Viceborgmester Susanne Eilersen fra Fredericia Kommune er utryg. Hun rejste i oktober og november 2016 spørgsmål til erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen og miljøminister Esben Lunde Larsen vedrørende salget af Dansk Shells raffinaderi i Fredericia.

Hun fik svar, men svarene gled let af, mener hun.

”De svarede med erhverv, vækst, samt, at der ikke var sket noget ulovligt”. Jeg tog det til efterretning, men fortsatte med at følge sagen. – og med de oplysninger, vi har fået de seneste uger omkring en russisk rigmand bosiddende i Monaco er involveret med Tommy Frank (Dansk Olieselskab ApS red.) og samme rigmand tilmed nævnt i Panama-papirerne, samt faktum, at overtagelsen endnu ikke har fundet sted, finder jeg for utrygskabende”.

Shell er ikke en skotøjsbutik

Fotograf: Helle S. Andersen
www.fredericia.dk

Susanne Eilersen forstår borgernes bekymringer:

”Jeg tænker på borgerne og de ansatte. Shell Raffinaderiet er ikke en skotøjsbutik. Det er en miljøtung højrisiko virksomhed, og vi er som kommune nødt til at sikre os, at alt er som det skal være,” mener Eilersen og fortsætter:

”Det slog mig, at de nye ejere ikke var fra oliebranchen. Vi ved, at det kræver stor viden og mange penge at drive et raffinaderi. Samtidig forstod jeg ikke, hvordan man kunne gå fra at have en meget lille egenkapital til at have over 500 millioner kroner.”

Susanne Eilersen vil spørge ministrene igen

Både som byrådspolitiker og folketingspolitiker vil Susanne Eilersen nu rejse spørgsmål til ministrene igen.

”Det er klart, at jeg med disse oplysninger, vil spørge igen. Som sagt flere gange, er Dansk Shell A/S en vigtig virksomhed i Fredericia, der både miljømæssigt og jobmæssigt betyder meget. I forhold til miljøet tænker jeg meget på, hvad der sker, hvis det skulle ske, at den nye ejer går konkurs eller ikke kan løfte de miljøkrav, der ligger, hvem har så regningen for det? Hvad med forureningen på Østerstrand? Det må aldrig blive Fredericias borgere, der skal betale for virksomheders forurering. Det samme gælder de ansatte, hvis de pludselig står uden job. Det ville være en katastrofe for byen. I oliebranchen skal man være solvent, man må ikke bare gå nedenom og hjem. Det kan være en tikkende bombe, derfor vil jeg have svar nu”, siger Susanne Eilersen og lover at vende tilbage til Fredericia Avisen, når hun har talt med ministrene.