Vejle Kommune er på top 20-listen over de kommuner i Danmark, hvor indbruddene er flest i løbet af sommerferien. Derfor bør du indbrudssikre dit hjem særligt godt, hvis du tager på ferie i ind- eller udland denne sommer. Læs med her og få 10 gode råd til at holde de ubudne sommergæster på afstand.

Sommerferien er for de fleste lige om hjørnet, og det er skønt. Knap så skønt er det dog, hvis du efter et par uger i sommerhus eller under sydens sol vender hjem til en bolig, som er blevet raseret af indbrudstyve.

Desværre har det i særlig høj grad været tilfældet i Vejle Kommune de seneste fem år. Tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at Vejle indtager en ottendeplads på listen over de 20 kommuner i landet, hvor indbruddene har været flest i sommerferien. Dvs. i løbet af juli og de to første uger af august i perioden fra 2016 til og med 2020.

– De seneste fem år er der anmeldt 334 indbrud i private hjem i Vejle i den pågældende periode, hvor mange har været bortrejst. Det giver Vejle en ottendeplads ud af landets 98 kommuner. I år er flere selvfølgelig hjemme pga. coronasituationen, men mange tager stadig i sommerhus et andet sted i landet og efterlader et tomt hjem. Og det lokker tyve til. Derfor kan jeg kun anbefale, at man tager et ekstra kig på sikkerheden i hjemmet, lyder det fra Johnny Dupont, der er sikkerhedsekspert og kvalitetschef i alarmselskabet Verisure.

Han giver desuden her sine 10 bedste råd til at holde tyvene væk i sommervarmen:

 1. Aflås hjemmet forsvarligt

Det er almindelig sund fornuft at låse hjemmet forsvarligt, når man tager afsted på sommerferie, men alligevel er der mange, der glemmer at lukke og låse alle døre og vinduer – især på 1. sal i huse. Nogle lader endda enkelte vinduer stå på klem for at lufte ud.

Det er en udbredt fejltagelse at tro, at tyven ikke kan komme ind i dit hjem igennem et vindue på 1. sal eller igennem et vindue, der står på klem. Husk også, at forsikringen typisk ikke dækker, hvis boligen ikke har været forsvarligt låst.

 1. Få hjemmet til at se beboet ud

Indbrudstyve udvælger grundigt boligerne, inden de begår indbrud. De vælger som regel de boliger, hvor det ser ud som om, at beboerne ikke er hjemme, og især tegn på ferie lokker tyvene til. Du kan derfor gøre dit hjem mere sikkert ved få det til at se ud som om, at der er nogen hjemme.

Det kan du bl.a. gøre ved at skabe simulere liv gennem tændt elektronik, evt. ved brug af en timer, og ved at få det til at se rodet ud både inde og ude. Det kan få tyven til at tro, at du enten er hjemme eller snart vender hjem.

 1. Bed naboerne om hjælp

Du og dine naboer kan hjælpe hinanden til den gode indbrudssikring i sommerferien. Vær hinandens vagthunde og simulér liv hos naboen, som er på ferie. I kan bl.a. tømme hinandens postkasser, parkere i hinandens indkørsler, tørre tøj udenfor hos hinanden, bruge hinandens skraldespande og slå græsset.

 1. Gør dit hjem og dine værdier mindre attraktive

Endnu et vigtigt led i sommerferie-indbrudssikringen er at gøre tyvekosterne både svære at anskaffe og svære at afsætte for tyven. Det kan du gøre ved at købe en værdiboks og ved at gemme vigtige dele væk for tyven, når du er på ferie. F.eks. mister den dyre lænestol sin værdi for tyven, hvis sædehynden er væk, mens B&O-anlægget ikke virker lige så godt uden en fjernbetjening.

 1. Vær opmærksom på uregelmæssigheder omkring boligen

Indbrudstyve bliver mere snedige og opfindsomme i deres måder at undersøge, om der er fri bane på. Derfor er det også vigtigt at være opmærksom på selv små uregelmæssigheder omkring din eller naboens bolig for at undgå indbrud.

Sørg for at fjerne affald, sten, cigaretter og lignende på din grund, inden du tager på ferie. Fjern det også gerne fra naboens grund, mens de er væk. Henkastet affald kan være indbrudstyvens forsøg på at teste, om du er hjemme til at rydde det op.

Indbrudstyve anvender ofte markeringer for at sende signaler til hinanden om tomme boliger. Det kan f.eks. være et mærke på postkassen, en kridtstreg på husnummeret, en oprejst dørmåtte osv. Fjern straks sådanne tegn, hvis du ser dem på din egen eller naboens grund.

 1. Gør det svært for tyven

Inden du tager af sted på ferie, kan du gøre tyvens arbejde så besværligt som muligt. Du kan bl.a.:

Låse værktøj og redskaber inde, så tyven ikke kan bryde ind ved hjælp af disse
Klippe hækken, så forbipasserende kan kigge ind over. Det gør det sværere for indbrudstyven at arbejde i fred og ro
Låse de indvendige døre, så tyven har sværere ved at komme rundt i huset
Sikre dine døre og vinduer, bl.a. med forstærkede dørkarme, solide låse, sikkerhedsbeslag og evt. tremmer på kældervinduerne

 1. Skab et sikkert nabolag

Hvis en tyv har fornemmelsen af, at et område er lettilgængeligt, er der stor sandsynlighed for gentagne besøg i kvarteret. Det er derfor vigtigt, at man som naboer står sammen om indbrudssikring forud for sommerferien. Det kan I gøre ved at gøre jer synlige i lokalområdet, vedligeholde fællesarealer og gøre hinanden opmærksomme på eventuelle indbrud i området.

 1. Skab opmærksomhed om indbrudstyven

Indbrudstyve begår sig helst ikke i rampelyset. Derfor er det forud for sommerferien en god idé at anskaffe sig bevægelsessensorer, der tænder det udendørs lys på både forsiden og bagsiden af huset.

 1. Send ikke selv en invitation til indbrud

Indbrudstyve er nemme at friste. For at undgå indbrud er det derfor vigtigt ikke selv at lokke tyvene til. Det kan du gøre ved ikke at annoncere din ferie på de sociale medier, at gemme værdigenstande og at pakke eventuelle byggematerialer væk, hvis du står med en igangværende renovering.

 1. Anskaf en alarm

En tyverialarm med direkte forbindelse til en vagtcentral er endnu et godt middel i indbrudssikringen. Dermed er du sikker på, at politiet bliver alarmeret, og at der bliver sendt en vagt til din adresse, hvis en tyv alligevel beslutter sig for at bryde ind i dit hjem, når du er på sommerferie i ind- eller udland.

Faktabokse

Top 20 over de mest sommer-indbrudsramte kommuner fra 2016-2020

 • Aarhus (1.046 indbrud)
 • København (938)
 • Odense (678)
 • Aalborg (562)
 • Esbjerg (406)
 • Gentofte (395) og Rudersdal (395)
 • Kolding (384)
 • Vejle (334)
 • Randers (311)
 • Gladsaxe (290)
 • Horsens (285)
 • Lyngby-Taarbæk (283)
 • Hvidovre (264)
 • Slagelse (260)
 • Sønderborg (259)
 • Roskilde (242)
 • Furesø (230)
 • Næstved (216)
 • Skanderborg (208)
 • Silkeborg (207)

Skriv en kommentar