Godt 100 var mødt op, da Fredericia Kommune med baggrund i Klimaplan 2020 havde inviteret til borgerdialogmøde. Fredericia Kommune ønsker at løbe i fodsporene på de mest klimaambitiøse byer, derfor har Byrådet sat 53 grønne indsatser i søen, som skal muliggøre flere grønne valg for borgerne og styrke den grønne vækst i vores virksomheder.

Til dagens møde var Power-to-X og borgerinddragelse i den grønne omstilling en del af dagsordenen på mødet, der foregik på Fredericias nye genbrugscenter. Borgerne mødte deres lokale politikere, repræsentanter fra Triangle Energy Alliance og DeltagerDanmark og borgere fra Skærbæk, hvor de kunne få inspiration til, hvordan de selv kommer i gang med den grønne omstilling.

Klokken 16.00 bød formand for Miljø- og Teknikudvalget Christian Bro og chef for driftsafdelingen Bo Christiansen på en rundvisning på det nye genbrugscenter.

Fredericia Kommunes driftchef, Bo Christiansen, viste de fremmødte rundt og fortalte om det nye genbrugscenter. 


– Fredericianerne er blevet gode til at spørge, og bruger allerede de nye rammer godt. Samtidig er sorteringsarbejdet blevet endnu bedre. Vi ved også, at det private marked er meget tilfredse med vores nye løsninger, fortalte Bo Christiansen på rundvisningen.

Klokken 17.00 bød borgmester i Fredericia Kommune, Steen Wrist, formand for Demokrati- og Borgerudvalget Christian Jørgensen og formand for Miljø- og Teknikudvalget Christian Bro formelt velkommen til dagens møde, hvorefter der var oplæg og dialog.

– Fredericia skal være et godt sted at bo – også i fremtiden. Der er skruet op for natur, bynær natur – og skruet ned for støj. Vi er Danmarksmestre i affaldssortering, der er gang i fjernvarmen, biodiversiteten blomstrer og vi up-cycler. Fredericia løber i fodsporet på de mest klimafokuserede byer. Vi har en plan om at skrue CO2-udledningen ned med 70 procent i 2030 og en nuludledning i 2050, fortalte borgmester Steen Wrist blandt andet i sin indledning og ønskede alle en god aften.

 

– Jeg er stolt af at stå her i dag. Når man ser noget, man har arbejdet med længe er blevet en virkelighed. Vi er fælles i hele byrådet om en bæredygtighedsindsats. Det er nogle ambitiøse planer, og det er vores klimaplan også, der faktisk skal godkendes i de netværk, vi er med i. Det er en anden måde at arbejde politisk på. Vi skal nå en reduktion, så vi har en nuludledning i 2050. Vi vil også gerne involvere borgerne. Vi er en af de største virksomheder i byen, i alt fald på medarbejdere, derfor har vi også planer. Fredericia Kommune køber certifikater, så vi kan sige, vi bruger grøn strøm, sagde udvalgsformand Bro og tilføjede, at man arbejdede på mange parametre, blandt andet også med biodiversiteten, gadebelysning, el-biler og el-cykler.


– Demokrati- og Borgerudvalget er glade for at kunne holde disse møder igen, vi har været noget vingeskudt i denne Covid19-tid. Vi har sukket efter at komme igang igen, sagde udvalgsformand Christian Jørgensen og roste fremvisningen, inden han sluttede: Jorden har simpelthen brug for det – og det er nu.

Dan Holt Højgaard talte om borgerinddragelse i forbindelse med den grønne omstilling, hvor man har et mål om at få 500.000 borgere med i debatten, projekterne og møderne omkring omstillingen, inden en gruppe borgere fra Skærbæk fik ordet.

To borgere fra Skærbæk fortalte om, hvordan de har arbejdet med den grønne omstilling i form af husmøder, der senere udviklede sig til et lokalt fællesskab, der arbejder med ideer, tanker og projekter. Målsætningen er at få flere borgere med. De fortalte også, at man mødes med mennesker, man ikke tidligere har set, så deres sammenarbejde om dagsordnen sker på en ny måde end den man er vant til. De tror på, at man vil se det vinde frem.

Søren Schmidt Thomsen fra Triangle Energy Alliance

Søren Schmidt Thomsen fra Triangle Energy Alliance talte om power-to-X og det samarbejde man har igangsat mellem byerne og virksomhederne, der i alt tæller 13 virksomheder og syv kommuner.

Klokken 18.00 blev dagens deltagere inviteret ud i grupper for at høre mere om erfaringerne fra Skærbæk og Power-to-X, men det var dog kaffen, der trak mest og lysten til at tale sammen igen. Emnerne var mange her, og dermed blev det første borgerdialogmøde efter Covid19-restriktionerne gennemført igen.

Skriv en kommentar