Hos Kentaur A/S i Fredericia kan alle kvit og frit plukke vilde blomster på marken ved siden af virksomhedens domicil, og det er der flere grunde til.

Materialeingeniør, Line Nygaard Jensen, arbejder til dagligt med CSR og bæredygtighed hos den globale tøjvirksomhed, der producerer arbejdstøj til servicebranchen, Kentaur A/S. Da hun havde afsluttet sin uddannelse, var det en drøm, der gik i opfyldelse med en ansættelse hos Kentaur. Her kunne hun kombinere sin tidligere uddannelse indenfor design med sin ingeniøruddannelse. Hun havde specialiseret sig i tekstiler.

Du kan kvit og frit plukke blomster på den store mark ved siden af Kentaur på Blytækkervej.

Line Nygaard Jensen blev blandt andet sat til at udvikle og arbejde med et strategioplæg for bæredygtighed og CSR.

– Da jeg startede hos Kentaur, var man allerede godt i gang med CSR og bæredygtighed, og lysten til at gøre endnu mere, var og er der. Det bæredygtige aspekt havde levet i organisationen i godt fem år. Principperne og tankerne skulle op på et mere strategisk niveau, også ledelsesmæssigt. Den første opgave var at lægge en overordnet strategi for, hvad vi skulle, og hvad vi ikke skulle, husker Line Nygaard Jensen.

De senere år er næsten alle virksomheder kommet med på CSR- og bæredygtighedsbølgen, men der er forskel på, hvordan de enkelte virksomheder arbejder med aspekterne.

– Vi arbejder med bæredygtighed ud fra et holistisk perspektiv, vi vil gerne have fat i de forskellige områder og aspekter af bæredygtighed. Det skal man også for at kunne tale om fuld bæredygtighed. Der er en økonomisk og finansiel del, som man har arbejdet med i virksomhederne altid, og dertil nu også en miljø- og social del. Det er noget, vi har særligt fokus på både i almindelighed, men i særdeleshed i vores værdikæde. Vi er en global og international virksomhed med en leverandørkæde, der ligger i hele verden, siger Line og uddyber:

– Tekstilbranchen er allerede udskældt både miljømæssigt og socialt, hvorfor det også er der, vi kan gøre den største påvirkning positivt og minimere det negative ved at se på vores leverandørkæde, men det betyder ikke, at vi ikke skal gøre noget herhjemme.

Der skal ske noget, og det kan kun gå for langsomt, slår Line Nygaard Jensen fast:

– Vi ser på vores produkter og arbejder med, hvad vi gør fremadrettet for at minimere brugen af ressourcer. I dag sidder vi på Earth Overshoot Day, den 28. juli 2022, hvilket også sender et signal til, at vi skal se på, hvad vi kan gøre, for at gøre det bedre, for alle fremadrettet. Vi er nødt til at bruge nogle af de tekstiler og ressourcer, der er derude allerede, fortæller hun.

Line Nygaard Jensen ser det hele rykke sig løbende. Foto: AVISEN

Er der forretning i det eller koster det virksomheden ekstra penge?

– Der er ikke forretning i disse investeringer i første omgang, men det er der på sigt. Mange projekter er stadig under udvikling, og mange af de valg, der er taget bæredygtighedsmæssigt, vil være en investering i starten. Vi begynder at se ude i markedet, at der netop bliver lagt pres på, at man tager nogle mere bæredygtige valg. Generelt kan det også være svært at arbejde med og forstå bæredygtighed, fordi man sjældent kan se bæredygtigheden fysisk. Kvalitet kan man teste sig til og ofte se med det blotte øje, men det kan være svært at se om et stykke tøj er syet under kummerlige arbejdsforhold af et barn i Østen, eller lavet under ordentlige forhold. Men i markedet ser vi og møder vi et stort ønske om ordentlighed og gennemsigtighed i produktionen, siger Line, der også håber, at et af de bæredygtige tiltag; blomstermarken i Fredericia, bliver populær hos befolkningen.

– Vi såede vilde blomster sidste år på vores 20.000 m2 store mark ved siden af vores domicil. Vi har valgt at gøre det igen i år. Det er et af mange tiltag, hvor vi arbejder med, hvad vi kan gøre fra hovedkontoret for at bidrage og tale ind i den bæredygtighedsmæssige agenda. Kentaur ejer grundstykket, der ikke var i brug, hvorfor det gav mening at bruge omgivelserne til blomstermark. Det blev til vilde blomster, og på den måde kan vi bidrage til biodiversiteten. Folk kan også plukke af marken, det vil vi da opfordre til, fortæller hun.

Marken har også sat mange tanker igang hos medarbejderne i Fredericia.

– Det er vildt fedt, for en ting er, når man taler blomster og natur, så tænker man miljømæssigt bæredygtighed, men det giver også noget socialt, fordi medarbejderne kan plukke en buket med hjem, ligesom borgerne kan. Men det starter også mange samtaler. Vores køkkenmedarbejder plukker blomster og sætter dem på bordene i kantinen, men også det generelle mindset bliver inspireret hos os alle. Vi går hjem og tænker over, hvad vi kan gøre anderledes, fortæller Line Nygaard Jensen.

Mange virksomheder taler om bæredygtighed, klima, og miljø, men er der hold i snakken? Eller er det bare snak?

– Indenfor bæredygtighed kigger vi ind i en fremtid med kvantitative data. Måske lidt tungt og kedeligt, men det er den vej, det går. Alle siger noget – og derfor bliver der et større og større behov for data, der kan bevise, at det arbejde vi laver, gør en positiv forskel. Det er vigtigt. Vi skal også se på, hvordan vi producerer løbende, genanvender, og hvad det giver. Vi skal være sikre på, at hvis vi kigger hele vores kæde igennem, at vi også i virkeligheden gør det mere bæredygtigt. Det har vi igangsat en livscyklusanalyse af, hvor vi analyserer miljøpåvirkningen af alle processer fra råmaterialet til den færdige beklædning, siger Line Nygaard Jensen adspurgt til den generelle udvikling i samfundet og klimadebatten.

Når man skal gøre noget mere bæredygtigt, koster det ofte også lidt mere, vil kunderne betale for det?

– Det er jo der, hvor den ligger lige nu. Det gælder også de offentlige indkøb, hvor der stilles krav og opstilles bæredygtighedskriterier, der tæller en vis procentdel i et udbud, men det er stadig prisen, der vægter højst for kunderne. Men vi kan se, at det begynder at rykke på sig nu, hvis vi sammenligner med tidligere. Generelt har verden brug for, at der bruges mindre nyt råmateriale, så der er behov for at finde nogle cirkulære løsninger, og det arbejder vi også med, slutter Line Nygaard Jensen.

Det er ved siden af Kentaurs hovedkontor på Blytækkervej i Fredericia, at man kan plukke blomster.