Folketingets Transportudvalg kommer på mandag d. 12. juni til Vestfyn. Her skal de “i marken” og se på konsekvenserne af hhv. den nordlige og den sydlige linjeføring af en ny jernbane over Vestfyn.
Den nye jernbane er en del af aftalen i Togfonden, som skal sikre timedrift mellem de større danske byer. På Vestfyn er det endnu ikke fastlagt, hvor skinnerne skal løbe. Mandag vil borgmestrene fra Assens og Middelfart kommuner vise Transportudvalget de negative konsekvenser ved at vælge den sydlige linjeføring, som er udpeget af Vejdirektoratet. Det skriver Middelfart Kommune i en pressemeddelelse.
– Vi er meget glade for, at Transportudvalget prioriterer at komme på besøg. Så får vi mulighed for at vise dem konsekvenserne ved at vælge den sydlige linjeføring. Vi vil samtidig gerne sende et stærkt signal til udvalget om, at vi står skulder ved skulder, når vi peger på den nordlige løsning. For os i Assens Kommune handler det om, at der hurtigst muligt træffes en beslutning, og at færrest mulige borgere bliver berørte. Og så handler det ikke mindst om vækst og bosætningsmuligheder. Den sydlige linjeføring vil have en stærk negativ påvirkning på Skallebølle – et ellers oplagt tilflytningsområde nær motorvej og kun 15 minutter fra Odense, siger Søren Steen Andersen, borgmester i Assens Kommune.
Begge byråd er overordnet positive over for, at der etableres ekstra spor over Vestfyn.
– I det store perspektiv giver de samfundsmæssig værdi. Lokalt har vi også en række fordele – for eksempel sikrer vi en god regionaltogsbetjening af stationsbyerne, og rejsetiden fra Middelfart til Aarhus og Odense bliver endnu kortere. Men den sydlige linjeføring vil have store negative konsekvenser for erhvervslivet og for rigtig mange familier. Det vil vi gerne vise Transportudvalget. Og så vil vi bede om, at der bliver truffet en afgørelse, så virksomheder og familier ved, om de er købt eller solgt, siger Steen Dahlstrøm, borgmester i Middelfart Kommune.
Transportudvalget skal sammen med borgmestrene og repræsentanter fra embedsværket på en bustur rundt i området. Her bliver der gjort stop ved Nørre Aaby – en by med 3000 indbyggere – der får den sydlige linjeføring inden for byskiltet. Ved Ejby, hvor et fuldt udbygget industriområde vil blive gennemskåret af den sydlige linjeføring. Og ved Skallebølle, hvor den sydlige linjeføring vil løbe tæt på byen, parallelt med hovedgaden over et forløb på en kilometer og føre til ekspropriation af minimum tre huse.