Karsten Byrgesen, major (p), militæranalytiker, Regionsrådsmedlem Region Syddanmark og byrådsmedlem i Fredericia

Putins overgreb på Ukraine er vel forberedt men ikke gennemtænkt. Putin gerninger kommer til at koste ham og Rusland dyrt. Meget dyrt. Ruslands økonomi ligger i ruiner og det bliver værre. Angrebskamp er den dyreste kampform der findes. Målt i dræbte soldater og tabtgået materiel, er der behov for et næsten umætteligt behov for nye tropper og materiel.

Putins angreb på Ukraine (i samarbejde med Hviderusland) følger til punkt og prikke den russiske generalstabs velkendte principper. Som militæranalytiker er der ingen overraskelser. Men lad det være klart. Putin taber kampen i Ukraine. Der tilføres i disse timer og dage vestlige våben i et omfang der er svært at begribe – og det er godt. Ukraine har tabt den vigtige kamp om luftherredømmet, hvilket på kort sigt er til Putins fordel. Men!!! I næste fase forstærkes Ukraines væbnede styrker med vestlige jord-til luft missiler der er designet til at nedkæmpe hans våben, og så er det slut med at hans kampfly og helikoptere ustraffet benytter det ukrainske luftrum. Der tilføres også panserværnsvåben der når de møder en russisk kampvogn, for den til at ligne en dåse makrelguf.

Putin startede krigen uden anden grund, end han ønske at vise sin macho side, nu hvor han på det indenrigspolitiske område er udfordret af frihedshungrende interne fraktioner, der står stærkt som opposition.

Ukrainske flygtninge strømmer til vesten og de er hjerteligt velkomne. Det er ordentlige og arbejdsomme mennesker, der passer god til vores levevis. Jeg har nævnt russernes drejebog for angreb på vesten. Drejebogen omfatter også deployering af et ikke ubetydeligt antal spioner og meddelere, der med subversiv virksomhed vil undergrave de lande som Putin ser som fjender. Spionerne vil være ”flinke mennesker i form at både kvinder og mænd, der tilbyder sig som f.eks tolke. Med ankomsten af tusindvis af flygtninge, stiger presset på både det kommunale og regionale område. Der bliver behov for et stort antal tolke. Her ligger faren. Jeg har anbefalet regionen at bede staten sætte ind (med efterretningstjenesterne) for at lave en dybdegående screening med henblik på at identificere og anholde russere der er fulgt med som det ”tynde øl”. Det er vores allesammens sikkerhed det drejer sig om.

Længe leve Ukraine.