Når skoleelever fra 4. og 5. klasse i Fredericia starter på deres nye fritidsaktivitet efter efterårsferien, er der ikke tale om en ”almindelig” aktivitet som fodbold, ridning eller spejder.

I stedet har børnene valgt at bruge deres fritid på at grave sig ned i naturvidenskabens herligt nørdede verden. Igennem 7 uger skal de arbejde som rigtige forskere og stifte bekendtskab med videnskabelige metoder, hypoteser og kritisk tænkning gennem stribevis af eksperimenter og forsøg.

Det er første gang i år, at det har været muligt for skoleelever fra Fredericia Kommune at melde sig til Videnskabsklubben, som er et gratis fritidstilbud, der har til formål at sprede begejstring for naturvidenskab blandt børn og unge. Og det har været populært: Der er i dag lange ventelister på holdene til både 4. og 5. klasse for at blive såkaldt ”miniforsker” i Videnskabsklubben i Fredericia. Det samme gælder naboholdene i Vejle.

Børnene bliver undervist af gymnasieelever, og undervisningen foregår på Fredericia Gymnasium én eftermiddag om ugen i 7 uger. Det er frivillige gymnasieelever, som har meldt sig til at undervise folkeskoleeleverne i enten primatologi, som er læren om menneskeaber og evolution, eller i mikrobiologi, hvor de sammen med de yngre elever kigger på Jordens mindste liv gennem mikroskop og forskellige forsøg med for eksempel gær og balloner.

Mødet mellem de ældre og yngre elever uden for skolens rammer skaber et unikt læringsmiljø med plads til nysgerrighed, engagement og ægte glæde ved naturvidenskaben, fortæller Videnskabsklubbens administrerende direktør, Rikke Schmidt Kjærgaard.

”I Videnskabsklubben arbejder vi for at åbne børn og unges øjne for naturvidenskaben og vise dem, at det kan være sjovt og berigende at arbejde med den naturvidenskabelige tankegang. Vi inviterer dem inden for i en verden fuld af leg og eksperimenter og tilbyder dermed et enestående møde med naturvidenskaben, som forhåbentlig kan være med til at inspirere dem i deres videre færd gennem uddannelsessystemet og livet generelt,” siger Rikke Schmidt Kjærgaard, som selv er tidligere topforsker. Hun startede Videnskabsklubben i regi af Det Unge Akademi under Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

Forløbene i Videnskabsklubben er udviklet af nogle af Danmarks dygtigste forskere og baserer sig på den nyeste forskning inden for hvert emne. Undervisningen på Fredericia Gymnasium kører hver tirsdag fra kl. 15.30 til 17.00 og har opstart tirsdag d. 22. oktober. Det er muligt at følge en undervisningsgang efter aftale med den lokale kontaktperson på gymnasiet.

https://www.facebook.com/menyfredericia/