En ganske almindelig dag i et lille øvelokale på Vesterbro. Et krus Neskaffe damper. Instrumenterne står hulter til bulter. De obligatoriske askebægre, tomme øldåser og det totale fravær af støvsuger og rengøringsmidler vidner om et øvelokale ”classic”. Faktisk ligner det et af den slags velkendte musikerrum i kreativt kaos, hvor drømmene som regel trives umanerligt godt, men hvor det godt kan knibe med at rulle ud på landevejen og gøre drømmene til virkelighed. Men det absolut modsatte er dog tilfældet med bandet, der holder til i øvelokalet. Thorbjørn Risager & The Black Tornado er med hen imod 100 livejobs årligt nemlig mere i band- end bybussen, og meritterne på bandets CV tæller bl.a. en Danish Music Award, Årets Danske Blues Navn og Blueskartellets Ærespris. Og så har Thorbjørn Risagers karakteristiske whiskeyrøst i øvrigt akkompagneret os gennem den populære Nykreditreklame ”Book en Blå Time”.

”Vores band fungerer pissegodt. Vi brænder alle sammen for det, og der er ikke nogen, der er med på en badebillet. Alle i bandet går til opgaven med en hundrede procent professionel indstilling. Alle yder til fællesskabet, og alle har opgaver for at få det hele til at lykkes”, lyder det fra Thorbjørn Risager. Og lige præcis dét kan meget være den lim, der for alvor har bundet det rock-, blues- og soul-dampende ottemandsband sammen i nu mere end et årti, og som har gjort dem til et af landets flittigste og mest efterspurgte livebands og med syv, nu snart otte, albumudgivelser i bagagen.

Som en velsmurt rocket bluesmotor

Thorbjørn Risager er det naturlige midtpunkt i bandet. Hans rå og udtryksfulde vokal er det brændstof, bandets store bluesmotor kører på. Men det kræver mere end en formidabel vokal at få køretøjet til at ligge i overhalingsbanen. Sangene er olien, og den bliver fyldt på jævnligt og har en kvalitetstyk konsistens. Rytmegruppen er stemplerne, der aldrig svigter. Gruppens to guitarer udgør det overlegne elektriske udstyr. Og blæsergruppen er det elegante design, der fuldender køreegenskaber og komfort.

Og ja, bluesmotoren kører derud af. På de mange veje, herhjemme og i udlandet. Og netop veje er der også mange af, når man dykker ned i tekstuniverset på de 12 varierede sange, der udgør det aktuelle album. Vejene, der fylder allermest her, er kærlighedens veje – og vildveje. Og hjertet, der er i fokus, er langt hen ad vejen mandens. På sange som ”Drowning”, ”If You Wanna Leave” og ”Through the Tears” tager teksterne livtag med historien om at blive forladt af den, man elsker – det øjeblik hvor tæppet bliver revet godt og grundigt væk under en og hvor man sidder tilbage med en lammende følelse af, at alt nu er slut. Opbrud og nedbrud. Men også gennembrud. Som i sangen ”High Rolling”, der insisterende beskriver erkendelsen af, at kærligheden uundgåeligt er som et lotterispil: du kan score jackpotten eller trække nitten! Men med kærligheden tager man chancen og går all-in, for det er man nødt til.

De mange veje er også temaet på titelnummeret og ”Paradise”. Her handler det dog om livets mange valg og muligheder, når der på sangene reflekteres over, hvorvidt man nu har formået at vælge rigtigt og om man nu har taget den rigtige afkørsel, der leder til det gode liv, eller er havnet på den vej, der ender blindt.
Thorbjørn Risager & the Black Tornado formidler og leverer de vedkommende emner med en dybtfølthed og ægthed i musikken, som fæstner sig og sikrer, at vejen fra rillerne går lige i hjertet.

Hele pakken

Thorbjørn Risager & The Black Tornado blev dannet tilbage i 2003. Hovedpersonen satte sig i spidsen, guitaren til forstærkeren og begyndte at skrive sine egne sange. En klar profil med blues, soul og rootsrock tegnede sig. Og han var ikke et sekund i tvivl om, hvordan bandet skulle lyde. En gammel B.B. King-plade gjorde udslaget: Stor lyd med blæsergruppe. Sådan blev det, og det otte mand store orkester består stort set af de samme musikere, som da de tog fat på de første øvesessions for mere end ti år siden.

Publikum kan godt lide det. Det kan anmeldere og spillesteder også. Derfor vender Thorbjørn Risager & The Black Tornado tilbage igen og igen til bluesklubberne i Sverige og Tyskland, til festivaler og spillesteder over alt i Europa og til de mange danske spillesteder. Nye steder kommer til hele tiden, og det er den velspækkede turnéplan i 2014 et indlysende vidnesbyrd om. De danske og europæiske veje er klar til at tage imod det danske blues/soul-band. Og med i den store pakke har Thorbjørn Risager & The Black Tornado nu også en pladekontrakt med det internationale pladeselskab Ruf Records.

”Pladekontrakten med Ruf Records er med til at bekræfte, at vi er på rette vej. Det er skidegodt for bandånden, at det hele tiden er gået opad og fremad,” siger Thorbjørn Risager.

Se og hør Thorbjørn Risager & The Black Tornado i det Det Bruunske Pakhus i Fredericia den 20. marts klokken 21.00.

(Foto: PR )