lær i denne udgave af Ugens Kurt Stephan endnu bedre at kende.

Stephan Klavsen arbejder til daglig på Rådhuset, hvor han siden 2011 har været leder af Borgerservice. Vi fandt en halv times tid i Stephans kalender, og det passede ind med, at han kunne tage den korte gåtur fra kontoret på Borgerservice og hen til Kurt’s Kaffebar i Jyllandsgade.

Det blæste uden for, så en kop kaffe var tiltrængt for os begge for at få varmen. Vi startede med at tale om Stephans barndom, der startede i København, hvor han blev født, men allerede som et-årig flyttede familien Klavsen til Fredericia.

Da det blev tid til skolealderen startede Stephan på Skansevejens Skole, og det er en tid, som han husker tilbage på med glæde.

“Man lærte selvfølgelig det man skulle, men der var også plads til at have fri og lege. Jeg boede i Nordbyen, hvor jeg også bor i dag. Derude var der rigtig meget med marken i Norbo, hvor områdets unger samles. Dengang gik man ikke i fritidsordning på samme måde som i dag, så vi var sammen der,” siger Stephan, der begyndte til fodbold og det blev startskuddet til noget af det, som mange kender ham for i dag, nemlig foreningslivet:

“Jeg begynte at spille fodbold som ti-årig, men siden tog det fart med foreningslivet. Det er der, at jeg har mine venner fra, både fra fodboldtiden og de andre fællesskaber, som jeg er med i. Det med foreningslivet er vigtigt at værne om.”

Efter endt folkeskole tog Stephan en tre-årig uddannelse på Handelsskolen, og efterfølgende fik han en elevpads hos Fredericia Kommune, og blev udlært i økonomiforvaltningen.

“Det første år hos kommunen var jeg i bogholderiet, men jeg fik muligheden for at blive pantefoged. Det var jeg frem til 2005, hvor SKAT så overtog opgaven, og blev derfor overført til SKAT, hvorfor jeg arbejdede i Middelfart i to år. I 2007 fik jeg muligheden for at komme tilbage til Fredericia Kommune i Borgerservice, og siden 2011 har jeg været leder der,” siger Stephan.

Hvordan er Fredericia Kommune som arbejdsplads? Det spurgte jeg Stephan om, når han nu har været ansat så mange år i kommuneregi.

“Det er en dejlig arbejdsplads, den er uformel. Det er også en arbejdsplads, hvor man har mulighed for at dygtiggøre og udvikle sig. Sådan har jeg oplevet det,” siger Stephan og kommer ind på, hvordan det har været at arbejde så mange år hos kommunen:

“Jeg har prøvet mange ting i systemet, og så kan det godt være, at der stod kommunen på lønsedlen, men jeg har haft mange opgaver og funktioner. Når man er glad for udfordringerne, har jeg aldrig haft behov for at skifte arbejdsgiver,” siger han.

Stephan som frivillig

Stephan har været frivillig i mange år, og det hele startede, da han var 20 år gammel.

“Jeg blev engageret som fodboldtræner i Fredericia KFUM, hvor jeg var i omkring ti år, hvorefter jeg holdt en pause, da jeg havde travlt med uddannelser på arbejdet og dels var kørt tør i træneropgaverne. Jeg var væk indtil den største knægt begyndte. Så blev jeg engageret igen, og så har jeg fulgt drengene op igennem årene,” siger Stephan og fortsætter:

“I hele har jeg lavet stævner, det er blevet til omkring 20 år i KFUM sammen med andre gode frivillige. Jeg er stoppet som træner igen, og er nu med i en forældregruppe, hvor vi prøver at sørge for, at vores unger synes det er sjovt at gå til fodbold. Det skal være sjovt for hele årgangen, og ikke kun det bedste hold. Vi har forsøgt at tjene penge ind til at lave noget sjovt, da ungerne har nået den alder, hvor de bedste skal ind til FC Fredericia fra sommerferien.”

Var med til at starte HK Ultras op

Stephan Klavsen til pokalkampen mellem FHK og BSV . Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen, Fredericia AVISEN

Stephan er meget sportsinteresseret. En af de sportsgrene han interesserer sig særligt for er håndbold.

“Jeg har altid set håndbold, og jeg kan huske, at jeg har været i hallen som barn for at se det. Ikke i guldårene, da vi vandt fem år i streg, men lige efter, har det gik nedad bakke. Lige siden har jeg fulgt holdet. Jeg spillede også lidt selv i KFUM, hvor vi havde et godt sammenhold. Vi var det eneste drengehold i klubben på det tidspunkt. Vi spillede lokalbrag mod F’erne, Taulov og hvad de ellers hedder,” siger Stephan og fortsætter:

“Vi rykkede op i starten af 00’erne, og det var der, at HK Ultras startede op. Der var lynhurtigt mange med, da mange fulgte holdet i forvejen. Lige så snart det går godt, så kommer der mange i hallen. Det fedeste var, da klubben var ved at lukke og vi samlede mange penge sammen. Vi fik samlet omkring 250.000 kroner sammen på tre dage, men det gjorde ondt, da vi lukkede i 2012. Til gengæld er det fedt, at vi nu er tilbage, hvor det er sjovt”

Hvordan var det at være med til at starte HK Ultras op?

“Jeg ved ikke om, at det er specielt. Det sjove er, at den gruppe, der startede det hele op, stadig kommer den dag i dag. Vi er ikke aktive i bestyrelsen mere, men vi kommer til både ude- og hjemmekampene. Der er en hygge med det, og det er et sjovt fællesskab, hvor der er plads til alle,” siger Stephan.

Da FHK rykkede op i ligaen igen, kunne man se, hvor meget det betød for folk i og omkring FHK. Stephan glæder sig også over fremadrettet at skulle se håndbold på øverste niveau igen.”

“Det er fedt at være der igen. Fredericia skal have et hold på det her niveau, når vi har nogle af de bedste faciliteter i hele landet. Den her gang tror jeg ikke, at vi er kommet op for at spille med i den tunge ende. På sigt skal vi være med, hvor det er sjovt – det kan man se på hele setuppet.

Hvad har været den sjoveste oplevelse med FHK?

“Vi skulle indvie den nye hal i Skjern, hvor vi var udset til at skulle være statistister, men vi vandt kampen. Vi spillede tre mod seks i de sidste to minutter, men vi reddede sejren hjem til sidst – det var fedt. Jeg tænker heller ikke, at man glemmer al den festivitas, som der har været i den seneste måneds tid omkring tilbagevenden i ligaen. Det er fantastisk, at klubben inkluderer fans og frivillige i alt det her. Det kunne mange lære noget af. Det gør, at opbakningen bliver endnu større, og at der er flere, som kommer og støtter byens hold,” forklarer Stephan.

Stephan nævnte det selv, byens hold. Han er selv frivillig i Fredericia KFUM, der er moderklubben til FC Fredericia. Derfor lød det lidt paradoksalt, at han kaldte FHK for byens hold.

“Jeg har altid argumenteret for det med fodbolden. Hvis man kunne lave noget i amatørklubberne i byen, så kunne man få flere børn til at spille. På sigt vil det ændre fødekæden til serieholdene, som spillere i Serie 1, 2 3 osv., og for F’ernes kommende Jyllandsserie. Der var en undersøgelse for et par år siden, hvor Fredericia var en af de byer, der havde færrest fodboldspillere pr. indbygger i kommunen. Det falder tilbage på den manglende evne til at samarbejde. Stod det til mig, så havde man et kombinationshold, hvor alle klubber deltog, og man så har et tilbud på alle niveauer. Både til de dygtigste, næstdygtigste og dem, der bare kommer for det sociale. Jeg ved godt, at man i håndbold har andre forudsætninger, da det hele er samlet i Fredericia Idrætscenter, men noget skal man gøre for fodbolden.

Nordbo har fået sin anden ungdom

Stephan er også engageret i Nordbo, hvor han pt. er formand.

“Jeg var en del af det som barn. Der var de legendariske Sankt Hans-fester og tilbud til ungerne i starten af 80’erne. Vi flyttede derfra og kom tilbage igen. I 2013 var der en stor udskiftning i bestyrelsen – jeg var ikke en del af det, da der var andre gode kræfter, som skal have æren for at det kører som i dag. Jeg kom til i i 2014, hvor jeg var kasserer og er nu en del af fællesskabet, hvor vi er mange, der gerne vil gøre noget for bydelen. Det er for både bør, voksne og gamle,” siger Stephan og fortsætter:

“Nordbo er med til at skabe noget for ungerne og skabe et fællesskab omkring det så ungerne også får tilhørsforhold til huset. Måske skal de overtage tøjlerne om nogle år, men det er fedt, at vi kan være så engageret i det. Vi har altid haft en medhjælperdag/fest en gang om året, sidste år var vi 75 inviteret. Det er alle dem, som bidrager til hverdagen i Nordbohuset.”

Hvordan er det at være frivillig i Nordbo?

“Vi voksne har det sjovt sammen, det er nok også derfor, at jeg er engageret i det. Der er også glæden i at være sammen med andre og være med til at rykke nogle ting,” siger Stephan.

Arbejde og foreningslivet fylder meget

Stephan har en finger med i mange ting, og det er også noget flere har påpeget over for ham, blandt andet i Nordboregi.

“Nogle gange kan vi godt joke med, at vi har svært ved at have fingrene i lommen. Man hører tit om, hvor svært det er at skaffe frivillige i stedet for at italesætte det, hvor man har fokus på, at det altså er sjovt at være en del af det,” siger Stephan.

Når den ikke står på arbejdet hos Bogerservice og de frivillige gerninger, så er der ikke mange timer tilbage i Stephans kalender, men der er flere interesser for ham, som han bruger tiden på.

“Jeg er husejer, og det skal jo også passes. Sammen med min hustru Annette har vi to drenge, og så plejer vi vores dejlige familie og er sammen med vennerne. Men det er klart at både mit arbejdsliv og foreningsliv fylder meget,” lyder afslutningsreplikken fra Stephan Klavsen

Fakta Stephan Klavsen
Er 46 år gammel
Født i København
Flyttede til Fredericia som et-årig
Gift med Annette, sammen har de to drenge

www.ibc.dk/hf-og-vuc/
Annonce