Mia Nygaard Hansen er mangeårig spiller i Fredericia Håndboldklub, hvor hun bortset fra en kort afstikker til Team Esbjerg, altid har spillet. Mia er kommet i den varme stol som Ugens Kurt, hvor vi lærer personen Mia bedre at kende, og hvor hun blandt andet fortæller om en ubeskrivelig episode i forbindelse med en oprykning.

Til dagligt er Mia lærer på Strib Skole, og vi aftalte derfor at mødes en dag efter fyraften for Mia, som i dette tilfælde var klokken 13:00.

Mia trådte ind ad døren hos Kurt’s Kaffebar præcis på klokkeslættet og satte sig til rette ved højbordet. Mia er ikke til kaffe, så vi fik bestilt en kakao, og så gik snakken ellers i gang om hende, som mange kender som den karismatiske målmand fra FHK.

Vi lagde ud med at spole tiden tilbage til Mias barndom, hvor hun gik på Skjoldborgvejens Skole.

“Jeg startede faktisk med din chef, Andreas,” siger Mia og smiler, inden hun kom ind på skoletiden:

“Det var okay. Vi havde et godt skoleliv med de udfordringer, som der hører til i skolen. Vi havde mange sportsinteresserede i klassen, så det var fedt,” fortæller Mia, som også havde en sportsinteresseret lærer i form af Carsten Dalegaard, som hun havde til matematik og fysik.

Efter 9. klasse startede Mia på Fredericia Gymnasium, og det var lidt noget andet end tiden i folkeskolen.

“Det var lidt anderledes. Jeg kom i klasse med mange af dem, som jeg kendte fra folkeskolen. Hele håndboldholdet, gik på gymnasiet, så dem gik jeg meget sammen med,” siger Mia.

Mia nævnte det selv, håndbolden. Det var en essentiel ting for Mia dengang, og er det stadig den dag i dag.

“Det har betydet alting, det er der de faste venskaber er, så vi ses stadivæk og vi har en lille loge, hvor vi er fem piger tilbage,” forklarer Mia.

I årene, hvor Mia gik på gymnaiset, var håndboldholdet talentfuld. Så talentfuldt, at det blev til en andenplads ved de jyskemesterskaber, og det gjorde, at håndbolden fyldte meget i årene omkring gymnasietiden.

“Årene på gymnasiet var okay, men livet der fyldte ikke så meget i forhold til håndbolden,” siger Mia, der af samme årsag heller ikke deltog i så mange fester:

“Jeg var til sermo to gange, den første og sidste gang. Det var vel det.”

Efter tiden på gymnasiet startede Mia på idrætshøjskolen i Ikast, hvor FHK-herrernes nuværende assistenttræner, Ole Damgaard, underviste på daværende tidspunkt. På højskolen startede også Mias veninde Pia Mikkelsen, selvom de to slet ikke havde talt sammen om det.

“Vi forsøgte at adsprede os lidt, vi boede i hver sin ende af højskolen. Det er sjovt at se tilbage på de oplevelser vi havde sammen dengang,” siger Mia.

Højskolen førte til at blive lærer

Højskolen fik stor betydning for Mia, der i sin tid på skolen fandt sin rette hylde arbejdsmæssigt.

“Jeg blev pædagogmedhjælper i Kløverløkken, efter jeg gik på højskolen. I tiden på højskolen fandt jeg ud af, at det med at undervise var skægt, så jeg tog et halvt års tid, hvor jeg arbejdede med mennesker,” siger Mia, der efterfølgende startede på lærerseminariet i Odense:

“Jeg boede stadig i Fredericia i den tid jeg tog uddannelsen. Det var ikke så slemt at pendle frem og tilbage, så det var fire gode år.”

Praktiktiden fandt sted på skoler i Middelfart, Tommerup og Odense, men i mellemtiden var hun også tilkaldevikar på Treldevejens Skole.

“Jeg nåede blandt andet at have Peter Nielsen (håndboldspiller, red.). Jeg kendte ham som Lottes (en af Mias håndboldveninder, red.) lillebror, men der var ikke noget der,” siger Mia.

Efter de fire år på seminariet i Odense kom tiden til at finde et fuldtidsarbejde som lærer, og det var noget, der faldt i Mias smag.

“Jeg var helt klar til at komme videre, hvor det var man skulle have et job. Jeg var faktisk til samtale på Skjoldborgvejens Skole, men der var nogle ting, hvor jeg stadig følte mig som elev, og jeg fik en anden mulighed,” siger Mia, der i stedet blev ansat på Strib Skole, hvor hun nu er på 14. år:

“Jeg startede faktisk som klasselærer for Jakob Frederiksen (håndboldspiller i FHK, red.). Det var spændende som 24-årig at blive kastet ud i faget. Jeg var ikke meget ældre end eleverne, men jeg var hurtigt sikker på, at jeg var på den rigtige hylde.”

Selvom Mia nu har været 14 år på Strib Skole, så er det ikke en arbejdsplads, som hun overvejer at forlade.

“Jeg synes, at det er rart man kender skolen indefra. Jeg har selv sat mit præg på, hvordan den er i dag,” siger Mia, der underviser i idræt, samfundsfag og historie.

At Mia underviser i idræt kommer ikke som nogen overraskelse, og samfunds- og historiefagsdelen er der også en god grund til.

“Der er en naturlig interesse for det, da min far farfar var glad for historie. Jeg har altid læst mange aviser, så samfundsfag har også faldet naturligt ind,” siger hun.

Flere børn tænker sit om eksempelvis samfundsfag, der for mange i folkeskolealderen ikke er de mest interessante emner, som man beskæftiger sig med.

“Det er en af mine kerneopgaver at klæde eleverne på i de fag. Jeg synes, at det er essentielle fag for hvem vi er. Vi har en opgave i at danne eleverne på det punkt,” forklarer Mia, der som samfundsfagslærer glæder sig over de forudstående valg:

“Jeg synes, at det er fedt. Det er med til at sætte kvalitet i undervisningen. Vi kørte ungdomsvalget i januar, og det giver aktualitet for eleverne.”

Håndboldspilleren Mia

Mia har spillet håndbold i rigtig mange år, og det hele startede tilbage i 1987-88.

“Mine forældre snakkede om håndbold, og det kunne være sjovt. De havde spillet lidt selv på lavt plan, så jeg startede i F’erne dengang,” siger Mia, der efter fusionen mellem KFUM og Fredericia fF automatisk fulgte med til FHK i 1990.

Mia er kendt som keeper, men i ungdomsårene prøvede hun sig også af i marken.

“Fra anden års U14 var jeg fast keeper. Det var noget, som jeg var okay til og derfor blev det valget, at jeg skulle være keeper,” siger Mia.

Som årene skred frem blev det mere og mere seriøst for Mia, der som nyoprykket seniorspiller ikke gled direkte ind på førsteholdet.

“Jeg spillede på andetholdet, men det gjorde ikke så meget. Det var med alle vinderne, og vi havde det godt sammen. Vi spillede i 2. division, så det var også et fint niveau,” forklarer hun og fortæller, hvornår hun kom på førsteholdet:

“I 2006/07 kom jeg med. Det vat rigtig fedt, da det skete, fordi at det var med veninderne til forskel for nu, hvor vi har svært ved at have mange bosiddende spillere herfra byen.”

Fra det tidspunkt og frem til 2013 var det en rutsjetur at være FHK-spiller på klubbens bedste kvindehold, som røg frem og tilbage mellem 1. og 2. division.

“Det er ikke fedt at sige, at vi har været et elevatorhold, men vi har kæmpet alt vi kan. Nogle år har det været svært spillemæssigt, og der hvor vi står nu har vi aldrig haft bedre forudsætninger,” siger Mia.

Hvordan er det at spille i en klub, hvor man satser mest på herrerne?

“For mig har det altid været sådan, historien har været der, selvom man tænker, at det er lidt træls og irriternede, at der kommer 2.000 tilskuere til herrekampen og 150 til damekampen,” siger Mia.

I 2013 skete der et skifte, der ændrede tingene for FHK. Der blev skruet på nogle knapper, og FHK ansatte Mikael Jensen som dametræner og det gav pote. Klubben kom straks i 1. division og stabiliserede sig i midten af rækken, inden det i den nu afsluttede sæson gik galt.

“Det var fedt, at man prøvede at gøre noget dengang. Resultaterne fortalte, at der skete noget, men så skete der noget polemik sidste år i maj,” siger Mia.

Episoden i maj 2018, som Mia hentydede til er, at daværende træner Mikael Jensen sagde op, da hans ambitioner ikke stemte overens med FHKs og flere profiler samtidig skiftede klub.

Flere af spillerne, som skulle have båret FHK i 2018/19-sæsonen blev skadet, og så endte det med en nedrykning og FHKs dameafdeling skal nu i gang med at bygge det hele op igen.

“Vi står lidt i et vadested, og starter op igen i dag, så nu må vi se, hvad der er til rådighed,” siger Mia.

Eventyr med Team Esbjerg

Mia har altid spillet i FHK, pånær et halvt års tid, da der opstod en situation i Team Esbjerg, der gjorde, at de pludselig manglede keepere akut. 1. januar 2013 klokken 21:30 fik Mia pludselig et opkald fra daværende cheftræner i Team Esbjerg, som ville have keeperen til ligaklubben.

“Det var med sommerfugle i maven, det var en kæmpe chance, men omvendt var det også med respekt for mit eget hold. Jeg vidste godt, at jeg havde betydning for mit hold. Det var mærkeligt at skifte, fordi jeg aldrig havde spillet andre steder,” siger Mia, der endte med at spille en hovedrolle i enkelte opgør i sin tid i Team Esbjerg:

“Det var vanvittigt, det havde jeg ikke troet inden, hvor jeg troede, at jeg skulle være substitut. Vi var to der skulle vikariere i målet, og jeg dannede duo med Rikke Schmidt.”

Rikke Schmidt er ikke en hvem som helst. Hun er tidligere landsholdskeeper.

“Hvis man tænker over er det vildt, men hun er bare et menneske,” siger Mia og fortæller, at Rikke var rigtig behagelig at danne duo med.

En af de oplevelser, som Mia fik med fra Team Esbjerg var Europa Cup-kampe, og her husker hun tydeligt en tur til Rusland, som mange har fordomme om med behandling af udehold.

“Det passer meget godt, det er kontrasternes land. Vi blev hentet i en fin bus, men det var ikke den vi blev kørt til kamp i,” griner Mia og fortæller om flere oplevelser i forbindelse med Rusland-turen:

“Der var en dame, der stak sin mand ned på hotellet. Det betød åbenbart ikke så meget derovre. I hallen sad der hætteklædte folk med romerlys, og det er ikke ligefrem noget, som man oplever herhjemme. På en endevæg i hallen blev der samtidig spillet en gladiatorfilm i en halv times tid,”

Hvordan var det at komme retur til FHK efter tiden i Team Esbjerg?

“Det var som at komme hjem igen. Det kan godt være, at jeg fik andre tilbud, men jeg er altid blevet i FHK, da jeg ikke tror, at den oplevelse jeg havde der ville kunne overgås andre steder

Vanvittig oprykning

En af de oplevelser, som står klart i erindringen for Mia er oprykningen til 1. division i 2013/14-sæsonen. FHKs herrehold fejrede oprykning, og samme dag kunne dameholdet rykke op hvis de vandt, og det lykkedes foran omkring 1.000 tilskuere i thansen ARENA.

“Det var sjovt, jeg kan godt lide det med mange mennesker. Det gjorde det nemmere for os,” siger Mia.

Oprykningen den dag var en meget spektakulær en af slagsen. FHK endte med at vinde den pågældende kamp mod Stjernen, da FHK scorede direkte på frikast efter tid. Ved den episode var Mia gået frem og skabte rav i den ved at blande sig i Stjernens mur.

“Jeg tænkte ikke noget, folk har tidligere spurgt om det samme, men det er meget mærkeligt. Jeg tænkte, at jeg skulle være irriterende, og jeg ville tage fokus fra det, der skulle ske,” siger Mia og fortsætter:

“Først skød hun (Stine Lunderskov, red.), men så var der omkast. Så sagde alle, at jeg skulle gå væk, og så endte hun med at score i langt hjørne.”

Fremtiden i FHK

Mia er på mange måder et synonym med FHK, og hun glæder sig også over oprykningen.

“Jeg vil hellere sige, hvad det betyder for klubben, det er DNA. Det betyder, at der kommer flere mennesker, og den organisation, som man er ved at opbygge er holdbar. Når man sad til afslutningsfesten, og der var mange mennesker, og formand Bent (Jensen, red.) stillede sig op og talte. Han nævnte alle hold, lige fra ligaholdet, til herre 2 og dameholdet. Det er fedt med en formand, som husker alle hold på den måde. Det viser det, som FHK står for” siger Mia.

Selv er Mia blevet 38 år, og om hun fortsætter på håndboldbanen er uvist, men hun kan ikke slippe FHK som det ser ud pt.

“Sålænge at jeg synes det er interessant og jeg kan bidrage, så bliver jeg,” siger Mia, der har kontrakt med FHKs damehold som assistenttræner til næste sæson.

Om Mia kommer på banen fremover er der til gengæld tvivl om.

“Jeg genoptræner lige nu efter en diskusprolaps i ryggen, så nu må vi se, hvad der sker på den front.”

Hvor længe kan du se dig som en del af FHK?

“Som du selv sagde til at starte med, så er der mange, der forbinder mig med FHK og mange har set mig i hallen. Det er en identitet for mig, så derfor er det svært at sige, at jeg ikke kan mere, når den kommer,” lyder svaret fra Mia.

Når den ikke står på FHK og arbejde

Meget af Mias tid går med arbejde og ting i FHK, og tiden udover det er derfor nøje udvalgt.

“Jeg ses med vennerne, familien og hygger ellers bare,” siger Mia.

Når det er off-season i håndbold, så er der huller i kalenderen, og det giver tid til lidt andre ting.

“Jeg slapper af, holder ferie, og så har jeg også en lille have, som jeg hygger mig med, ellers laver jeg ikke noget vildt, da jeg aldrig rigtig har gået i byen,” lyder afslutningsreplikken fra Mia.

Fakta Mia Nygaard Hansen
Er 38 år
Har altid boet i Fredericia
Arbejder på Strib Skole
Uddannet folkeskolelærer
Mangeårig håndboldspiller i FHK

http://www.lecture.dk/moms-dining/
Annonce