Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet – har anholdt en dansker og en udenlandsdansker bosat i USA. De er sigtet for at have begået groft bedrageri mod SKAT i forbindelse med refusion af udbytteskat til en samlet værdi af 37,5 millioner kroner.

Det oplyser statsadvokat Morten Niels Jakobsen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet i en pressemeddelelse.

»Anholdelserne er et af resultaterne af den omfattende efterforskning, som har stået på, siden SKAT politianmeldte sagen om den formodede svindel med refusion af udbytteskat,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

Udenlandsdanskeren blev fremstillet i grundlovsforhør den 24. maj, efter han aftenen forinden blev anholdt i Københavns Lufthavn. Den anden dansker blev anholdt i går, fredag, og fremstillet i grundlovsforhør lørdag formiddag. Begge er varetægtsfængslet frem til den 19. juni.

Retten i Lyngby har nedlagt navneforbud i straffesagen, og anklagemyndigheden kan ikke udtale sig nærmere om de to sigtedes identiteter.

Ifølge SØIKs sigtelser mod de to varetægtsfængslede er bedrageriet sket ved uberettiget at have tilbagesøgt indeholdte danske udbytteskatter på vegne af et udenlandsk selskab. Udbetalingerne er sket over 14 omgange i 2007.

»Indtil videre tyder det på, at denne sag er en udløber af den store udbyttesag, der handler om formodet svindel for op mod 12,3 milliarder. Efterforskningen i begge sager fortsætter med fuldt fokus,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen og understreger, at der fortsat er tale om en højt prioriteret opgave.

»Udbyttesagen er på alle måder kompleks med professionelle og internationale aktører, der ser ud til at have benyttet sig af et meget gennemtænkt set-up. Jeg vil gerne understrege, at vi hos SØIK sammen med vores udenlandske samarbejdspartnere gør vores yderste for at undersøge, om der er grundlag for et strafferetligt ansvar i forhold til personer eller selskaber, der har været involveret i denne særdeles vanskelige sag. Og ikke mindst forsøger vi at få så mange penge som overhovedet muligt tilbage til den danske statskasse. Det er, som jeg tidligere har understeget, en særdeles vanskelig opgave,« siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

FAKTA:

– SØIK modtog i august 2015 en anmeldelse fra SKAT om formodet økonomisk kriminalitet i forbindelse med refusion af udbytteskat. SKAT vurderede ved anmeldelsen, at der var tale om et beløb på omkring 6,2 milliarder kr., men at beløbet kunne være endnu større. I efteråret 2015 afdækkede SKAT, at der formentlig var tale om svindel for over 9 mia. kr. og ved en efterfølgende tillægsanmeldelse i august 2016 er det samlede anmeldte beløb steget til mindst 12,3 mia. kr.

– Det er foreløbigt lykkedes den såkaldte Sporingsgruppe i SØIK at få beslaglagt i alt ca. 2,5 mia. kr. på udenlandske bankkonti mv. i sagen.

– Efterforskningen pågår fortsat og er inde i en særdeles kompliceret fase, hvor en række efterforskningsspor fortsat er åbne i både Danmark og udlandet og bl.a. omfatter komplicerede selskabskonstruktioner. SØIK samarbejder i den forbindelse tæt med myndigheder i en række andre lande.

– De to varetægtsfængslede er sigtet for overtrædelse af straffelovens § 279, jf. straffelovens § 286, stk. 2, (bedrageri af særlig grov beskaffenhed) ved i 2007 i 14 tilfælde retsstridigt at have tilbagesøgt indeholdte danske udbytteskatter på vegne af et selskab hjemmehørende i udlandet og ejet af den ene af de to mænd, hvorved SKAT led et tab på ca. 37, 5 mio. kr.