Vejdirektoratet har afsluttet sin evaluering af de trafikale konsekvenser af det halve maraton henover den Nye Lillebæltsbro.  Der var ikke kun en enkelt årsag til, at der opstod timelange køer for trafikanterne i forbindelse med Lillebælt Halvmarathon lørdag den 6. maj.

Det fortæller afdelingsleder Søren Carlsen Kjemtrup fra Vejdirektoratet i en pressemeddelelse, der har analyseret årsagerne til de trafikale konsekvenser af motionsløbet i de seneste dage.

“Vi kan ikke pege på en enkelt ting, der gik galt. Snarere var det en række af faktorer, der spillede sammen,” siger han. “Og de havde altså den fælles konsekvens, at mange trafikanter kom til at sidde i kø i meget længere tid, end vi havde beregnet, hvilket naturligvis ikke var acceptabelt.”

Som hovedårsager nævner Søren Carlsen Kjemtrup følgende:
– Opsætningen af afmærkningen, som skulle forhindre uheld, medvirkede til kødannelsen, især i starten af afspærringsperioden.
– Kort før løbet blev sat i gang, skete der et trafikuheld ved Fredericia, der ikke havde noget at gøre med selve løbet. Dette uheld skabte køer og var med til at forlænge rejsetiden for de trafikanter, der rejste i østgående retning.
– Trafikanterne kørte over broen med lavere hastighed end forventet. Det skyldes formentlig, at mange bilister sænkede farten for at se på løberne, der løb inde på den anden side af broen. Det bevirkede imidlertid, at der kun kom 800-900 køretøjer over broen i timen, mens vi havde vurderet, at omkring 1200 køretøjer ville kunne krydse broen i timen, hvis trafikanterne kørte normalt.

“Vi er naturligvis meget kede af, at så mange trafikanter blev fanget i lange køer på grund af afspærringen af den ene halvdel af broen,” siger Søren Carlsen Kjemtrup. ”Selve afviklingen af arrangementet foregik ganske professionelt, og vi havde også et godt samarbejde med de forskellige parter i forløbet op til motionsløbet. Vi havde også lagt motionsløbet lørdag aften for at mindske generne for trafikanterne. Vi blev imidlertid ramt af en række uheldige faktorer – herunder ikke mindst, at trafikanterne kørte langsommere, end vi havde regnet med, samt at der skete et trafikuheld ved Fredericia på det værst tænkelige tidspunkt.”

”Det samlede billede af risiko for kødannelser omkring en så vigtig færdselsåre som den ny Lillebæltsbro gør, at vi fremadrettet ikke giver tilladelse til arrangementer af lignende karakter.”.