I november er der valg til byrådene rundt om i hele landet. Nogle er hurtigere ude af startboksen når det kommer til valgkamp end andre – blandt de forreste i Fredericia lige nu finder man Venstre, der er startet en aktiv valgkamp allerede nu.

Peder Tind, John Rasmussen og Sebastian Frifelt Ordell. Det er tre navne, der alle vil figurere på Venstres liste til det kommende kommunalvalg. Den førstnævnte kommer til at stå øverst – og de to andre tager plads længere nede af listen. Fælles for dem alle er den liberale mission, målet om at gøre Fredericia til et bedre sted – og selvfølgelig at sikre Peder Tind borgmesterkæden.

John Rasmussen er 32 år gammel, men på trods af den relativt unge alder er han ikke et ukendt ansigt i politik. Han har tidligere været opstillet for Liberal Alliance, men muligheden for at skabe et mere liberalt Fredericia er mere realistisk hos Venstre, fortæller han.

 – Efter det seneste valg kan man roligt sige, at det ikke gik godt for Liberal Alliance. Jeg valgte i den forbindelse at lægge politik lidt på hylden, også fordi jeg er begyndt at studere igen. Men jeg blev kontakten og spurgt, om ikke jeg ville være en del af Venstre i Fredericia. Jeg tænkte over det i et par uger og kom frem til, at hvis jeg vil et mere liberalt Fredericia – og det vil jeg, så er chancerne bedst hos Venstre, siger John Rasmussen.

John Rasmussen, kandidat for Venstre til KV21 (Foto: AVISEN)

Ved siden af John, med den nødvendige Corona-afstand sidder listens yngste kandidat. Sebastian Frifelt Ordell er blot 21 år gammel, men hans ambitioner fejler ikke noget. Han vil i byrådet – for han vil skabe et mere borgerligt liberalt Fredericia, der også kan tiltrække de unge mennesker.

– Jeg kan huske den første gang, hvor jeg for alvor fulgte med til et valg. Det var i 2015, da Helle Thorning-Schmidt var statsminister. Jeg har altid vidst, at jeg var Venstre-mand, så det var bare et spørgsmål om tid før det kom, at jeg skulle gå aktivt ind i politik, fortæller Sebastian.

– Jeg er klar til at kæmpe for et mere liberalt Fredericia. Der er ingen tvivl om, hvor jeg står politisk, slår den unge mand fast.

Sebastian Frifelt Ordell, kandidat til KV21 for Venstre (Foto: AVISEN)

At der nu kan tilføjes yderligere to navne på listen glæder Venstres borgmesterkandidat, Peder Tind.

– Jeg synes vi oplever en stor interesse for Venstre i Fredericia. Jeg synes, at både John og Sebastian der nu kommer på holdet vidner om, ar vi får to nye stærke kandidater på banen, men også at det er to unge kandidater. Vi taler tit om demokratiet og ungdommen – og at vi vil have en bred liste. Der står vi meget stærkt nu med to unge kandidater, siger Peder Tind med et stort smil.

– Jeg er glad for, at Venstres liste vokser – og vi kan godt regne med, at det fortsætter. Der er stor interesse for Venstres politik i Fredericia, supplerer han.

Bosætning er en dagsorden – men også flere ting skal med

Venstre har i deres valgkamp lagt stort an på ”Bosætning 360”, der handler om, at Fredericia skal have en bosætningsstrategi, så det faldende befolkningstal kan vendes til en befolkningstilvækst. Det er også noget der fylder for de to nye kandidater på listen.

– Jeg synes det er spændende, at der er færre tilflyttere til Fredericia. Kenny har talt en del om landsbyerne, vigtig infrastruktur – og hvad med fremtiden for el-bil infrastruktur? En af de ting jeg talte om sidst handler om dækningsafgiften. Jeg tænker også, at vi skal tænke på frie plejehjem, om ikke at lave unødvendige restriktioner på butikker. En by med liv kommer ikke hvis man lukker den ned, fortæller John om nogle af de ting han gerne vil gøre en forskel på i Fredericia.

– Jeg er født og opvokset her i byen. Jeg har mine liberale grundholdninger, som, jeg tager med. Men jeg synes vi skal have et øget fokus på de unge. Vi har en tendens med at folk flytter ud. Jeg ved, at bare min klasse, der er vi kun 2-3 der bor i Fredericia. Der er et campus på vej, det skal vi arbejde mere på. Der skal også være mere fokus på teknisk skole. Der skal være muligheder for alle i Fredericia, siger Sebastian om hans udgangspunkt og fortsætter:

– Jeg har måske nogle gode idéer til hvad der kan holde de unge i byen. Der er fællesskab i de store byer. Vi skal have et sted i Fredericia, hvor vi kan have et studiefællesskab.

Valgkampen er i gang

Valgkampen er skudt i gang for Venstre, der i disse dage arbejder intenst med deres valgprogram.

– Vi er i gang med valgprogrammet lige nu, hvor vi mødes på Teams. Jeg glæder mig til vi kan sidde om et bord og snakke sammen igen. Vi er i gang med valgprogrammet og valgplanlægningen. Det er bare noget andet over Teams. Men temperaturen på vores valgplanlægning er, at vi har 11 stærke kandidater der alle gerne vil i Byrådet. Vi er klar til valget. Det er et stærkt Venstre der stiller op, siger Peder Tind.


– Jeg tror det bliver absurd tæt Det kommer til at afhænge af 1-2 mandater, lyder den umiddelbare analyse fra Sebastian, der bliver bakket op af John:

– Vi går efter at vinde. Helt sikkert.

– Hvis borgerne vælger Venstre som det parti der skal sidde for bordenden, så er jeg klar. Som Fredericianer vil det være det største at opnå. Jeg tror på det. Jeg tror det bliver tæt. Men derfor tror jeg også på, at alle de unge vælgere også kommer. Jeg håber på en stor stemmeprocent, så det bliver en demokratisk fest hvor vi får diskuteret i bund, siger Peder Tind og fortsætter:

– Vi har en klar vision for fremtidens Fredericia. Vi skal ud og tale med vælgerne om hvad vi vil. Jeg tror vi får en god mulighed for at lave et godt resultat. Jeg tror på det, kandidaterne tror på det. Vi tror på, at det her kan blive et godt og spændende valg.

For Peder Tind handler det om forberedelse og visioner.

– Jeg er meget fokuseret på at være forberedt. Vi har politisk indhold. Vi har en stærk liste. Vi har lavet et valgforbund fælles på en borgerlige fløj. For mig er det det her med at have været forberedt. Vi fører en offensiv valgkamp. Det kan jeg godt lide, siger Tind.

– Det der motiverer mig er, at folk skal vide at vi gerne vil byen det godt. Noget af det der motiverer mig, det er ikke for at være aggressiv, men jeg kan næsten ikke have de sager der kører. Der er brug for at man respekterer demokratiet og har ordentligheden med i den måde man opfører sig på, lyder det supplerende fra John Rasmussen.

– Vi vil gerne at det er ordentligt, gennemarbejdet – og at vi tager hånd om hele Fredericia, lyder det afslutningsvist fra Peder Tind.