Det seneste årti er 25 millioner børneægteskaber blevet forhindret. Men den fremgang er nu i alvorlig risiko for at blive rullet tilbage. Sådan lyder den nedslående melding fra UNICEF i dag på Kvindernes Internationale Kampdag.

Ifølge en netop offentliggjort analyse fra UNICEF, ser det ud til, at der vil blive indgået 10 millioner ekstra børneægteskaber inden udgangen af dette årti. Et sørgeligt tal, der truer den ellers positive udvikling, som har kunnet spores på området gennem de seneste mange år.

Andelen af unge piger, der bliver gift som børn verden over, er faldet fra cirka hver fjerde til hver femte gennem det seneste årti. Det svarer til, at omkring 25 millioner børneægteskaber er blevet forhindret – en fremgang, der nu er alvorligt truet. Dét bekymrer Karen Hækkerup generalsekretær i UNICEF Danmark:

– COVID-19 har gjort en i forvejen svær situation for millioner af piger verden over endnu værre. Lukkede skoler, isolation fra ens netværk og en udbredelse af fattigdom har virkelig pustet til flammerne på et område, der i forvejen har været vanskeligt at forbedre, siger Karen Hækkerup.

Piger, der bliver gift som børn og teenagere, er mindre tilbøjelige til at gennemføre en uddannelse, og de er i højere risiko for at opleve vold og komplicerede graviditeter og fødsler. Helt unge piger har en langt større risiko for at dø af deres graviditet end kvinder, der er mellem 20 og 29 år har. Børneægteskaber isolerer desuden piger fra deres familie og venner og ekskluderer dem fra at deltage i deres lokalsamfund, hvilket er en enorm byrde for deres mentale helbred.

Globalt estimeres det, at over en halv milliard – 650 millioner – af verdens nulevende piger og kvinder er blevet gift som børn. At udligne den tilbagegang, COVID-19 har skabt, kræver, at vi virkelig accelererer vores indsats, siger generalsekretæren i UNICEF:

– Kvindernes Internationale Kampdag er en vigtig mærkedag, hvor vi skal minde hinanden om, hvad de her alt for unge piger mister, hvis vi ikke handler akut på den alvorlige situation – det er deres uddannelse, deres helbred og deres fremtid, der er på spil.

Men det er lige så vigtigt, at vi husker os selv og hinanden på, at det ikke er for sent. De her voldsomme tal lyder håbløse, men der er alt mulig grund til at have håb! Vi skal have genåbnet skolerne og genstartet de indsatser, vi tidligere har set virke. Dét vil UNICEF arbejde hårdt for. Børn skal ikke have stjålet deres barndom på den måde. Det er simpelthen ikke rimeligt!” afrunder Karen Hækkerup.

FAKTA:

  • På grund af COVID-19 forventes antallet af børneægteskaber at stige med 10 millioner de kommende 10 år
  • Selv inden COVID-19 var 100 millioner unge piger verden over i risiko for at blive giftet bort inden for de kommende 10 år
  • Andelen af unge piger, der er blevet gift som børn, er faldet med 15% de seneste 10 år – fra hver fjerde til hver femte. Det svarer til, at 25 millioner børneægteskaber er blevet forhindret
  • Det estimeres at 650 af verdens nulevende piger og kvinder er blevet gift som børn – halvdelen er fra Bangladesh, Brasilien, Etiopien, Indien og Nigeria