Kulturredaktøren brugte efterårsferien til et roadtrip med sin søn, turen gik til Tyskland og Holland. Er du fodboldelsker eller går med tankerne om at se fodbold i udlandet, så læs med her.

Min søn elsker fodbold og efterårsferien skulle vi bruge alene sammen, det gav anledning til at planlægge en ægte nørde tur. Det var på ingen måde planlagt, kunne det lade sig gøre kun 14 dage før at booke og arrangere den slags oplevelser.

Det stod hurtigt klart, at alt kan lade sig gøre, hvis pengepungen er stor nok. Det var ikke tilfældet og skulle jeg bruge de normale fodboldrejsearrangører, ville det blive en meget kort fornøjelse med en kamp, overnatning på hotel og hjem igen. Derfor begyndte jeg at undersøge mit netværk, som rummer mange dedikerede fodboldfans. Det viste sig at ofte er der udsolgt til de store klubber, fordi mange er sæsonkortholdere som har førsteret til billetter. Der kommer så nogle billetter til salg fra de sæsonkortholdere, der ikke indløser billet, det er dem der så kommer i udbud og så bliver videresolgt til meget høje priser.

Den runde læderkugle som er elsket af mange verden over. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jeg fik en del tilbud, fra flere i mit netværk om at benytte deres sæsonkort til klubber som Hamburger SV, SV Werder Bremen og FC Bayern München. Desværre var der ikke kampe på de stadions under vores ferie, så det må blive til en anden god gang. Det er et godt råd at tjekke sit netværk om der skulle være nogle sæsonkortholdere i blandt, det giver en kæmpe besparelse.

Booking af biletter

Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg måtte straffe mit visakort for at se en topkamp lørdag, der var udsolgt til Signal Iduna Park hvor Borrusia Dortmund skulle møde Borussia Mönchengladbach. Jeg søgte rundt på nettet og fandt en side som egentlig så lidt suspekt ud og seriøst fik mig til at bide negle, efter at have overført et stort beløb. Der kom ingen billetter på min mail, som jeg er vant til i Danmark, så jeg måtte ringe til deres hotline i England.

Jeg havde betalt 215 euro for to fodboldbilletter på footballticketnet og troede, at jeg var faldet i en fælde. Det var jeg på en måde også, men fælden var, at jeg ikke havde læst alt med småt, jeg skulle booke et hotel som billetterne skulle sendes til. Jeg troede, at det var så nemt, at jeg bare modtog nogle billetter, som kunne scannes på stadion. Jeg skulle så finde et hotel i Dortmund, og turde ikke løbe an på, at de kom på kun en dag, så jeg bookede to dage. Det var ikke fordi, jeg følte mig mere sikker på at få biletterne, men nu var jeg jo i gang og troede på det bedste.

De eftertragtede Dortmundbilletter. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

På grund af landsholdspausen i Europa var det småt med muligheder af kampe, en i mit netværk havde foreslået at tage til Duisburg om fredagen. MSV Duisburg spiller i 3 Bundesliga og har et stadion til 31.514 tilskuere. Jeg skrev for en sikkerheds skyld til klubben om de regnede med at der blev udsolgt, de var venlige og svarede tilbage, at jeg sagtens kunne købe biletter på stadion. Jeg kendte ikke prisen endnu, men det blev bestemt, at det skulle være fredagens kamp, da Duisburg kun er 60 kilometer væk fra Dortmund.

Med de to kampe bestemt, kunne resten af ferien bookes. Da vi skulle alene på drengetur kunne vi vælge at nørde så meget vi ville og besluttede at skulle se nogle stadions undervejs. Tirsdag blev det Hamborg, onsdag og torsdag i Amsterdam, fredag i Duisburg og lørdag i Dortmund. Overnatningerne blev booket ved simple googlesøgninger og jeg valgte ud fra om hotellerne var tæt på offentlig transport.

Tirsdag – Hamborg

Hamborg er så tæt på Danmark, at jeg ofte har været der. I København bor der cirka 1 millioner mennesker. I Tysklands andenstørste by bor der 1,5 gange så mange mennesker og kan betegnes som nordens metropol. Vi brugte mest dagen på gåben og højde punktet skulle være at besøge den legendariske Millerntor-Stadion som ligger i hjertet af St. Pauli. Det er et kvarter som er farverigt og nedslidt på samme tid, med det oser af kærlighed til FC St. Pauli.

St Pauli området er fyldt med stickers og graffiti. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Jeg køber altid et “tageskarte” til offentlig trafik, det gør, at man sparer mange penge og hurtigt kan være spontan og komme nye steder hen. Det var en god blød start på de mange kommende oplevelser. Specielt FC St. Pauli har meget fan-gear og merchandise, de har ligeledes mange forskellige fanfraktioner, som nærmest har tæppebombet området med stickers og graffiti.

Midt i en populær bydels puls har man det legendariske arbejder stadion. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Omringet af storbyen ligger det her sagnomspunden Millerntor-Stadion med plads til kun 29.063 tilskuere, hvilket gør, at billetter til kampen er næsten umulige at skaffe. Selvom der ikke var kamp var det spændende at gå rundt udenfor stadion og forestille sig stemningen. Deres fanshop på Milemtor er et besøg værd, og skulle du vælge at besøge stedet, så se om du ikke kan kombinere det med, at Europas største omrejsende tivoli er i DOM. DOM opstilles på den gigantiske parkeringsplads bag stadion.

Se her hvilke datoer at DOM er et kæmpe forlystelsescenter her.

Kompakt og hærget som de lokale i St. Pauli kan li det. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Efter en lang dag, mange kilometer og metro ture, sluttede vi af med streeming af landskampe på hotelværelset. Tidligt næste morgen gik turen sydpå mod Amsterdam.

Indgang ved sydtribunen. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Onsdag og torsdag Amsterdam

Det er en fed mulighed for dybe samtaler, når man kører så lange stræk i bil, min søn er 13 år gammel, så der er mange spørgsmål, der skal og kan besvares på sådan en tur. Har man aldrig været i Amsterdam før, så behøver man faktisk ikke lave meget andet end bare at opleve byen. Vi købte igen dagskort, så vi kunne frit benytte bus, S-tog, metro og de kendte sporvogne. Det gør, at man aldrig farer helt vildt, uanset hvilken retning man går. Det er bare at finde en station og køre tilbage, eller hen til noget man kender.

Billede fra hovedbanegården på vej hjem til hotellet. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

AFC Ajax er en velkendt danskerklub, her har mange purunge danske fodboldspillere startet deres internationale karrierer. For at nævne nogle af de spillere der har spillet i klubben kan nævnes, Søren Lerby, Michael og Brian Laudrup, Christian Eriksen, Victor Fisher, Lukas Andersen og senest Kasper Dolberg.

Mangfoldighedens Amsterdam. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Hele byen bærer præg af, at de elsker AFC Amsterdam, de 3 Xer som er byens varetegn og leder hen mod Red-light district er også inkorporeret i deres merchandise. Der er massevis af uofficiel AFC Ajax fangear i kanalbyen, og førstedagen brugte vi på indtryk, inden besøget på AFC Ajax hjemmebane Johan Cruijff Arena.

Mens vi spiste morgenmad på hotellet, undersøgte vi lidt om Johan Cruijff Arena og fandt ud af at vi kunne booke en rundvisning. Der gik ikke mange minutter før der var bestilt en 75 minutters rundvisning til cirka 110 kroner per person. Vi tog først en bus fra hotellet og metroen første os ud til det imponerede stadion. Er der en ting som hollænderne kan, så er det at integrere ting, her er det tidligere Amsterdam Arena ingen undtagelse. Du går nærmest fra metroen og lige ud foran stadion, som er et arkitektonisk mesterværk i sig selv. Inden vi skulle ind til rundvisning snuste vi igen lidt til atmosfæren omkring og besøgte deres kæmpe store fanshop.

En glad dreng foran det store tidligere Amsterdam Arena. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Nu var tiden kommet til rundvisning, som starter hver halve time, så der er mange hold fodboldturister af sted på samme tid. Vi havde hele to guides, som både på deres modersmål og engelsk skulle vise os rundt, i det hyper moderne stadion. Vi fik en keyhanger om nakken med et billede af legende Johan Cruijff, efter to sekunder fandt vi ud af, at han er gennemgående for hele turen.

Johan byder velkommen til og rulletrapperne tager os op gennem mange etager. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Døren åbner og vi er på vej ind i de hellige gemakker, et rulletrappe system, som er et kæmpe storcenter værdigt, sender os op i det, der bliver et stort højdepunkt for turen. Selvfølgelig er der en buste i midten af Johan og det er også ham der pryder de store vægge på vej op. Selvom klubben siger, at det er vigtigt, at ingen er stjerner på holdet, så er han stjernen over dem alle.

Arenaen bruges til meget andet en fodbold, her stilles op til et kæmpe event med blandt andet Dj Tiesto. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Turguiderne elsker seriøst deres klub og det smitter af på deres fortællinger, vi er en broget forsamling af europæere sågar amerikanere. Fælles for alle, er at det er lidt en drøm at se og høre om byens store stolthed. Vi bliver ført ind, hvor de dyre og vigtige pladser er, her er der læder på sæderne og god polstring. Pladserne tættest på banen koster 5000 euro for et årskort, men mon man så ikke også kan netværke med nogle indflydelsesrige personer.

Der er enorm stor gæstfrihed og for en kort stund kalder Fredericia AVISEN til pressemøde. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Overalt er der følelsen af, at man går i nogle specielle omgivelser, vi ser små film og kommer i begge omklædningsrum. Desværre kan vi ikke gå på banen gennem spillertunellen, da der skal være event, men her er masser at blive imponeret over. Der er god tid og der er et tilpas antal folk med på rundvisning, så alle kan stille spørgsmål og får dem besvaret med smil på læben. Udeholdet har et meget skrabet og kedeligt omklædningsrum modsat spillerne fra Amsterdam.

Et omklædningsrum som er inspirerende og imponerende, her er alle på holdet lige og deres nummer og navn skinner lige meget. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Her er der komfort, hver spiller har stikkontakter og eget pengeskab. Der er en kæmpe storskærm som bruges til taktik, “og når spillerne spiller Fifa”, griner tourguiden. For, at det ikke skal være løgn, er der køleskab til sushi og to forskellige bade til forskellige formål. Der er ingen tvivl om, at forholdene er i orden for spillerne. Vi må sætte os på pladserne og tage de billeder, vi ville. Jeg spørger, hvordan spillerne ankommer? De kan simpelthen køre ind på anden sal i deres bil og stige ud direkte ind på stadion.

God infrastruktur, der er mest store butikker og centre rundt om stadion, så lokalbefolkningen ikke er generet. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Turen slutter i fanshoppen, med 75 fede og uforglemmelige minutter. Jeg tror de fleste er blevet større fans eller bare fan af AFC Ajax.

Fredag Dortmund, med afstikker til Duisburg

Vi kørte tidligt fra Amsterdam og efter få timers kørsel ramte vi vores hotel i Dortmund, det fantastiske var, at man kunne se Signal Iduna Park derfra. Vores værelse var ikke klar endnu, så vi benyttede os af at køre ned og se Europas 3. største stadion med plads til 81.365 tilskuere. Vi havde stadig ikke fået vores billetter, og de var heller ikke kommet til hotellet, men vi valgte alligevel at drømme, om at vi skulle ind i morgen.

Vi fik vores værelser og så gik turen til Duisburg, vi var der i super god tid og deres fanshop var åben. MSV Duisburg har en lille og hyggelig fanshop, hvor vi nemt kunne få billetter til deres egen stemningstribune. Vi tænkte, at der nok ikke kom mange, når det var nemt at få billetter, og hvad mon 3. bundesliga kunne byde på?

Vi fik fat i ståpladser til fankurven, hvilket var det vi sigtede efter. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Vi fik at vide, at man kun kunne købe ting inde på stadion med kontanter, hvilket sendte os ud på en længere gåtur i Duisburg. Det lykkedes ikke at finde en kontantautomat, så vi måtte spare på de få euro vi havde med. På MSV-Arena som Duisburgs hjemmebane hedder, kan der være 31.514 tilskuere, det er et stort stadion selv set med danske øjne. Det her er altså kun 3. bundesliga og allerede to timer før kampstart er her totalt blåt og hvidt udenfor stadion, som zebraerne fra Ruhr spiller i.

MSV-Arena i Duisburg. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Her er en dejlig rolig stemning, man kan allerede komme ind på stadion 1,5 time før kampstart. Her er masser af mad og drikkeboder og vi kan tidligt se at stemningsafsnittet bliver fyldt på kort tid. Det viser sig, at der kommer 14.000 tilskuere og udeholdet fra 1. FC Kaiserslautern fylder også udebaneafsnittet til bristepunktet. Der er forbavsende stille og vi står lidt og tænker, om der overhovedet kommer gang i den.

Vi møder en ægte fan med masser af patches på jakken. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Kampen bliver fløjtet i gang og det udløser et sandt inferno af pyroteknik fra udebaneafsnittet, der går faktisk op til 15 minutter før man kan se dem igen på grund af røg. Hvis vi var i tvivl om der kom stemning, så tog vi fejl, der synges på livet løs fra kampstart. Det er nemt at synge med, mange af melodierne kender vi fra superligaen, og ingen tager notits af at vi ikke er tyskere eller rigtige Duisburg fans.

Godt vi fik købt et tørklæde, så vi kunne være med i de mange interaktioner. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Kampen er superfed, det er i et højt tempo og Duisburg angriber på nærmest alle bolde. Vi får et mål og pludselig laver man high five med folk, man ikke kender. Der kommer flere mål og vi har pludselig fået en ny favorit, Leroy-Jacques Mickels er en stærk forward. Først serverer han to assists for at selv komme på tavlen til 3 – 0. Kampen mangler intet, der er hårde tacklinger og spillerne er tilbøjelige til at spille med stor risiko, til stor fornøjelse for os tilskuere. 1. FC Kaiserslautern får ikke et ben til jorden og det minder næsten om en trøstescoring, da de netter til slutresultatet 3 – 1. Det var en superfed oplevelse, og her kan alle være med på økonomien. Der er masser af politi, der sørger for sikkerheden og det er ikke sidste gang, vi søger mod 3. Bundesliga.

Vi ankom sent til vores hotel i Dortmund, der var stadig ingen billetter til mig i receptionen. Jeg var ved at bide mig selv i tungen, og jeg kunne se skuffelsen i min søns ansigt, måske ville tingene se anderledes i morgen?

Lørdag – matchday Dortmund

Vi er på vej ned for at få morgenmad, “Mr Laegaard, there is a letter for you”, lyder det fra receptionen. Den rare mand bag disken vifter med en hvid konvolut, al vores frygt er forsvundet med et snuptag, vi kan nu begynde at glæde os.

Tænk at et brev kan vække så meget glæde. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Mens vi spiser morgenmad, sidder vi begge og kigger på billetterne. Det er nu, at det går op for os, at vi skal på et udsolgt stadion med over dobbelt så mange tilskuere, som der kan være i parken. Vi beslutter os for at tage ind til Dortmund centrum og opleve magien, når så mange gulklædte er ligeså spændte som os. Hele byen emmer af eufori og når man lytter til sprogene omkring os, vidner det om, at vi ikke er de eneste fodboldturister her.

Der er flere store fanshops inde i Dortmund, men den største er på stadion. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Vi tager metroen ud til Signa Iduna Park og nu hvor vi allerede kender området, så er det en fornøjelse at gå rundt uden stress. Med over 80.000 mennesker samlet, er der ingen ballade, fans af Borussia Mönchengladbach, som er dagens modstander, kan gå blandt et gult hav af Dortmundfans. Selvfølgelig er politiopbuddet massivt, men de holder sig i baggrunden og er smilende og vejledende fremfor offensive og mistænksomme, som tit er tilfældet i Superligaen.

Her kan man forevige sin kærlighed til både sin udkårne og Dortmund. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

En ting vi vidste i forvejen, er betaling inde på stadion kun kan foregå med Dortmunds egen kortsystem. Man sætter pengene ind på en kort, som man så kan bruge, det er først fra denne sæson at man kan få penge retur, ellers var rest beløbet tabt. Vi sætter godt med penge ind, så vi ikke skal mangle noget, det er nemt og hurtigt. Dortmund skal have kæmpe ros for at have en infrastruktur der gør det nemt at komme ind, nemt at tilgå sine pladser, vel at mærke med over 80.000 tilskuere.

Menneskehav på lægterne. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Der er kuldegysninger mange gange, inden kampen går i gang, den gule mur synger vandvittigt højt, og her er en stemning, som man ikke møder mange andre steder. Dortmund fans synger også “You never walk alone”, som Liverpool er kendte for, her en lydkulisse uden lige. Vi håbede på at se Thomas Deleney, han er til vores store glæde med fra start. Det bliver en meget lige affære, med to målmænd i absolut verdensklasse. Borrusia Mönchengladbach er førerhold i Bundesligaen, men de bliver overrumlet af en stærkt spillede stjerne. Det er selvfølgelig måltyven Marco Reus, der scorer efter Dortmund i første halvleg bliver VAR-dømt på et mål. At høre suset, når Dortmund scorer deres sejrsmål, er intet mindre en fantastisk.

Et tæt pakket stadion uden problemer. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Selv efter kampen var der god stemning blandt begge lejre, man var næsten høj, da man gik derfra. Da vores hotel var tæt på stadion, tog vi en taxi hjem, og sluttede aftenen af med en konkurrence i snooker på fjernsynet på værelset.

Hjemturen begyndte allerede kort tid efter morgenmaden, cirka seks timers kørsel fra Dortmund. For to fodboldelskere var det den ultimative oplevelse og var det dyrt?, ja det var det, men ikke dyrere end, hvis vi havde ligget ved en swimmingpool en uge i Egypten. Vi har fået en oplevelse for livet, den kan sagtens gøres både billigere og mere eksklusivt alt efter, hvad man ønsker af luksus og selvbooking.

Har du ikke mod på selv at gå i gang med at lede og booke, så køb en skræddersyet rejse hos de mange udbydere.

Har vi så fået nok af fodbold? Nej vi nåede hjem og kunne se Superligarunderne og fulgte med i Fredericia AVISENs live, hvor FC Fredericia vandt sikkert 5-0 over Nykøbing.

Skriv en kommentar