CBS rummer en bevægelse, der ønsker revolution. Handelshøjskole Copenhagen Business School har forsker og sociolog Ole Bjerg ansat. Han er kendt for sit forfatterskab om penge og for “bevægelsen” “Gode Penge”.

Efter nogle kopper kaffe, chokoladeovertrukket kokos og vingummi ankommer vi til CBS. Jeg parkerer bilen, Janus og Michael skaffer parkeringsbeviset. Vi går ind i den store bygning, hvor vi øjeblikkeligt mødes af sponsoreret bannerskilte, der minder mere om en fodboldarena end en af Danmarks mest anerkendte forskningsinstitutioner. Paradokset lever. Penge vs. Viden eller Penge og Viden. Erhvervslivet bor ikke bare i CBS. CBS er erhvervslivet. Her rekrutteres erhvervslivets kommende ledere og medarbejdere.

Vi sætter os i den blå stensofa lavet af billedhuggeren Poul Isbak, og på nærmest sociologisk vis venter vi. Vi indånder stedet. Vi ser unge mennesker gå rundt i moderne klæder på den businesspræsentable måde. De samtaler om studiejobs, karrieren, penge og nogle få om kærester. Kærligheden lever. Penge er over alt. På skiltet med kaffen ser vi lige ved siden af; Dankort, Mastercard og Visakort, eller kontanter? Vi kan betale os til kaffe, mad og bøger og betalingsmulighederne vises med klistermærker.

Hvordan skabes pengene og hvor kommer de fra?

Vi går til kantinen og mødes med dagens foredragsholder, Ole Bjerg. Han er velklædt på den københavnske måde. En mørkeblå blazer, en kridhvid T-shirt og velsat hår på den italienske måde. Efter lidt kaffe og smalltalk omkring bevægelsen ”Gode Penge” går vi ned af de klistermærkesponsorbetrukne trapper, forbi et hav af auditoriums beklædt med C20-virksomheders navne, inden vi lander i det auditorium, hvor Ole Bjerg skal holde sit oplæg. SP216 står der.
Ole Bjerg starter hurtigt i en angribende og forpustede fart, som et ishockeymandskab i kampen for liv og død; Sudden Death. ”Vi lever i kapitalismens finansielle tidsalder og digitaliseringen har sat gang i den med en fart, hvor ingen kan følge med”. Ole Bjerg ønsker værdigheden, retfærdigheden og sandheden tilbage. Han lægger ud med bageren fra Løkken.

Bageren fra Løkken vs. bankerne

En kort diskursanalyse af dagens debattørs emne om ”Penge” udvikler sig efter få minutter til hans egen psykoanalyse af sig selv, startende med den ”rige” bager fra Løkken, som blev rig, fordi han bagte byens bedste boller. ”Han havde en speedbåd, tog på skiferie og kunne mere end os andre, det var rigdom”, fortæller sociolog Ole Bjerg og fortsætter:

”I dag lever vi i et uoverskueligt system, hvor man ikke bliver rig, fordi man bager de bedste boller, men fordi man beriger sig via et finansielt system, der er uforståeligt for flertallet af folket, eller i alt fald forkert forstået.”

Pengemængden er fordoblet fra 2003 til 2009? Lyder det ikke vildt? Hvordan kan det lade sig gøre?

Penge som historisk begreb er mildest talt kompleks og ret få kan i virkeligheden gennemskue, hvad penge er. De fleste svarer: Penge er sedler og mønter. Nogle tænker videre og siger: Penge skabes af Nationalbanken. Men sandheden er faktisk en hel anden.

”Gode Penge” stiller derfor spørgsmålet:

Hvad er er penge og hvorfor er vores pengesystem skruet sammen som det er?

I dag styres pengeproduktionen af de private banker, og digitaliseringen gør deres arbejde let; det styres med et klik på en computer. Det kunne lyde som venstreorienteret propaganda imod det eksisterende system. Det kunne også være liberalisten, der er utilfreds med private virksomheder, når de beriger sig i et marked, hvorpå de har monopol.

Men hvad er problemet, for er vi ikke blevet rigere som samfund? Jo, måske, men pengene er ikke på demokratiske hænder længere, konsekvenserne af brugen og produktionen af penge kan med få fatale ændringer ramme børnefamilierne – forfatterens John Steinbecks historier i mesterværket Vredens Druer kan blive virkelighed, når almindelige familier må gå fra hus og hjem. Det er de konsekvenser, som Ole Bjerg sætter fokus på. Det er også derfor, at finansnyhederne kommer lige efter vejrudsigten, men de færreste er klar over konsekvenserne af de forskellige udsving, og de har ingen indflydelse på det.

Copenhagen Business School
Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen

En revolution er krævet

Lad os tage et tilbageblik. Nærmest med astronomisk fart kom finanskrisen til os i 2008, og allerede her otte år senere, synes flere og flere at glemme den. Hvad skal vi gøre? Gode Penge giver en del svar, men dagens arrangement giver flere spørgsmål end svar. De mange tilhører bryder ind, når Ole Bjerg på pædagogisk vis byder dem op til dans. Med dankort og 100 kroneseddel i hånden debatterer Ole Bjerg med publikum, han danser rundt i lokalet. Hvad er penge? Senere danser han videre med et gavekort til Mikkeller. Det er et andet betalingsmiddel. Det hele rejser en række spørgsmål, særligt på filosofisk vis. Folk tænker ikke over om de bruger en mønt i NETTO eller et betalingskort. Penge er så meget mere end, hvad vi er klar over. Systemet er så kompleks, at selv sociologen har svært ved at være skarp hele vejen, eller rettere nogle af indlæggene rejser nye spørgsmål, der får Ole Bjerg til at tænke. Vi ledes igennem alt fra Weimarrepublikkens pengesystem, Islands banksystem, finanskriser, oliekriser og nutidens kriser, men også fremtidens kriser. Vi hører om finanspolitik, pengepolitik og den britiske økonom John Maynard Keynes. En gruppe gymnasieelever er også dukket op. De debatterer med og Ole Bjerg stiller dem spørgsmål.

Ole Bjerg forudser, at systemet vil falde. Det kan ikke blive ved. Han ønsker et opgør, hvor vi får et nyt system, som ikke bare er kontrolleret, men styret af staten. Han foreslår et system, hvor man ikke kan bruge mere end man har, og hvor det sker på demokratisk vis.

Hvorfor skal dem der har meget, betale lidt for at låne, mens dem der har lidt, meget?

”Forstil jer et system, hvor bankerne kun kan låne det ud, de reelt har. Vi har f.eks. to cykler: Den ene lånes af Flemming, den anden af Karl, nu kommer Palle for at låne, men det kan han ikke før, en cykel er kommet retur. Sådan skal det være. Man skal ikke give en privatvirksomhed (bankerne) mulighed for bare at trykke på en knap og så er de skabt. Det er forkert. Det er udemokratisk”, siger Ole Bjerg.

Ole Bjerg og resten af ”Gode Penge” har meget mere på hjertet, men efter to timer lukkes debatten ned – og der inviteres på øl.

Det har været en god dag, og vi kan tænke videre over systemet og ikke mindst de forandringer, som er nødvendige for at systemet ikke bryder sammen med konsekvenser for mange. F.eks., at mange af de unge mennesker, som er til stede i dag, ikke får mulighed for at blive boligejere, når priserne er skruet i vejret af de boligspekulationer og uholdbare ejendomsvurderinger, som giver retten til en friværdi bankerne med et simpelt klik skaber.

Gode penge har en simpel løsning delt i tre og lad os slutte her:

1) Lad kun bankerne udlåne de penge, de reelt har
2) Giv alle en konto i Nationalbanken.
3) Skab penge uden at skabe gæld også.