I Middelfart Kommune har man vedtaget, at spørgetiden til byrådsmøderne suspenderes i månederne op til Kommunalvalget i november 2021. Enhedslisten og SF er uenige i beslutningen, mens Socialdemokratiet, der sidder på flertallet af mandatter i byrådet i Middelfart, fortæller at det ikke er for at skjule noget, at spørgetiden suspenderes.

Den 7.juni var der byrådsmøde i Middelfart Kommune. Et af punkterne omhandlede revision af retningslinjer for spørgetid på møder i Middelfart Byråd. Det blev indstillet, at spørgetiden suspenderes i en periode på tre måneder op til kommunalvalget. Paw Nielsen (løsgænger) og Mikkel Dragmose-Hansen (F) stemte imod Økonomiudvalgets anbefaling. 

Paw Nielsen foreslog, at forslaget kun skulle gælde i november, mens Mikkel Dragmose-Hansen foreslog, at kandidater til byrådet ikke vil kunne benytte byrådets spørgetid i tiden fra fristen for opstilling til kommunalvalget er slut og frem til kommunalvalget. Forslagene blev nedstemt, og i stedet blev suspenderingen vedtaget med 23 øvrige byrådsmedlemmer, der stemte for.

Efterfølgende har både SF og Enhedslisten sendt læserbreve, hvor de udtrykker deres utilfredshed over beslutningen.

– At suspendere spørgetiden er en dum idé. Det bliver ikke bedre af, at man vælger at suspendere spørgetiden, hvor vi skal behandle budgettet i byrådet. Lige netop her bør borgere have muligheden for at stille spørgsmål, når byrådet skal træffe de beslutninger der økonomisk tegner kommune det kommende år. Desværre er suspenderingen ikke det første skridt væk fra borgerinddragelse, men endnu et skridt væk fra borgerinddragelse. Ved indgangen af 2018 blev det muligt for borger at samle underskrifter til at få deres sag på dagsorden i byrådet. I 2019 skulle man evaluere denne ordning, hvilket den ikke blev og efter de to års forsøg med borgerforslag, løb det ud i sandet. Uden evaluering eller behandling i byrådet, skriver SF’s lokalformand, Morten K. Thomsen, blandt andet i et læserbrev.

Embla Rasmussen og Lasse Schmücker. (Foto: Privat)

Lasse Schmücker, spidskandidat for Enhedslisten Middelfart, er enig i Morten K. Thomsens kritik.

– Vi synes, at det er unfair at lave demokrati for lukkede døre. Vi skal have muligheder for, at borgerne kan stille spørgsmål. Det er som om, at byrådet ikke har tillid til de politiske modstandere, der ikke sidder i byrådet. Jeg troede ikke, at der stadig er enevælde og at stavnsbåndet er ophørt. Det er som om byrådet har glemt, at de er folkevalgte , og uanset deres beslutninger skal man stå på mål for det, siger han.

I et læserbrev har Embla Rasmussen, byrådskandidat for Enhedslisten Middelfart, og Lasse Schmücker blandt andet skrevet:

– Byrådet vedtog, at byrådskandidater via en ‘særlig indgang til forvaltningen’ kan få svar på spørgsmål og hjælp til informationssøgning. Altså sagt med andre ord: Byrådskandidater kan få svar på spørgsmål uden for byrådssalen, og Middelfarts borgere må blot se til uden mulighed for uddybelse, deltagelse eller undren. På den måde formår byrådet også at skabe et rum, hvor kun deres egen politiske agenda fremstilles i offentligheden i de mest afgørende måneder op til et kommunalvalg. Ikke nok med det, så vedtages der i perioden budget for det kommende år.

Kritikken har vi forholdt til Socialdemokratiet, der sidder på 15 ud af 25 mandater i Middelfart Byråd. Partiets ordfører, Kaj Johansen, forklarer hvorfor partiet stemte for en suspendering af spørgetiden.

– Det gjorde vi, fordi vi op til et valg vil have et fornuftigt byrådsarbejde, der ikke skal forstyrres af en valgkamp. Det er derfor, at der ikke er spørgetid i de sidste tre måneder op til valget. I andre kommuner ser man, at spørgetiden generelt er fjernet, og der er vi ikke ude, siger Kaj Johansen 

Enhedslisten har blandt andet argumenteret med, at de vil have spørgetiden til at forblive pga. budgetforhandlingerne.

– I den forbindelse er der en høringsfase, hvor alle kan blive hørt. Hvis man har spørgsmål eller kommentarer generelt, så lever vi i en tid, hvor vi er nemme at få fat i. Jeg oplever ingen i byrådet, der ikke er til at få fat i, siger Kaj Johansen.

Er det et forsøg på at udfase spørgetiden generelt?

– Nej, det er bare op til valgkampen. Det er i respekt for det arbejde vi udfører og i respekt for administrationen. Jeg har været med i byrådet i 24 år, først i Nørre Aaby og siden i Middelfart Kommune, da de blev lagt sammen, og det er almindelig praktisk. Vi har også andre regler, der begrænser vores aktivteter op til valget, og for mig er det her ikke revolutionerende, da der ikke er mange andre kommuner, som har spørgetid, siger Kaj Johansen.

I forbindelse med suspenderingen opretter Middelfart Kommune en særlig indgang til forvaltningen således, at byrådskandidater kan få hjælp til informationsindhentning og svar på spørgmsål. I sagsbeskrivelsen står det, at det er mere hensigtsmæssigt og smidigt end muligheden for at stille spørgsmål til byrådsmøder, hvor man samtidig undgår at tage valgkampen med ind i byrådssalen.

1 KOMMENTAR

 1. Demokratisk bekymring.
  Det får jeg, når jeg læser at spørgetiden fjernes frem mod kommunalvalget.

  Det sker i samme periode hvor der er budgetforhandlinger.
  Byrådet skal selvfølgelig ikke bruge spørgetiden til valgkamp, men at vi som borgere ikke må spørger indtil relevante temaer i budget for 2022 finder jeg stærkt bekymrende.

  Det er fint at lave en aftale fra uge 43 og frem, hvor budgettet formelt er vedtaget, men ikke før.

  Det er demokratisk bekymrende når et parti har et solidt flertal i byrådet, fordi de dermed kan fritage sig selv for at gå i dialog og for at høre andre argumentere end deres egne. Det ser ud til at være sket her – desværre.

  Fra mit synspunkt bekræfter det blot nødvendigheden af, at man skal overveje at sætte sit kryds et sted, der sikre at intet parti ender med at kunne gå enegang.

Skriv en kommentar