D. 19. oktober 2020 var der en voldsepisode i privat beboelse på Bytoften i Erritsø. Sagen har været for byretten, og efter en følelsesmæssig affære endte den tiltalte med at blive dømt i sagen.

En 45-årig mand, der bor i Fredericia, var tiltalt efter straffelovens paragraf 244 stk. 1. Det skete på baggrund af en episode d. 19. oktober 2020 på Bytoften i Erritsø, hvor den tiltalte var sigtet for at have udøvet vold mod sin søn, som han havde lagt ned, og efterfølgende lagt knæet på brystkassen af ham og holdt ham nede så han ikke kunne rejse sig op.

Forsvarsadvokat, Britt Reinwald, sagde på vegne af hendes klient, at han nægtede sig skyldig i vold. Herefter gik afhøringen af den 45-årig mand i gang. Anklagemyndigheden startede med at afklare en række forhold omkring den 45-årig mands forhold til sin søn.

Sønnen, der ved episoden var 17 år, har i det meste af sit liv boet hos sin mor, som i en tidlig alder gik fra sin daværende mand pga. en episode, hvor han slog deres to fællessønner i bagdelen. Indtil sidste sommer boede den forurettede hos sin mor og hendes mand i Randers, men ifølge moderens og hans udsagn, så ville han flytte hjem til faderen i Fredericia. Inden da havde den tiltalte forklaret følgende:

– Hans mor kunne ikke håndtere ham. Han havde svinet hende til, og råbte og skreg klokken 03:00 – 04:00 om natten, og de blev anmeldt for larm. Han havde svinet hans mor til og havde kaldt hende kælling, sagde han.

Den forklaring stemte dog ikke overens med den tiltaltes søn og mor.

– Jeg ville prøve noget nyt og ville have et tættere forhold til min far, sagde sønnen i Retten i Kolding.

Moderen til den 17-årig dreng synes ikke det var en god idé, men bakkede sønnen op. Han flyttede til Fredericia og ned til sin far omkring juli 2020. Til at starte med gik det godt, og han startede på HF, hvor han fik oparbejdet en vennekreds, men som tiden gik begyndte det at komme ud på et sidespor.

– Der var mange coronaregler, som regeringen og Sundhedsmyndighederne kom med, og dem skulle vi følge. Som far er jeg forpligtet til at sige til mine børn, at de skal følge dem. Det var han uenig i, og mente, at jeg fratog ham hans ungdom så han ikke måtte drikke bajere og ryge hash, sagde den tiltalte.

Den forurettede og hans mor kom begge med et eksempel på en episode, der underbyggede, at han blev holdt i kort snor. Op til episoden d. 19. oktober havde den forurettede villet besøge en skolekammerat. Det gjorde han sammen med hans daværende stedmors datter, som han havde fået lov at være væk med i en halv time. De kom for sent tilbage, og det trappede en konflikt op i hjemmet, som kulminerede dagen efter.

– Det føltes som en magtkamp mellem ham og mig, konstaterede den tiltalte under afhøringen.

Om aftenen d. 19. oktober 2020 eskalerede det. Den tiltalte fik nok af sin søn.

– Jeg fik nok af, at han havde mangel på respekt overfor mig. Han ville ikke respektere de regler, der var sat op fra regeringen og jeg sagde derfor: Du skal kigge efter et andet sted at bo. Han valgte at pakke sit ”lort” og gik ud ad døren. I den tilstand vi begge var i, var jeg bange for, hvad han kunne find på og jeg vidste ikke, hvor han ville tage hen. Jeg havde et ansvar for ham, da han var 17 år, og jeg hentede ham derfor ude foran huset, sagde den tiltalte og fortsatte:

– Vi talte højrøstet ude foran, og kom indenfor, da vi skulle have styr på det. Han fulgte frivilligt med ind. Jeg foreslog, at han kunne tage hjem til hans mor og ringede til hende. Pludselig sagde han, at han ikke ville hjem til hende og gik ud i gården. Jeg tog derfor fat i ham for at få ham ind. Han sagde, at han ville melde mig til politiet. Han sagde, at jeg er verdens dårligste far og var helt oppe at køre. Min tanke var, at jeg ville få ham til at falde til ro, og så væltede han, da jeg tog fat i tasken og trak ham ned. Jeg satte mig med det ene knæ på gulvet, og det andet stødte jeg på hans mave. Han er ikke tre år mere, så jeg kunne ikke tage ham i hoved og røv, sagde han.

Den forurettedes mor vidnede i Retten. Hun sagde blandt andet, at sønnen ringede til hende den pågældende aften.

– Han ringede ulykkeligt og bad mig hente ham. Vi havde besøgt ham dagen før, hvor vi havde været i Madsbyparken. I telefonen virkede hans panisk og græd, men han sagde ikke grunden, sagde hun og fortsatte:

– Hans far ringede og sagde, at jeg skulle komme og hente min forpulede snotunge, sagde moderen og fortalte, at hendes søn var meget nedtrykt på hjemturen.

Dagen efter episoden ville den forurettede anmelde episoden til politiet, der i første omgang sagde, at der ikke var nogen sag.

– Så vi gik til familieafdelingen med den, og de gik til politiet med sagen, sagde den forurettede, der efter episoden har haft det svært:

– Jeg var nødt til at starte forfra på HF og mistede mit fællesskab på HF i Fredericia. Det har været hårdt fra den ene dag til den anden at miste alt jeg havde bygget op, sagde han.

Påstanden fra anklagemyndigheden var, at den tiltalte skulle dømmes skyldig, og straffen skulle være 20-30 dages fængsel, der kunne udføres som samfundstjeneste og en betinget dom pga., at den tiltalte ikke er tidligere straffet. Inden dommerne skulle ud at votere tilføjede den tiltalte:

– Jeg er ked af, at det kom herud. Det var ikke meningen. Jeg ville gerne have, at du (hans søn, red.) skulle have mere respekt for mig og de ting jeg står for, sagde han, mens tårerne løb ned ad kinderne på ham.

Den tiltalte endte med at blive idømt otte dagbøder af 500 kroner og skal betale sagens omkostninger.

1 KOMMENTAR

  1. Nogle mennesker forveksler respekt med frygt. Det er på ingen måder bare i nærheden af at have noget med hinanden at gøre.

    Vi har lidt det samme med Karaktér.
    Det er noget man HAR.
    Karakterer er noget man får henne i skolen.

Skriv en kommentar