Endnu en tilfældig person blev søndag aften ramt af skud på Nørrebro i København. Politiet oplyser i en pressemeddelelse at manden er i kritisk tilstand. En maskeret mand hoppede af en knallert og affyrrede mindst 7 skud, der ramte en 39 årig mand.

Ifølge Rigspolitiet var der 1. januar 2017 registreret 1257 personer i Danmark, som værende tilknyttet bander. Det er således procentvis ganske få personer, der står for den meget synlige bandekonflikt i landets større byer.

I 2016 blev der 3.485 gange rejst sigtelse mod bandemedlemmer for relevant kriminalitet, og 1.913 gange blev bandemedlemmer dømt for kriminalitet.

Rigspolitiet vurderer at en effektiv indsats handler om en koordineret og tværfaglig indsats, samt at der skal arbejdes på forebyggende indsatser overfor bandemedlemmerne. Her er det i sær rekrutteringen, man fokuserer på.

Arbejdet med at håndterer bander kræver en “massiv efterforskningsmæssig indsats”, og de 1257 bandemedlemmer er således omkostningstunge for det danske samfund.

I alt har politiet registreret 98 rocker- og bandegrupperinger i Danmark. Politikerne har indtil videre vedtaget 2 “bandepakker”, og en 3 “pakke” er undervejs. Siden 2014 er der også blevet arbejdet på en lov mod “Rockerborge” i det såkaldte “Rockerborgsudvalg”.

Politiet fremhæver også nummerplade genkendelsessystemet der blev taget i brug i maj 2016 som en hjælp mod banderne:

“Systemet består af mobile kameraer og stationære kameraer, der er opsat på steder i Danmark, hvor kameraerne bl.a. skal understøtte én eller flere overordnede strategiske indsatsområder for dansk politi, herunder bekæmpelse af organiseret kriminalitet”.

Sidst der blev registreret banderelaterede skyderier i Fredericia var forrige sommer, hvor der blev skudt på åben gade i centrum.