En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at fire ud af ti danskere ikke har opfordret deres forældre til at gå til lægen, selvom de har lagt mærke til eller hørt om, at forældrene har vist tegn på sygdom. Faktisk så taler hver tredje voksne dansker sjældent eller aldrig med sine forældre om deres helbred. Men det er en god idé at tage snakken, da det kan redde liv.
”Far, din hoste bekymrer mig, jeg vil blive glad, hvis du vil tale med din læge.” Mange af os har svært ved at komme med netop den opfordring til vores forældre. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, der er lavet som en del af indsatsen ”De 7 tegn”. 39 pct. svarer, at de ikke har opfordret deres forældre til at søge læge, selvom de har lagt mærke til eller hørt om, at forældrene har vist tegn på noget, der kunne være en sygdom.
– Ligegyldigt hvor gamle vi bliver, så står vores forældre som et fyrtårn i vores liv. Vi har en opfattelse af, at forældrene er de voksne, der beskytter os. Det kan være derfor, vi nogle gange lukker øjnene, hvis vores forældre viser symptomer på sygdom. Årsagerne er ofte komplekse, men fornægtelse af eller angst for, at vores forældre kan dø, kan være det, der holder os tilbage fra at reagere, forklarer Merete Mærsk, der er psykolog hos Kræftens Bekæmpelse.
Indsatsen ”De 7 tegn” skal øge danskernes kendskab til de syv mest almindelige tegn på kræft og få danskerne til at gå til lægen, hvis de oplever et af symptomerne. For jo tidligere kræft bliver opdaget, jo større er muligheden for at blive rask.
– Mange af os søger desværre læge for sent, hvis vi oplever symptomer, og kan derfor have brug for et lille puf fra dem, vi holder af. For når en af ens nærmeste opfordrer til, at man søger læge – så lytter man ofte, siger Helene Holm Burén, der er projektleder for ”De 7 tegn” hos Kræftens Bekæmpelse.
Flest mænd springer snakken over
Undersøgelsen viser også, at 30 pct. af voksne danskere sjældent eller aldrig taler med deres forældre om helbredet. Det er særligt mændene, der springer samtalen over. Hele 39 pct. af mændene taler sjældent eller aldrig med forældrene om deres helbred, hvor det samme gør sig gældende for 21 pct. af kvinderne.
– Med alderen kan der ske et skift i omsorgen mellem børn og forældre – hvor børnene i højere grad må tage sig af forældrene. Et eksempel er, at vi taler med vores forældre om deres helbred og opfordrer dem til at gå til læge, hvis de oplever symptomer. Vi skal huske, at børn har en stor indflydelse på forældre, og som voksne børn kan vi hjælpe vores forældre ved at skubbe på, forklarer Merete Mærsk.
Vi føler et ansvar for forældrenes helbred
Selv om 30 pct. af voksne børn sjældent eller aldrig taler med forældrene om deres helbred, så viser undersøgelsen, at de føler et ansvar. 78 pct. af danskerne svarer nemlig, at de sammen med deres søskende har et ansvar for at følge med i forældrenes helbred og opfordre dem til at gå til læge, hvis de viser tegn på alvorlig sygdom.
– Vi mener altså selv, at vi har et ansvar – men det er ikke helt let for os at leve op til det, fordi det er svært for mange af os at tale med vores forældre om sygdom. Måske fordi det minder os om, at vi kan miste dem. Men jo hurtigere man kommer til lægen – desto større vil muligheden oftest være for at blive rask, hvis man er syg. Derfor er der ingen grund til ikke at få det sagt, hvis man har registreret nogle symptomer, siger Merete Mærsk.
Gode råd til at tage samtalen:
Du må gerne blande dig. Erfaringer viser, at langt de fleste bliver glade for, at andre viser omsorg og er bekymrede for dem og deres velbefindende.
Sig det kort og kærligt: ”Jeg er bekymret for dig – vil du ikke godt gå til lægen.”
Tid og sted: Rolige omgivelser, hvor man kan tale uforstyrret. På en gåtur eller over en kop kaffe.
Tag altid udgangspunkt i dine egne følelser, men undgå at presse for meget på eller at være bedrevidende.
——————————————-
Fakta / Kræftens Bekæmpelse
Om kampagnen ”De 7 tegn”, kræftoverlevelse i Danmark og fakta om de 7 tegn