Bloddryppende organer og flydende indvolde. Det er en del af programmet på lørdag, når et marsvin bliver dissekeret på havnen i Middelfart.
Her kan interesserede borgere komme helt tæt på den danske hval. Det er en oplevelse, som ifølge seniorforsker Anders Galatius fra AU er noget, der vækker alt fra intens nysgerrighed til let væmmelse blandt tilskuerne.
Som opvarmning til den internationale hvalkonference, der bliver afholdt på Hindsgavl Slot fra d. 1-3 maj, vil der i weekenden være flere arrangementer rundt om i Middelfart, som relaterer sig til årets tema ”Naturbeskyttelse i lyset af menneskets udnyttelse af havet”. En af de spændende oplevelser, er dissektionen af et marsvin, som skal give offentligheden en bedre viden om de små hvaler.
Arrangementet begynder lørdag d. 29. april kl. 10:30 og er en åben invitation til lokale og besøgende om at komme og lære mere om dyrene, som lever i de danske farvande. Dissektionen er en meget konkret måde at komme til at se de dele inde i et marsvin, som gør dem forskellige fra andre pattedyr. Det er seniorforsker fra Institut for Biosciense ved AU, Anders Galatuis, der står for dissektionen. Ifølge ham er det noget, det plejer at vække interessen hos folk, dog af forskellige årsager.
”Reaktionerne varierer meget. Lige fra intens interesse til let væmmelse. Nogen mennesker kommer let ud over blodet og lugten fra et dissekeret marsvin og synes, det er super spændende at se, hvordan sådan et dyr se ud inden i. Det er generelt børnene, der er mest uhæmmede og nysgerrige for at komme tæt på. Mange af dem har en helt uspoleret interesse, mens teenagere nok er de mest hæmmede, når det kommer til synet af blod og organer,” siger Anders Galatius.
Dissektionen er ikke blot for syns skyld. Forskerne vil tage prøver fra marsvinet til nærmere undersøgelse. Prøverne kan fortælle om belastningen af miljøfremmede stoffer i dyret, men de kan også give forskerne svar på hvor gammelt dyret er, om det er kønsmodent og hvor mange unger det har fået. Man kan se antallet af unger på hunnens kønsorganerne, fordi der dannes ar i æggestokkene hos pattedyr, når de er gravide. De ar er fantastisk velbevarede i hvaler, så man kan følge hele den reproduktive historie for en hval ved at se på æggestokkene, forklarer Anders Galatius. Han opfordrer folk til at kigge forbi og få en helt særlig oplevelse på havnen i Middelfart.
”Folk kan komme og opleve, hvordan de her meget specielle pattedyr er tilpasset et helt andet miljø end andre pattedyr. I dyreriget er hvalerne sådan set vores nære slægtning, der bare har taget en helt anden vej end os, og tilpasset sig til et helt andet miljø. Det er sjovt og spændende at se og høre om lighederne og forskellene på marsvin og andre pattedyr. Det er en glimrende lejlighed til at spørge eksperter undervejs og få stillet sin nysgerrighed,” siger Anders Galatius.
Man kan læse mere om programmet på konferencens hjemmeside: http://www.europeancetaceansociety.eu/