Venstre lægger i deres finanslovsforslag op til, at kommuner og regioner skal finde besparelser ved at udlicitere offentlige opgaver for samlet 1,5 milliarder kroner alene i 2015 og lade staten råde over pengene i stedet.

I nogle kommuner er budgetterne allerede på plads. Men de vil altså skulle genåbnes, hvis Venstre rent faktisk kom igennem med deres forslag. Taget på ordet, vil Venstres forslag eksempelvis koste Haderslev Kommune 11 mio. kr., Kolding 18 mio. kr., Fredericia 10 mio. kr., og Esbjerg 23 mio. kr. i budgettet. Det møder skarp kritik fra Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen fra Haderslev.

– ”I bliver 2-kronerne bliver grundigt vendt ude på skoler og institutioner og den kommunale økonomi er stram. Det vil koste direkte på kvaliteten for borgerne i den lokale kernevelfærd, på investeringerne i den lokale udvikling og på hjælpen til de socialt udsatte, hvis altså Venstres forslag blev til virkelighed. Regeringen går imod det, men for borgerne er det jo relevant at vide, hvad Løkkes politik faktisk går ud på”, siger Jesper Petersen.

Det er ikke kun kommunerne, der vil blive ramt. Også regionerne vil skulle skal genåbne budgetaftalerne ifølge Venstre. Den aftale som et bredt flertal i Region Syddanmark har indgået, skal altså smides ud. En ny aftale efter Venstres ønske vil ifølge beregningerne koste Region Syddanmark yderligere 80 millioner kroner.

– ”Jeg gad da egentlig godt høre regionsrådsformand og folketingskandidat Carl Holst forsvare sit partis finanslovsforslag. Er Carl Holst selv parat til at finde besparelser for yderligere 80 millioner kroner næste år, og hvor skal det så ske?”, spørger Jesper Petersen. Han understreger, at regeringen trods relativt stramme aftaler om kommuner og regioners økonomi har afsat flere midler til sundhedsområdet de senere år.

– Det virker fuldstændig urealistisk, at få samtlige kommuner til at genåbne budgetaftalerne. Der er jo allerede brugt mange kræfter på at få enderne til at nå sammen. Det virker ærligt talt også en smule arrogant af Venstre, når de tror, at de bare kan få alle kommuner til at finde yderligere 1,5 milliarder kroner og så aflevere pengene til Lars Løkkes plan om skattelettelser, siger Jesper Petersen.

Fakta. Det skal de syddanske kommuner spare:

Haderslev Kommune: 11,124 mio. kr.
Billund Kommune: 5,244 mio. kr.
Sønderborg Kommune: 14,964 mio. kr.
Tønder Kommune: 7,560 mio. kr.
Esbjerg Kommune: 23,004 mio. kr.
Fanø Kommune: 0,648 mio. kr.
Varde Kommune: 9.912 mio. kr.
Vejen Kommune: 8,484 mio. kr.
Aabenraa Kommune: 11,736 mio. kr.
Fredericia Kommune: 10,068 mio. kr.
Kolding Kommune: 18.000 mio. kr.
Vejle Kommune: 21,888 mio. kr.

Foto: ft.dk )