I juli 2016 begik en yngre mand fra Svendborg indbrud i ”Urmageren” i Svendborg. Med en brosten og en medbragt hammer slog tyven butiksruden og en montre i stykker og stjal 14 ure til en værdi af cirka 25.000 kr. Tyven løb herefter hen til sin cykel og forsøgte at flygte. Urmageren løb efter tyven og fik ham af cyklen, hvor det udviklede sig til tumult.

Undervejs i tumulten kom urmagerens kæreste til stede og tog fat i tasken med tyvekosterne og urmageren fik fat i hammeren.

Da tyven på et tidspunkt er nede at ligge på jorden slår urmageren ham i baghovedet med hammeren. Tyven fik en flænge i baghovedet og hævelser.

Herefter blev tyven taget med tilbage mod gerningsstedet hvor politiet ankom til stedet.

Tyven var tiltalt for røveri, ved at have slået ud efter urmageren med hammeren og sagt ” jeg har en kniv” for at skaffe de stjålne ting i sikkerhed. Urmageren var tiltalt for grov vold.

Tyven blev frifundet for røveriet, da tasken med værdierne allerede var fjernet fra ham af urmagerens kæreste, da der evt. blev talt om en kniv – betingelserne for at statuere røveri var derfor ikke opfyldt. Efter sin egen erkendelse blev tyven straffet for indbrudstyveri.

Urmageren var tiltalt for grov vold og havde erkendt at have slået tyven i baghovedet med hammeren. Urmageren mente dog, at der var tale om nødværge, hvor han var gået for vidt på grund af den skræk og ophidselse han var i på grund af tyvens adfærd. Var det tilfældet kunne handlingen være straffri.

Retten tilsidesatte urmagernes forklaring om nødværge og dømte ham for grov vold. Retten lagde bl.a. vægt på, at urmageren efter sin egen forklaring slog tyven i baghovedet mens tyven lå ned. Der var derfor ikke tale om nødværge, men grov vold.

Straffen blev udmålt til 60 dages ubetinget fængsel. Herudover blev urmageren, der er tyrkisk statsborger, udvist af Danmark med indrejseforbud i 6 år.

Tyven modtog dommen på stedet – urmageren udbad sig betænkningstid.