Danske Digteruter har d. 18, juni åbnet 14 af i alt 22 digterruter fordelt over hele landet. Til efteråret åbner de resterende otte, og en af de første, der åbnede var digterruten i Fredericia, hvor man kan møde Carit Etlars fortællinger og naturen på Fredericia Vold.

Fredericia deltager i Danske Digterrute, og har i den forbindelse lavet en helt ny podcast om den lokalfødte forfatter, Carit Etlar, der blandt andet var forfatter til Gøngehøvdingen. Det er Museerne i Fredericia, der står bag podcasten, som dykker ned i de forskellige dele af forfatterens liv. 

Digterruten i Fredericia.

Selve podcasten er støttet af Nordea Fonden som en del af det landsdækkende projekt med digterruter. Podcasten er skrevet af Mette Kongstad Welling og Rasmus Welling. Selve podcasten er produceret af Format Media, og indtalt af Massimo Grillo, mens alle citater af Carit Etlar er indtalt af skuespilleren Lars Mølsted, som primært gør sig på skuespillerscenen og derfor er ny i rollen som indtaler.

Den er lavet som om, at han læser bogen op, og det har været vildt sjovt at deltage i. Det har været udfordrende, da det er udfordrende, da det kun er lyd. Det kan også noget specielt, og det har været fedt at prøve, siger Lars.

Selvom Lars Mølsted ser det som et spændende projekt, så forventer han ikke, at det er hans fremtidige levevej.

– Det tror jeg ikke. Jeg skal ikke være lydskuespiller, da der ikke er nok arbejde til det. Det var vildt sjovt, og jeg vil gerne lave mere af det, men min hovedgesjæft er på scenen – det fortsætter det med. Det skal være i samarbejde med andre, hvis jeg laver noget igen, men mit hovedjob er på scenen, siger Lars Mølsted.

Mette Kongstad Welling, Rasmus Welling og Lars Mølsted. (Foto: AVISEN)

Lars Mølsted har ved flere lejligheder fremhævet, at han føler sig som en fredericianer, selvom han er tilflytter. Derfor har det også været særligt for ham at kunne være med til sådan et projekt som omhandler Carit Etlar.

– Byen betyder meget for mig og min familie. Det at kunne få lov og dykke ned i byens historie har været fantastisk. Jeg er lykkelig for at gøre det. Jeg kom til byen for næsten 15 år siden, og har nu fået lov til at fortælle historien om en ægte fæstningsdreng, og nu føle sig lidt som det – det er jeg taknemmelig for, siger Lars Mølsted.

Karsten Merrald Sørensen, der er museuemsleder på Museerne i Fredericia, sætter ord på, hvad det er for en person, som podcasten omhandler.

– Carit Etlar er født i 1806 i Fredericia, hvor han voksede op. Han var forfatter og kunster med stort k. Han kom væk fra byen og begyndte at deltage i det, der skete i Danmark. Han var soldat i treårskrigen, og krigskorrespondent, og han var en populær forfatter i sin samtid. Han er interessant, da han blev inspireret af opvæksten i Fredericia, og man kan se mange henvisninger til ham selv og tiden i Fredericia, og det er noget af det, som podcasten handler om, siger Karsten Merrild Sørensen.

Skriv en kommentar